Mi-am mai luat niște cărți #1

image_pdfimage_print

Am vreo 2 recenzii începute și alte 3 cărți pe care le citesc în același timp (prin asta a se înțelege că citesc din ele când apuc și în funcție de starea pe care o am).

Până mai reușesc să postez o recenzie vă las cu câteva cărți pe care le-am cumpărat ieri și care vor ajunge pe lista mea de lectură la un moment dat anul ăsta (mai sunt altele înainte). Înainte de toate trebuie să menționez o chestie: cărțile astea sunt cumpărate din banii de pe 2 vouchere primite de la muncă și conține niște titluri pe care poate nu m-aș fi aruncat în mod normal să dau banii.

Debt – The first 5,000 years” – David Graeber –  O carte despre ideea de ”datorie” și istoria ei. Am răsfoit cartea asta de vreo 2 ori și mi s-a părut interesantă. Autorul (David Graeber) nu e economist ci antropolog și anarhist convins. Perspectiva nu e una financiar – contabilă ci sociologică și antropologică. Ce m-a atras la carte e faptul că analizează ideea de datorie văzută din multe perspective, de la triburi, la țărani în Evul

Mediu și până la bancheri sofisticați de pe Wall Street.

Cartea e măricică, dar se citește relativ ușor din ce am răsfoit eu. Sper să fie bună.


Iron and Blood – Katia Hojer – O carte despre Al Doilea Reich German, adică perioada 1871 – 1918. E o perioadă mai puțin cunoscută (de noi românii) din istoria Germaniei deși e foarte interesantă. Sunt multe detalii în carte, de la intrigile lui von Bismarck până la gelozia kaiserului Wilhelm II pe marina britanică, așa cum o vedea el în verile petrecute în Anglia la rudele sale care stăteau pe tronul Imperiului Britanic.


Other Minds – Peter Godfrey – Smith – O carte despre datorii, apoi una despre al Doilea Reich German, ce aș putea să mai adaug amestecului ăsta pentru a-mi respecta reputația de om care citește chestii inedite (și dubioase ar zice unii)?

Ei bine, o carte despre cât de deștepte sunt caracatițele. Other Minds e o carte care explorează conceptul de inteligență în general și cel de inteligență în lumea animalelor. E o carte foarte promițătoare din câte îmi dau seama și sper să fie atât de bună pe cât a fost lăudată. Am auzit de cartea asta de la antropologi, economiști și vedete; inclusiv tipa de la casă de la librărie m-a felicitat pentru achiziție.

Deci trebuie să fie bună, nu?


Lebăda Neagră și Când pielea ta e în joc ale lui Nassim Taleb – Am răsfoit Lebăda Neagră atunci cânda apărut. E ceva în stilul lui lui Taleb care nu mă atrage, ideile lui îmi par împrăștiate iar stilul lui de a povesti îmi pare uneori că seamănă cu cele de la o bere, dar fără farmecul familiriatății.

Cu toate astea am zis că trebuie să mă forțez să citesc ceva de el iar cărțile astea două mi-au părut cele mai ok. Să sperăm că o să și reușesc.

Spune și altora

2 Comments

  1. Lebădă Neagră am abandonat-o după vreo câteva zeci de pagini. Cum ai zis si tu, stilul ala nu mi-a picat bine (auzisem undeva ca Taleb nu își editează cărțile, ca vrea ca ideile alea raw sa ajungă la cititori… ).
    Îți recomand Antifragil – da, e in același stil, dar mi s-a parut mai digerabila. De asemenea, sunt aceleași idei ca in Lebăda Neagră.

    1. Am zis sa ii mai dau o sansa, sper sa nu fi dat banii degeaba pe cartile alea doua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: