Kurzarbeit va fi dezastruos pentru majoritatea angajaților români

image_pdfimage_print

”Kurzarbeit” e cea mai recentă minune care va salva economia României de la dezastru. Pe termen lung va fi digitalizarea, dar ca să ieșim din recesiunea cauzată de pandemie soluția e ”Kurzarbeit” ni se spune.
Puteți citi mai multe despre sistem aici, dar foarte pe scurt sistemul sună în felul următor:
Sub sistemul Kurzarbeit, dacă unei firme i se reduce activitatea economică, poate să reducă nr. de ore al angajatului și să îl plătească mai puțin iar statul va acoperi 75% din diferența față de salariul său inițial.
Spre exemplu, dacă un salariat câștigă 2.000 lei net și firma îl bagă la jumătate de normă atunci omul va lucra 20 de ore pe săptămână în loc de 40 de ore și ar trebui să primească salariu net de 1.000 de lei. Sub sistemul Kurzarbeit însă statul va plăti încă 750 lei astfel încât acea personă va primi 1.750 lei, dar va lucra jumătate de program.
Sistemul sună bine în teorie și s-a dovedit de succes în țările din Vest care l-au implementat. Problema e că România nu e țară din Vest și văd că lumea refuză să priceapă asta.

Ce ar putea să fie în neregulă cu acest sistem în România?

”Kurzarbeit” ar trebui aplicat doar în anumite condiții, dar România e o țară în care regulile nu se respectă. În perioada pandemiei au fost numeroase scandaluri cu oameni băgați de patroni în șomaj tehnic, dar chemați la muncă pe nașpa. Iar doamna care ocupă postul de Ministru al Muncii în loc să ia apărarea angajaților le-a zis românilor să nu mai lucreze la negru.
Credeți că patronii români nu vor lua bani prin Kurzarbeit, dar vor ține angajații program întreg? Care sunt șansele să nu se întâmple asta?
Altă problemă: jumătate din salariații din România lucrează pe minimul pe economie. Dacă li se va permite firmelor să aplice sistemul acesta vom asista în efect la o diminuare cu 25% a salariului minim pe economie. Care salariu minim nu e deloc mare.
Chestia asta va ajuta firmele să își diminueze costurile de operare, dar se va face pe spinarea angajaților și a bugetului de stat. Vor fi venituri mai mici la bugetul de stat ca urmare a unei reduceri a consumului, cuplat cu cheltuielile statului care va suporta diferența de salariu.
Și sincer stau și mă întreb: credeți că oamenii care au venit cu propunerea asta știu lucrurile astea?

  • Dacă nu le știu, e nasol, un tip de pe internet care a terminat ASE-ul și-a dat seama și ei nu.
  • Dacă le știu, atunci e și nasol și probabil cam ilegal, dar na…cui i-ar păsa?

Apoi mai e o chestie:  de ce nu s-a aplicat treaba asta până acum? Pandemia a început în martie, am trecut de mijlocul lui august, când vor să aplice chestia asta?
Tare îmi e teamă că acest sistem va fi o pomană dată firmelor, dar va avea efecte adverse asupra consumului și implicit asupra economiei dacă va fi aplicat larg.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *