Investițiile în acțiuni nu sunt ușoare

image_pdfimage_print

Multă lume s-a apucat să cumpere acțiuni în diverse firme în timpul pandemiei. Unii pentru că se plictiseau, alții pentru că au pus ceva bani deoparte neputând să călătorească.

Nu am de gând să vă vorbesc despre nebunia GME ci despre faptul că e greu inclusiv pentru profesioniști să facă bani din investiții în acțiuni.

Un exemplu în sensul ăsta e Warren Buffet, unul din cei mai renumiți investitori din lume. Buffett a cumpărat la un moment dat acțiuni în linii aeriene în valoare de mai multe miliarde dolari.

Ce nu a intuit el e că va veni o pandemie care va paraliza lumea vestică și va face ca traficul aerian să scadă drastic. Așa că la început de 2020, odată cu pandemia s-a apucat și a vândut acțiunile pe care le avea în firmele americane de zbor de linie (sursă):

Buffett confirmed that he had sold all of his stakes in the four largest U.S. airlines: His positions in United, American, Southwest and Delta Airlines were cumulatively worth north of $4 billion.

Spre deosebire de alții Buffett a recunoscut că s-a înșelat:

“It turned out I was wrong,” the Oracle of Omaha said, adding that he’d made an “understandable mistake” given the unforeseen downturn in the industry.

Între timp însă știți ce s-a întâmplat cu acțiunile companiilor de zbor de linie? Asta:


De la începutul pandemiei și până în prezent prețurile acelor acțiuni au tot urcat. Vedeți minimul ăla din mai 2020? Ăla e punctul în care Buffett a vândut. De atunci prețurile au tot urcat.

Mai sus Buffett își cerea scuze pentru că investise în acele acțiuni. Dacă ar fi ținut un pic mai mult de ele nu s-ar fi ars atât de rău. Asta e dovadă, dacă vreți, că și marii investitori fac greșeli.

Cu toate astea nu ar trebui să vă pară rău de Buffett. În primul rând că are o gălăgie de bani cu care să se joace.

În al doilea rând decizia lui de a vinde nu e neapărat una greșită. Buffett nu e Soroș să se concentreze pe a da o lovitură rapidă ci investește în companii pe termen mai lung. Traficul aerian nu va reveni prea curând la valorile de dinainte de pandemie iar companiile aeriene vor mai fi ceva vreme dependente de ajutor financiar de la statul american.

Iar pe termen și mai lung transportul aerian are o mare problemă, care probabil a cântărit mai mult în decizia lui Buffett decât pandemia: activiștii de mediu strâmbă din nas la transportul aerian și sunt șanse mari să se ia ceva măsuri împotriva companiilor de linie. Ce anume? Greu de spus, dar cert e că va costa bani.

Companiile aeriene ar putea fi forțate să aplice o taxă de mediu pentru fiecare zbor. Sau poate vor fi forțate să investească în aeronave mai ecologice. Ori poate lumea pur și simplu va începe să evite zborul cu avionul pentru că e nasol pentru planetă sau oamenii sunt prea săraci după această pandemie.

Cert e că viitorul acestei industrii nu arată nemaipomenit nici în următorii 4-5 ani nici pe termen mai lung.

Buffett a pierdut niște bani vânzând fix când a început pandemia iar prețul acțiunilor se dusese mult în jos. A făcut bine că a scăpat de ele? Pe termen lung e posibil ca răspunsul să fie da. Pe termen mai scurt însă e posibil să se fi ars vânzând în mai 2020 și nu acum când prețul acțiunilor și-a mai revenit.

Dacă aveți bani de băgat în acțiuni ar fi bine să vă gândiți bine de tot înainte să luați acțiuni într-o firmă sau industrie anume. E nevoie de răbdare, cercetare a situației, tendințe istorice, piață șamd. Chiar și atunci vă asumați însă un risc. Dacă și Warren Buffett, Oracolul din Omaha, cu o echipă fabuloasă de oameni care se pricep la treaba asta greșește atunci e clar că investitul e mai dificil decât pare la prima vedere.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *