Programul “Investește în tine” miroase a pomană electorală

image_pdfimage_print

Nu știu dacă ați auzit, dar vom avea un nou program guvernamental care investește în…ceva! Se numește ”Investește în tine” și se adresează persoanelor care vor să investească în dezvoltare personală (via Hotnews):

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat marți că Guvernul va adopta săptămâna viitoare un act normativ prin care statul va acorda credite preferențiale, cu dobândă zero, persoanelor care vor să investească în dezoltare personală, acoperind cheltuieli cu educația, sănătatea sau cultura, scrie Mediafax.
Știți cine a venit cu ideea și va suporta costurile programului?
“Practic toate dobânzile și comisioane bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. 
M-am uitat pe site-ul Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză și în lista de chestii cu care se ocupă (pe scurt, cu strategie și prognoză macroeconomică), nu scrie nimic de acordat credite de dezvoltare personală. Sunt curios Curtea de Conturi ce va zice de faptul că o instituție de analiză macroeconomică decontează cheltuieli de fitness sau mers la film (vezi mai jos).
Acum, dacă intrăm în detalii vedem că pe lista de cheltuieli eligibile se află chestii de bun simț de genul cursuri de specializare, cărți, taxe de participare la manifestări științifice, laptop dar și
abonamente culturale la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, instrumente și echipamente pentru prestațiile culturale.
Bibliotecă și muzee înțeleg, publicarea de cărți în 2018 mi se pare un moft, dar hai să zicem că e ok și ăsta, dar abonament la cinema? Serios?
Dar stați, mai avem:
Mai sunt vizate echipamente sportive de uz personal, abonamente la activități sportive (fitness, înot etc.), o parte din construcția sau achiziția unei locuințe și modernizarea sau renovarea locuinței.
De ce sunt eligibile cheltuieli cu echipamente sportive? Dacă nu devii atlet de performanță, de ce ar trebui să plătească contribuabilul român dobânzi pentru echipament sportiv?
Trecem peste asta, de ce e eligibilă cheltuiala cu abonamentul de fitness? Ca să ce anume? De ce trebuie să facă cineva fitness pe banii contribuabilului român?
Dar mai avem, iată pe listă se află și achiziția și modernizarea unei locuințe. Ce sens are programul acesta dacă băgăm la grămadă aproape orice fel de cheltuialtă, inclusiv achiziția și modernizarea unei case?
Programul se numește ”Investește în tine” nu ”Investește în casa ta”. E absurd ca o persoană să își poată lua credit de modernizat casa cu dobândă suportată de restul fraierilor care plătesc taxe contribuabililor.
În plus avem deja ”Prima Casă” care ajută românii să cumpere case, de ce mai e nevoie de încă un program pentru așa ceva?
Credeți că nu se poate mai rău? Ei bine…
La sănătate intră costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervențiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naționale de sănătate publică.
Nu știu cât de multe știți voi despre medicamente, dar e o listă destul de lungă de servicii și medicamente acoperite de Fondul Național Unic de Asiguri de Sănătate și alte programe de sănătate publică. Nu prea apucăm noi să ne bucurăm de ele pentru că nu prea le găsim prin România, dar teoretic sunt subvenționate și acoperite de FNUASS și alte programe. Ceea ce mă face să mă întreb, ce a vrut să spună autorul? Ce cheltuieli de natură medicală ar intra în lista asta dacă majoritatea sunt, teoretic, acoperite?
Haideți să iau pe arătură un pic și să speculez, văd ceva în declarația aia despre intervenții chirurgicale care nu sunt acoperite. Dacă, de exemplu o tânără de 18 ani vrea să își facă operație de mărire de sâni sau un tânăr vrea să își mărească penisul printr-o intervenție chirurgicală atunci, dacă e să ne luăm după declarațiile vice-prim-ministrului ar putea prin acest program să își ia credit cu dobândă acoperită de stat, adică de restul contriuabililor. Altceva, să zicem…Liposucție? Sigur! Botox? De ce nu?

Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână, cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Exagerez, știu, dar vreau să arăt cât de puțin efort a fost depus în a gândi chestia asta. Una e să îți decontezi cheltuieli cu stomatologul și alta e să spargi banii pe chestii ceva mai stranii, lucru posibil dacă e să ne gândim cât de vag definite sunt cheltuielile eligibile.

De ce ne trebuie un nou program guvernamental?

Întrebarea mea, după toată povestea asta, e: vom afla vreodată cum s-au cheltuit banii aceștia? Nu de alta, dar abia s-a pus praful pe fiasco-ul (unii îi zic țeapa) Start Up Nation, în care se puneau la vânzare pe OLX firmele care câștigaseră granturile.
Avem programe peste program, dar nu avem nici un fel de informație despre cât de eficiente au fost ele, care au fost rezultate, câte locuri de muncă noi au generat, câți oameni sunt mai bine după apariția acestor programe.
Apropo, știți care e scopul programului acesta?
Viorel Ștefan a subliniat că programul se adresează unui număr de 8 milioane de cetățeni din România și își propune să oprească exodul tinerilor.
Ați înțeles? De asta plecau românii! Pentru că nu puteau să ia credite pentru abonamente la fitness și cinema! Gata băieții, închideți Guvernul, oamenii aceștia au descoperit cum să facă milioane de români să nu mai plece! Nu are legătură cu infrastructura mizerabilă, corupția endemică, sistemul educațional ineficient și nereformat! Nu, secretul erau creditele!
Și atunci care e sensul programului? Cel mai probabil o pomană electorală pentru tineri (uite, că facem ceva și pentru voi hipsterilor) și o modalitate bună de a face bani pentru anumite categorii de oameni care profită mai mereu de astfel de programe.

Propunere de program guvernamental

Ok, dacă tot se fac program guvernamentale peste programe guvernamentale, atunci am și eu o propunere. Vă spuneam mai sus despre posibilitatea ca oamenii să își facă operații de mărire a penisului cu banii din acest program. Ei bine, eu chiar mi-aș dori să fie eligibile cheltuielile cu operații de mărire a penisului pentru că naționalistul dac ortodox din mine nu se poate împăca de nici un fel cu ideea că România e pe locul 99 în lume ca dimensiune medie a penisului (12,73 cm), după Ungaria (15,61 cm), Bulgaria (15.02 cm), Serbia (14,87 cm) și Ucraina (13,98 cm). Nu am găsit date despre Moldova, dar cu excepția lor, toți vecinii României au penisurile, în medie, mai mari decât ale românilor. Ori lucrul ăsta e inacceptabil!
Avem nevoie de un program guvernamental care să ajute bărbații români să își mărească penisul, pe care l-aș numi ”Primii centimetrii”. Obiectivul oficial al programului ar fi implementarea unei strategii smart de creștere a mărimii medii a penisului în România până la o medie de 15.69 cm . De ce 15.69? Pentru că, 1 la mână sună bine, doi la mână acea valoare e peste media Ungariei și a vecinilor noștri.
Sunt sigur că între atâtea programe guvernamentale de stimulare a creșterii de orice fel (economică, a nivelului de alfabetizare, al bunăvoinței etc.) am putea găsi loc și pentru un program de stimulare a creșterii mărimii medii a penisului. Și bineînțeles că am avea un consiliu care s-ar ocupa de strategia asta, prezidat de oameni care au experiență în astfel de lucruri.
Programul ar spori încrederea românului obișnuit în el însuși, ar face populația feminină a României fericită și vă garantez nu doar că 99% din români s-ar întoarce în țară, dar în 20 de ani am ajunge la o populație de 40 – 50 de milioane de oameni.
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *