PSD lovește mai rău în firmele românești decât în multinaționale

image_pdfimage_print

E foarte mișto cum PSD latră la multinaționale, dar mușcă din firmele românești. Caz concret (via Profit.ro):

În domeniul finanțărilor imobiliare a apărut un apetit pentru acordarea de credite din alte state membre UE, mai ales de la băncile care fac parte din grupuri internaționale. Pentru credite cu valoare mare sunt discuții intense de acordare a lor direct de către banca-mamă, situație în care nu s-ar mai aplica această taxă“, 

Așadar companiile din sectorul imobiliar aranjează cu băncile ca împrumuturile să fie acordate direct de către banca mamă și nu de cea din România. De ce? Pentru că taxa pe active introdusă de OUG 114 nu se aplică decât băncilor din România, nu și celor străine care dau împrumuturi firmelor românești.
O întrebare aici însă: Care sunt acele companii care își permit să ia împrumuturi direct de la banca mamă? Haideți să vă dau variante:

  1. Orice firmă din România
  2. Doar firmele mari și foarte mari
  3. Doar IMM-urile

Iar răspunsul corect este…ați ghicit, nr. 2, doar firmele mari și foarte mari. Firmele mici și mijlocii se chinuie să ia împrumuturi în general, pentru ele împrumut în euro de la firma mamă de exemplu e doar un vis frumos.
Bun, acum altă întrebare: majoritatea firmelor mari și foarte mari din România au:

  1. Majoritar capital românesc
  2. Majoritar capital străin

Iar răspunsul corect este…ați ghicit din nou, ”b) Majoritar capital străin”
Recapitulând:

  • firmele mari, cu capital majoritar străin se pot împrumuta mai ieftin pentru că se duc direct la băncile mamă.
  • Firmele mici și mijlocii, cu capital majoritar românesc se vor împrumuta mai scump pentru că trebuie să meargă la băncile românești.

PSD și naționalismul de carton

”România mai întâi” e sloganul celor de la PSD la europarlamentare. Cu toate astea ia o măsură care apasă mai greu asupra IMM-urile, majoritar deținute de români.
De fapt, nu ar trebui să ne surprindă, nu e primul caz de naționalism de carton:

Așa că nu ar trebui să ne mai mire astfel de chestii. Iar antreprenorii români ar trebui să se gândească bine la a cui campanie electorală cotizează. Nu de alta, dar PSD pare că încearcă să le pună piedici la orice pas și în favoarea celor mari.

Spune și altora

2 Comments

    1. Ar trebui retinuta ideea ca Mugur Isarescu a fost confirmat guvernator BNR si sub mandat PSD. Nu as zice ca nu stiau unii de altii sau ce magarii facea fiecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: