CEC își face reclamă pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice

image_pdfimage_print

Cât de tare ar trebui să le pese cetățenilor obișnuiți de respectarea legilor în țara asta când nici măcar instituțiilor publice nu pare să le pese?

Studiu de caz pentru cine e interesat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, care ne anunță într-un comunicat de presă că, printre avantajele de a aplica sistemul split TVA se află și faptul că CEC oferă conturi cu zero comision la diverse chestii.

Comunicatul de presă în sine pare a fi o glumă pentru că, aparent, Ministerul Finanțelor consideră că a pune la dispoziție conturi de trezorerie cu comision zero pentru split TVA e un avantaj. Și ca să nu se termine comunicatul prea brusc, aflăm apoi că CEC Bank are deja pregătit un cont pentru gestionarea split TVA.

De fapt, dacă ne uităm cu atenție la întreg comunicatul vom observa că scrie mai mult despre oferta CEC decât despre ”avantajele” aplicării sistemului split TVA, ceea ce mă face să mă întreb dacă nu cumva scopul comunicatului a fost mai de grabă să prezinte oferta CEC.

Altfel spus, nu e suficient că statul român introduce un sistem care va deveni o povară pentru IMM-uri, dar mai încearcă și să facă bani de pe treaba asta.

E normal însă ca Ministerul Finanțelor Publice, o instituție a statului, să facă reclamă unei bănci?

Haideți să vedem ce zice Legea Concurenței:

(1) Constituie concurenţă neloială, în sensul prezentei legi, practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei – credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.

Judecând metodic prevederea de mai sus:

  • Face MFP o recomandare în textul de mai sus? Eu aș zice că da, pentru că textul e într-un comunicat de presă despre beneficii și pentru că ni se spune că respectivul cont are beneficii (nu caracteristici, cum ar fi sunat o formulare neutră).
  • Constituie uzanță cinstită ca o instituție publică să recomande serviciile unei bănci? Din punctul meu de vedere nu, pentru că MFP nu are în atribuțiile sale să facă astfel de recomandări.
  • Este respectat principiu general al bunei credințe? Eu aș spune că nu, pentru că bună credință ar fi însemnat ca MFP să prezinte o listă cu ofertele mai multor bănci, nu să recomande una dintre ele.
  • Produce sau poate produce recomandarea MFP pagube altor participanți la piață (bănci adică)? Cu siguranță DA, pentru că vorbim de un minister care recomandă serviciile unui actor de pe piață. Mie mi se pare că sunt șanse mari ca anunțul acesta să convingă firme să își deschidă cont la CEC.

Iată și paragraful din lege care menționează explicit faptul că situații precum cea de mai sus sunt interzise:

(2) Sunt interzise practicile de concurenţă neloială, după cum urmează:

[…]
c) orice alte practici comerciale care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.

Singurii care pot face plângere la Consiliul Concurenței în cazul de față sunt băncile, pentru că Legea Concurenței spune:

(1) Din oficiu sau la sesizarea persoanelor fizice sau juridice care au un interes legitim, Consiliul Concurenţei constată şi, după caz, sancţionează concurenţa neloială, în limita competenţelor prevăzute de prezenta lege.

Va face însă Consiliul Concurenței ceva în sensul ăsta? Foarte probabil nu, pentru că mai e o problemă cu legea asta:

Se aplică doar în cazul în care o companie acționează într-un mod care se califică drept practică neloială față de altă companie sau companii (de aceea am subliniat ”practicile comerciale ale întreprinderii”). Din punctul meu de vedere asta înseamnă că legea nu acoperă situații în care o instituție publică discriminează între companii. Nu cred că s-a gândit cineva că o astfel de situație ar fi posibilă, dar uite că s-a întâmplat.

Așadar bine ați venit în România anului 2017, țara membră a Uniunii Europene în care Ministerul Finanțelor dă comunicate de presă pentru a promova serviciile unei anumite bănci.

 

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *