Lupta dintre Firea și Dragnea nu va afecta electoratul PSD

image_pdfimage_print

Știu că mulți dintre voi urmăriți disputa dintre Firea și Dragnea și sperați în secret că toată cearta asta va lovi puternic în electoratul lor, care nu va mai știi ce să creadă și cu cine să țină.

Ei bine, am o veste proastă pentru voi: globul meu de cristal ”Globo Deluxe 3000” îmi spune că sunt șanse măricele să nu se întâmple asta și mă trimite insistent să citesc cartea 1984 a lui George Orwell.

Cartea asta a apărut în 1949 și e cunoscută pentru felul în care a portretizat regimurile dictatoriale. Dar eu îmi amintesc cartea pentru altceva: 2 + 2 = 5 și ”Ministerul Adevărului”.

Pentru cei care nu au citit cartea lucrurile stau cam așa: Într-un viitor distopic lumea e împărțită între mai multe superputeri globale (Oceania, Eurasia și Estasia). Cele 3 puteri se aliază una cu alta împotriva celeilalte (Oceania cu Eurasia împotriva Estasiei, apoi Oceania cu Estasia împotriva Eurasiei și tot așa). Aceste alianțe se fac și se desfac destul de des.

Oceania, lumea unde se petrece acțiunea din carte e condusă de un regim dictatorial aflat sub controlul atotvăzătorului ”Big Brother” (pentru asta e de fapt celebră cartea). Propaganda e evident la ea acasă așa că dușmanii statului sunt ponegriți, în timp ce aliații sunt lăudați. 

Dar ce te faci când schimbi alianțele așa des? Ar trebui ca oamenii să își pună un semn de întrebare…nu?

Ei bine Big Brother rezolvă problema asta într-un mod fascinant și înfricoșător de eficient: creazã Ministerul Adevărului care e singura instituție care poate spune ce e si cum arată adevărul. Iar acest Minister al Adevărului schimbă istoria Eurasiei ori de câte ori o alianță se rupe sau se reface: 

  • “Estasia e prietenul nostru dintotdeauna” când sunt aliați cu ei
  • “Estasia e dușmanul nostru perfid” când alianța se rupe

Iar asta se întâmplă de câteva ori pe parcursul cărții. Tot cartea introduce un concept foarte interesant numit ”double think” care descrie o stare mentală în care două lucrurile vădit contradictorii sunt acceptate de o persoană fără să declanșeze un conflict interior.

Revenind la România mi se pare că se petrece o chestie similară în politica românească, dar mai ales în PSD: discursurile oamenilor din partid se modifică fundamental în funcție de interes fără să țină cont de declarațiile sau faptele din trecut. De asemenea publicul PSD pare să fie într-o stare de double think, în care un om precum Grindeanu poate fi și bun când permite să se dea OUG 13, dar și rău când nu vrea să mai încerce a doua oară. 

Ceva similar se va întâmpla acum cu Firea: pentru publicul PSD e perfect rezonabil că Firea e bună ca primar al Bucureștiului și un politician fidel PSD când se ia de Iohannis că nu are copii, dar e nasoală când îl critică pe Dragnea si parte din statul paralel.

Și știci de ce e posibil asta?

Pentru că și politicienii din PSD au propriul Minister al Adevărului: Antena 3, locul unde istoria se rescrie în permanență și vechii aliați sunt dușmanii din emisiunea din seara asta. Doar că ei nu au fost dușmani de azi, ci dintotdeauna. Și e la fel de posibil ca mâine ei să redevină ”aliații noștrii” de o viață. Double think nu e ceva nou la publicul lor, deși, ca să fim corecți se aplică și în partea cealaltă (ex: “DNA sub Kovesi e cea mai cea institutie” există fără dileme în mintea multora cu “Ponta / Oprea / Orban / Dragnea etc. au fost achitați” si cu “trebuie sa aparam justitia de borfasi”)

Știu, vor fi unii votanti PSD care își vor pune întrebări dupa cearta asta  Dar aceia sunt oricum cei care nu erau devotați cauzei și oricum ar fi ajuns să își puna întrebările respective, cu sau fără aceste evenimente. Nu e ca si cand acelasi Dragnea nu ar fi facut la fel cu alti oameni din partid.
Marea majoritate însă vor urma obedienți ce spune Ministerul Adevărului. 

Ce încerc să zic?

Nici Firea, nici Dragnea nu vor ieși afectați ca si popularitate din clinciul ăsta pentru că publicul lor e deja obișnuit cu dubla gândire și a schimba istoria partidului sau a discursului ori de câte ori e in interesul unei parti. Așa că nu sperați la ceva bun din chestia asta, altceva decât să aflați mai multe despre cum funcționează partidul.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


 

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *