O nouă zi o nouă manipulare mizerabilă: de data s-a scurs în presă o listă cu băncile care nu ar fi plătit impozit pe profit în ultimii 5 ani. Lista poate fi consultată pe mai toate site-urile de știri din România, dar dacă vă e lene să o cautați vă las un link aici.
Lista asta are însă 3 probleme, din care două mai mici și una mare de tot. Începem cu cele două probleme mai mici pentru că sunt ușor de explicat și terminăm cu cea mare care necesită și un exemplu:
1) O parte din băncile de pe lista aia nu mai există
Și nu de ieri de azi ci de mulți ani (ex: Banca Internationala a Religiilor, Credit Bank, Banca Romana de Scont, Bankoop). Asta ridică serioase semne de întrebare vis-a-vis de calitatea informațiilor furnizate. E scuzabil să îți scape o bancă recent desființată ori care și-a pierdut licența de funcționare, dar există în continuare din punct de vedere juridic. Problema e însă că băncile acelea nu mai există sub nici o formă de foarte mulți ani de zile, dar aparent cei de la Minister nu știu treaba asta sau dacă știu nu le prea pasă.
2) Situația fiscală a unei companii reprezintă secret fiscal.
Prin apariția listei cei din Parlament sau de la Ministerul Finanțelor și-au cam băgat picioarele în conceptul de secret fiscal. Iar asta e o chestie gravă pentru că asta înseamnă că Ministerul sau cine a dat publicității lista nu dă o ceapă degerată pe un principiu menit să protejeze informații confidențiale.
3) E normal să NU plătești impozit pe profit când ai pierdere fiscală de recuperat.
Impozitul pe profit se aplică asupra profitului companiilor. În același timp însă, companiile care înregistrează pierdere nu vor plăti impozit până când profitul firmei nu va acoperi pierderea din ultimii 7 ani.
Un exemplu concret: Compania A înregistrează următoarele rezultate fiscale (profit / pierdere fiscală):
- 2012: Pierdere 100 milioane RON – NU plătește impozit pentru că e pe pierdere
- 2013: Profit 70 milioane RON – NU plătește impozit pentru că profitul e mai mic decât pierderea de anul trecut (100 mil – 70 mil = 30 mil pierdere rămasă de recuperat)
- 2014: Pierdere 20 milioane RON – NU plătește impozit pentru că e pe pierdere
- 2015: Profit 5 milioane RON – Nu plătește impozit pentru că profitul e mai mic decât pierderea din ultimii 7 ani (30 mil în 2013 + 20 mil în 2014=50 milioane pierdere în ultimii 7 ani). Pierderea reportată în perioada următoare va fi de 50 mil – 5 mil = 45 mil RON.
- 2016: Profit 55 milioane RON – Compania VA PLĂTI impozit pe profit pe un profit pentru că profitul e mai mare decât pierderea din cei 7 ani anteriori (45 milioane). Dacă facem diferența între profit și pierdere rămânem cu 10 milioane RON (55 mil – 45 mil). La un profit de 16%, compania va plăti 1,6 milioane RON, la un profit de 55 milioane RON.
În loc de Compania A puneți numele unei bănci acolo și veți înțelege manipularea: cei de la guvern vor spune că iată, compania a avut profit, dar nu a plătit deloc impozit și vor arăta cu degetul spre cazuri precum anii 2013 sau 2015. Sau vor spune: ”Iată, Banca X a avut profit uriaș, dar a plătit o sumă foarte mică ca impozit!” și va arăta spre ani precum 2016. În nici unul dintre cazuri nu vor spune că motivul pentru care nu s-a plătit impozit e că respectiva bancă a înregistrat o pierdere, dar se vor grăbi să arunce cu rahat.
Și ar mai fi o poveste de spus aici: Băncile trebuie să fie mult mai prudente decât o companie normală așa că de multe ori BNR sau legislația fiscală le obligă să pună bani separat pentru destul de multe chestii, lucru care se traduce printr-o cheltuială. În unii ani astfel de sume puse deoparte (sub formă de provizioane) pot fi semnificative, ceea ce poate împinge banca spre pierdere. Un exemplu bun în sensul acesta sunt creditele neperformante, care au atârnat destul de greu în bilanțurile contabile ale băncilor și au dus multe bănci pe pierdere.
În loc de încheiere haideți să vă dau și un exemplu concret care exemplifică ceea ce spun eu mai sus:
Exemplul BCR
Cea mai mare bancă de pe lista aia e Banca Comercială Română. Iată cum arată situațiile lor financiare pe ultimii 3 ani:
2016:
2015:
2014:
Informațiile astea sunt publice (spre deosebire de cele fiscale) și pot fi consultate pe siteul Ministerului Finanțelor Publice.
Le-am postat pentru că arată ceva interesant: În 2016 și 2015 BCR a fost pe profit, în timp ce în 2014 a fost pe pierdere. Vă las pe voi să decideți dacă lucrurile sunt ca în exemplul meu de mai sus sau așa cum zice guvernul.
Apai nu te ingrijora pentru ca au grija “influencerii” sa propage astfel de manipulari si sa le faca suficient de credibile.
Pai nu trebuie sa manance si gura lor ceva? Cu sinceritatea mori de foame 🙂
Si asta-i drept 😀