Ipocrizia liberalilor cu bugetarii

image_pdfimage_print

Un update scurt despre atitudinea PNL față de bugetari. Așa cum scriam într-o postare anterioară oamenii de la PNL, în frunte cu doamna Violeta Alexandru nu au nici un fel de jenă să dea în bugetari ori de câte ori are ocazia.
Cu toate astea același guvern PNL bate record după record în materie de angajat bugetari (sursă):

Numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut și în luna martie, astfel că totalul de la schimbarea guvernului PSD cu un executiv PNL, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, a ajuns la un plus de 12.268 de posturi. Totalul angajărilor este mai ridicat decât reflectă numărul de posturi ocupate, indicator raportat de Ministerul Finanțelor, întrucât acesta nu evidențiază impactul posturilor eliberate prin pensionări, demisii sau demiteri, fiind cunoscut că la schimbările de guverne sunt înlocuite de foarte multe ori conducerile instituțiilor publice chiar și la eșaloane inferioare.

Așadar cel puțin 12.268 de posturi noi de bugetari adăugate din noiembrie 2019 de când a preluat PNL puterea și până în martie 2020. Iar numărul ăsta e minim pentru că Ministerul Finanțelor raportează doar totaluri, nu și fluctuația de personal. Puteți să vedeți cifrele cu ochii voștri pe siteul Ministerului Finanțelor. La nivelul lunii februarie erau 10.551 oameni angajați în plus.
Ca să vă faceți o idee, PSD a angajat în 2 ani și 10 luni cât au stat la putere în jur de 45.000 de oameni (sursă):

Numărul angajaților din sectorul public a crescut cu peste 45.000, 3,8%, în intervalul decembrie 2016 – octombrie 2019, perioada de doi ani și 10 luni în care guvernarea a aparținut PSD, arată date ale Ministerului Finanțelor analizate de Profit.ro.

Tot repet chestia asta poate intră în cap la cât mai multă lume:
Doctorii, profesorii, pompierii, oamenii de pe ambulanțe, cei din centrele de îngrijire a bătrânilor de stat, cei care au grijă de copii abandonați și mulți alții sunt bugetari. Când cineva cere scăderea numărului de bugetari, din categoriile astea se taie cel mai mult.
Apoi ne plângem că nu se face educație în școli și că ne pleacă doctorii în afară. Avem nevoie de bugetari din categoriile astea.
Majoritatea românilor se gândesc însă la oameni din spatele unui birou care împing hârtii când aud de bugetari. Da, sunt și din ăia, unii utili, alții nu prea. Dar numărul lor e relativ mic atunci când îl compari cu cel al categoriilor utile.
E nevoie de reformă în administrația publică românească? Da, probabil că e nevoie. Trebuie să dăm afară la grămadă bugetari? Clar nu!
Altă problemă, dacă se hotărăște PNL să dea afară bugetari, de unde credeți că vor da afară? Din cei cel puțin 12,268 angajați de ei sau din ceilalți?
Altfel da, e mișto să arunci cu rahat în bugetari pentru publicul larg, dar sub mandatul tău să crească numărul bugetarilor în câteva luni aproape cât în 1 an la PSD.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *