Lupul își schimbă părul, dar și acționarul?

image_pdfimage_print

Pusesem în unul dintre calupurile de știri un articol despre rebranduirea firmei Teamnet, controlată de Sebastian Ghiță. Nu e nimic neobișnuit în o tentativă de a rebrandui una dintre firmele asociate cu contractele dubioase cu statul mai ceva cum Crăciunul e asociat cu ”Singur acasă”.
Ei bine, chestia cu adevărat interesantă din articolul de pe profit.ro era însă alta:

În acționariatul companiei au intrat și două instituții financiare internaționale: International Finance Corpo­ration (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre. În 2016, divizia Băncii Mondiale și-a majorat chiar participația cu aproape 6 puncte procentuale, la 16,18%, după o investiție de 19,93 mili­oane de lei, 

În 2016 Ghiță nu fugise din țară, dar încă din 2015 se știa că sunt probleme, după ce DNA pusese sechestru pe activele companiei. Cu toate astea divizia de investiții a Băncii Mondiale a mărit suma investită în firma asta la câteva luni după ce DNA pusese sechestru pe activele firmei. În 2017 Teamnet intrase în insolvență cu niște datorii colosale.
În loc de concluzie vă las să vă gândiți ce motivație ar avea Bănca Mondială (mă rog, divizia lor de investiții) să bage bani într-o firmă despre care se știa public că are probleme cu legea și depinde de contracte cu statul pentru a fi viabilă financiar? De asemenea vă las să vă gândiți câte firme din Romania au beneficiat de suportul unui asemenea investitor.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *