Să învățăm limba română cu Florin Cîțu

image_pdfimage_print

Una din chestiile teribil de amuzante de săptămâna trecută a fost postarea următoare a lui Florin Cîțu, unul din comunicatorii pe teme economice ai PNL:

Ai crede că Florin Cîțu, un om care a lucrat în sistemul bancar atât de mult timp, ar înțelege diferența între ”criză”, ”recesiune” și ”creștere economică scăzută”. Dar aparent nu și tot țipă ”criză” de la începutul lui 2018. Trecând peste chestiile astea nu am putut să nu remarc fraza aia în galben:

”- CRESC TVA – anuland reducerea TVA de la 1 ianuarie 2019 dela 19% la 18%”

Ca și logică, fraza asta e lipsită complet de sens: PSD crește TVA anulând reducerea TVA de la 1 ianuarie 2019 de la 19% la 18%. Cum e posibil ca un lucru să crească anulând o reducere care nu a avut loc niciodată?
Pentru că lucrez de mai bine de 8 ani de zile în consultanță fiscală vă spun în calitate de specialist: Nu există nici un document oficial de stat care să spună că TVA-ul în România a fost 18%, care apoi a fost anulat pentru ca TVA-ul să urce la 19%.
Există un plan de Guvernare al PSD pe unde scrie că ar vrea să scadă cota de TVA la 18%. Dar cred că am stabilit acum mult timp că acel plan de guvernare e doar o scuză pentru a da afară miniștrii PSD ieșiți din grație. Altfel ar trebui să căutăm unde scrie în același plan de guvernare de taxe asupra sistemului bancar, de legile justiției, de spitalele alea care trebuiau construite până acum și așa mai departe.
Iar dorința PNL și a domnului Cîțu de a ataca PSD devine ridicolă și începe să sfideze normele limbii române. Altfel nu înțeleg cum poate spune că TVA crește din moment ce TVA rămâne la același nivel. Trecând peste asta, limba română nu permite jonglerii de genul: ceva crește prin anularea unei scăderi.
Păcat că toți gramaticienii care râd de Dăncilă nu se deranjează să treacă și pe la dl. Cîțu pe pagină să îi explice cum e cu normele. Dar știți cum e: ”la ai noștri se iartă”.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *