La final de februarie 2020 PNL condus de Ludovic Orban a încercat să forțeze alegerile anticipate și a făcut primul pas în această direcție: și-a trântit propriul guvern. Nori negri se puteau vedea deja la orizont în acea perioadă deși încă nu începuse oficial pandemia în România.
Florin Cîțu a fost desemnat premier în ideea că inclusiv guvernul produs de el urma să fie trântit deschizând ușa alegerilor anticipate. Între timp începuse pandemia și devenise clar că PSD nu ar fi votat împotriva guvernului Cîțu așa că Ludovic Orban, Iohannis și Cîțu au făcut circ politic zile în șir în timp ce numărul de infecții creștea rapid în România. S-a pierdut timp prețios în acele zile, chestie care inevitabil a dus la mai multe decese și infecții decât era nevoie.
Astăzi, 15 aprilie 2021, la aproximativ 1 an de la criza politică anterioară avem un nouă criză politică. Cine e implicat în cea din 2021? Păi: Cîțu, Iohannis și Vlad Voiculescu, adică 2 din cei 3 politicieni responsabili pentru criza anterioară.
Sunteți surprinși de prezența lui Iohannis pe listă? Nu, nu avea cum să facă treburile de azi dl. Cîțu fără aprobarea președintelui. De altfel Primul Ministru a făcut propunerea de demitere, Iohannis a semnat documentul.
La fel ca și data trecută această criză politică are loc într-un moment crucial în care era nevoie de un Guvern stabil care să se ocupe de administrarea celei mai grave probleme cu care s-a confruntat România în ultimii 30 de ani.
Tot scriu de ceva timp că se moare pe capete în România și nu îi pasă nimănui. Pe 13 aprilie 2020 fuseseră anunțați 193 de decese cauzate de Covid 19 ducând totalul la 25.441 oameni. Și cu toate politicienii PNL – USR au considerat că e mai important să declanșeze o criză politică în plin val 3 cu număr uriaș de morți.
La fel ca data trecută se vor lua măsuri mult prea târziu și vor muri mai mulți oameni decât era nevoie.
Politicienii români sunt de un cinism ieșit din comun, dar nu ar putea face chestiile astea fără acordul larg al publicului, care și el pare mai interesat de circul politic decât de morți și bolnavi.
Avantaje politice
Acum haideți să discutăm lucrurile din punct de vedere politic. Sistemul de sănătate pârâie din toate încheieturile și există un risc real să crape complet sub presiunea noului val de Covid 19. Dacă situația asta va persista câteva săptămâni o să vedem niște situații de-a dreptul dramatice (sper să mă înșel).
O criză politică de genul celei de acum e proastă pentru România, e proastă pentru Guvern și coaliția de guvernare, dar e bună pentru partidele din coaliție. De ce? Pentru că fiecare poate arunca vina pe celălalt în ochii propriului electorat pentru dezastrul care urmează (din nou, sper să mă înșel):
- După această demitere PNL și Florin Cîțu pot spune că au demis un ministru incompetent care ne-a adus în situația dificilă de acum. Iar USR sunt iresponsabili pentru că nu vor să numească un nou ministru sau un ministru al sănătății interimar. Tot ce se întâmplă nasol în următoarea perioadă poate fi scuzat prin ”greaua moștenire” lăsată de Vlad Voiculescu și evident PSD.
- USR la rândul lor nu trebuie să își asume faptul că sistemul sanitar a crăpat sub mandatul lor. ”Totul era ok cât a fost Vlad Voiculescu acolo” vor spune ei sau ”Vlad Voiculescu s-a luptat cu mafia, de aia a fost demis, mafia e de vină pentru căderea sistemului”. Morții de Covid sau din cauza condițiilor din spitale vor fi puși pe seama deciziei iresponsabile a lui Florin Cîțu de a dinamita coaliția de guvernare.
”Da, dar nu vor scădea cele două partide în sondaje?” mă întrebați? Ba da, dar cu scuzele de mai sus își vor păstra un număr mai mare de suporteri decât dacă ar fi fost forțați să își asume eșecul direct.
Nu știu dacă această criză a fost declanșată intenționat știind ce urmează, dar nu pot să nu observ cât de bine pică ea pentru ambele partide.
Cariera lui Vlad Voiculescu
Nu știu dacă Vlad Voiculescu mai are carieră politică la nivel înalt după această demitere, doar timpul ne va spune asta. Însă dacă va reveni în politica mare atunci ar trebui să îi mulțumească lui Florin Cîțu pentru că l-a demis azi.
Vlad Voiculescu nu a reușit să se remarce prin nimic pozitiv în mandatul său actual. A ajuns ministru în Guvernul Cioloș pe un val de simpatie și marșând pe tema nosocomialelor. Nu a făcut nimic pe tema asta atunci pentru că nu avea susținere politică, dar odată ajuns ministru cu suport politic a uitat complet de tema asta.
Au murit niște oameni pentru că niște spitale au luat foc. Nu e vina lui Vlad Voiculescu pentru asta, dar nici până azi nu a venit cu ceva propuneri de a remedia problema sau măcar cu un raport în privința a ce s-a întâmplat. Nu e el oare aceeași persoană care a ajuns ministru ca urmare a Colectiv? Că parcă văd că filmul ăla ia și Oscar și va rămâne în istorie drept actor, nu Ministru al Sănătății.
Pe lângă lipsurile de mai sus a reușit cumva să se bage în tot felul de scandaluri care mai de care mai stupide.
Vlad Voiculescu a reușit să își facă singur viața grea și dacă ar fi fost lăsat să continue ca ministru și-ar fi făcut singur un deserviciu și mai mare. Prin gestul său politic de azi Florin Cîțu a salvat ce urmă de credibilitate mai avea Vlad Voiculescu și l-a scutit de haosul care urmează.
Așa că dacă sunteți fani Vlad Voiculescu nu plângeți de parcă ar fi plecat Mântuitorul (nu glumesc – vedeți aici) ci mai bine vă bucurați pentru că a fost salvat.
“Guvernul nu are forta sa isi asume marile decizii”.
Intrebarea e daca langa pntcd va merge pnl sau usrplus. Avand in vedere ca voiculescu nu e deloc abil ca basescu inclin sa cred ca usrplus.
Ce lasa in urma la minister domnul voiculescu? Haos. In ciuda presei favorabil/lacrimogene (https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24735785-cum-petrecut-vlad-voiculescu-ziua-demiterii-din-functia-ministru-sanatatii.htm) bilantul e defavorabil.
Ps. In ciuda eforturilor guvernului epidemia e pe un trend usor descrescator.
Legat de pandemie, depinde la ce te uiti:
https://imgur.com/a/aEgPPrP
Nr de cazuri noi scade, dar nr. de morti nu. Asa a fost si in iarna: cazuri putine, nr de morti constant ridicat.
1) Există un delay între scăderea cazurilor și scăderea numărului de decese.
2) De ce avem acum un număr mai mare?
2a) A trecut un an. Interzicerea accesului în spitale pentru alte boli, mai ales cele cronice.
2b) Inducerea stării de teamă prin mass-media, dar și prin tragediile din spitale.
2c) Cruzimea înmormântărilor decedaților de/cu COVID, goi, fără ca familiile să-și poată lua rămas bun a făcut pe mulți să nu dorească să meargă la spital și ajung în ultima clipă când e prea târziu.
Deci, în momentul de față avem o stare generală de sănătate mult mai proastă, cu mulți bolnavi cronici decompensați de lipsa unui tratament adecvat, la care se mai adaugă și oboseala și stresul medicilor din spitale. Cehia e o paralelă bună.
Anul acesta vom avea în continuare exces de mortalitate, poate chiar mai mare decât anul trecut. Deja sunt date despre creșterea deceselor determinate de boli psihice sau ale sistemului nervos (sigur sunt numere mici, dar e importantă tendința, 50% creștere pe fiecare).
Altfel, sunt de acord cu ideea de aici, pandemia este în declin. La noi sunt un milion de cazuri confirmate, ceea ce înseamnă undeva la cel puțin trei milioane cazuri reale. Avem deja două milioane vaccinate cu măcar o doză. Este clar că cele două mulțimi au un oarecare grad de suprapunere, dar tot ai undeva la 4 poate chiar 5 milioane de persoane imunizate, adică undeva spre jumătate din populația adultă care mai e în țară. Ținând cont că cealaltă jumătate locuiește în orașe mici/sate, interacțiuni reduse, poți spune că te cam apropii de pragul imunizării de masă în orașele mari.
M-as bucura sa fie asa. Din pacate imunitatea data de anticorpii creati natural nu pare sa tina mai mult de cateva luni. Iar in UK a fost nevoie de 4 luni de carantina pt a aduce lucrurile sub control, desi ei au vaccinat mai mult decat Romania.
De 4 luni eu nu am fost nicaieri altundeva in afara de supermarket pt mancare si in parc pt plimbare.
As vrea sa fie cum zici tu pt ca vreau sa vin in Romania sa imi vaf parintii si prietenii, dar tare imi e teama ca nu voi putea face asta prea curand.
Te-aștept la vară la o bere pe terasă 😛
Doamne ajuta!
Greu de spus dacă imunitatea data de boala e “mai buna” sau, pentru a folosi un termen drag studiilor clinice, non-inferioara imunității date de vaccin.
În plus a mai turnat niște gaz pe foc domnul voiculescu azi sugerând ca statisticile “oficiale” sunt manipulate bineînțeles ca fiecare înțelege cum vrea în sus sau în jos în ceea ce privește numărul de decese. Personal consider ca numărul de decese a fost și este supraevaluat cum, de asemenea, numărul reacțiilor adverse la vaccin e subraportat. De exemplu la o “întrunire” săptămâna trecută de 6 persoane invariabil s-a ajuns la discuția despre coronavirus și vaccinare. Am constatat ca toate 5 persoane vaccinate avuseseră reacții adverse (așteptate) gen febra, frison, mialgii, cefalee dar niciuna nu raportase. Ba chiar cele 2 trecute prin infecție au declarat ca a fost mai greu decât în timpul bolii (durere de cap numai).
Eu continuu sa cred în varianta scăderii virulentei virusului. Am zis de anul trecut (cred chiar și pe unul din blogurile pe unde comentez) ca din cele 4 variante posibile de evoluție a infecției (1 dinozauri – extincție, 2 imunitate de turma, 3 scăderea virulentei și 4 vaccinul) cea mai plauzibila e cea cu scăderea virulentei și dispariția “ca prin minune” a covid.
Ar mai fi multe de comentat despre situația din “coaliție” dar din păcate am o grămadă de treburi “esențiale”. urasc aceasta discriminare impusa arbitrar între esențiali și non esentiali; mi se pare cretin ca eu sa fiu esențial și soția neesențiala… Îmi aduce aminte de ce citeam despre primul război mondial sau despre războiul de secesiune când esențialii reali sau închipuiti au făcut averi și neesentialii au fost carne de tun.
Ce a facut Voiculescu e inconstienta intr-adevar, mai ales ca a fost 4 luni de zile sef acolo. Nu stiu cum se face ca prin minune doar in ultimele zile observase ca e ceva in neregula cu cifrele, in celelalte 4 luni totul parea ok.
Nu stiu daca sunt sub raportate sau supra raportate decesele. Ce e clar e ca Romania are una din cele mai ridicate rate de deces excedentar din Europa, rata care exclude Covid. Altfel spus de 12 luni se moare mult mai mult in Romania.
https://www.profit.ro/stiri/social/infografice-numar-record-de-decese-in-decembrie-doar-1-din-3-decese-excedentare-pus-pe-seama-covid-19966351
E din cauza spitalelor blocate? E din cauza sub raportarii cazurilor de Covid? Habar nu am! Ce e clar insa e ca in Romania se moara foarte mult.
In Romania se moare foarte mult din mai multe cauze. Prima ar fi asistenta medicala primara deficitara. La 30 de km de București începe evul mediu medical. Eu sunt unul din negationistii care nu cred în utilitatea celor 8-10 spitale regionale. Utilitatea medicala evident ca sunt foarte utile pentru strabag și importatorii de echipamente medicale.
Legat de Vlad Voiculescu m-am uitat puțin ieri la TV pe la un post unde era invitat. Mi-e mila. Nu de el ci de cei ce continua sa creadă în el. Din păcate omul e o nulitate. O persoana pe care nu ți-o dorești nici șef nici coleg nici subaltern. O persoana tip Corneliu Vadim Tudor.