“Soluția pentru a împiedica sifonarea banilor din redevențe: soluția pe termen lung pentru pensii”
Ok, nu sună rău, asta fac și norvegienii cu banii din petrol. Să vedem mai departe:
Am depus împreună cu colegii mei Cristina Prună și Claudiu Nasui un amendament la Legea Offshore prin care banii obținuți din redevențe și impozitele pentru veniturile suplimentare să fie virați la Pilonul 2 de pensii. Ferim astfel acești bani de risipirea de către guverne iresponsabile sau prin sifonarea către clientela politică și îi punem la lucru în interesul populației. Propunerea noastră prevede ca administratorii fondurilor private de pensii să investească cel puțin jumătate din banii obținuți în industria chimică, petrochimică și în energie. Punem banii la treabă – finanțăm un sistem, cel de pensii, aflat în deficit, investim în industrie și obținem profit pentru pensiile românilor.
Primul semn de alarmă: amendamentul e depus de Claudiu Nasui
Pentru cei care nu știu el e tipul care a făcut o gafă uriașă cu split TVA-ul și apoi a depus un amendament care risca să blocheze complet activitatea ANAF. După două chestii de genul ăsta privesc cu suspiciune orice fel de propunere venită de la el. Nu e vorba de răutate, dar are 2 rateuri grave la activ.
A doua problemă: banii să fie virați la Pilonul 2 de pensii
De ce ar fi asta o problemă? Din mai multe motive. Mai întâi pentru că Pilonul 2 de pensii manageriază banii din pensii ai populației, DAR la nivel individual! Altfel spus, la Pilonul 2 se duc banii în conturi individuale care au nume și prenume. Tu ca cititor ai o sumă într-un cont la un fond de pensii private. Eu am alt cont cu altă sumă în care s-au adunat bani din contribuția mea la fond. Tu nu ai acces la banii mei la fel cum nici eu nu am acces la banii tăi. Bun, acum vine întrebarea: dacă banii din redevențe se duc la Pilonul 2, în contul cui intră? Intră și în al meu și în al tău? Dacă da cât intră la mine și cât intră la tine? Va fi aceeași sumă? Dacă nu cum departajezi între cetățenii aceleiași țări. Altfel, ce facem cu oamenii care nu contribuie la Pilonul 2? Sunt oameni care acum au 60 de ani și au ales să nu contribuie la Pilonul 2 pentru că nu avea sens economic pentru ei. Sunt șomeri sau oameni care au plecat din țară după ce au contribuit cu taxe și impozite. Ei nu sunt cetățeni ai României? Nu ar trebui să beneficieze și ei de banii aceștia? Oamenii de la USR nu se gândesc și la ei? Ce încerc să spun e că a vira banii la Pilonul 2 nu are sens nici juridic nici economic!
A treia problemă: unde să fie investiți banii?
Văd că planul ar fi să se investească jumătate din sumă în industria chimică și de energie. Ca un om născut și crescut în Râmnicu Vâlcea m-aș bucura să văd Oltchimul funcționând din nou la capacitate maximă. Pe de altă parte însă tot eu îmi amintesc milioanele de dolari băgați de Oltchim în echipa de handbal! E fain să ai campioana României la handbal feminin în oraș! Dar nu e deloc fain să te gândești că o companie ținută în viață de stat băga milioane de dolari într-o echipă de handbal! Ce garanție avem că treaba asta nu se va întâmpla din nou dacă se pompează bani în industria chimică de stat? Trebuie să spun cuvântul magic ”corupție” ca să priceapă oamenii unde duce pomparea de bani aiurea? Nu cred că inițiatorii proiectului s-au gândit atât de departe, dar ar trebui să le amintească cineva că suntem membrii UE de mai bine de 10 ani. De ce e important? Pentru că USR nu zice nimic de faptul că a băga bani în industria chimică sau de energie se califică drept ajutor de stat. Iar UE nu permite asta! Iar Cristian Ghinea, ca om care a avut contact cu legislația UE ar trebui să știe asta. Haideți să ne întrebăm altfel: de ce nu sunt băgați banii aceștia în industria aerospațială? Sau în IT? Sau în inteligență artificială? Știu, știu, logica economică e că gazele și petrolul din Marea Neagră pot susține companii din domenii conexe, dar acele lanțuri de producție au fost separate sau distruse acum mulți ani! Ce a mai rămas din industria chimică și petrochimică a fost privatizat sau e pe perfuzii (Oltchimul). Cele privatizate au alte lanțuri de producție în care statul nu are sens să se bage. Nici nu poate din cauza legislației UE. Iar în companiile de stat aflate pe moarte, încă vrem să mai băgăm bani?
A patra problemă: se reduce deficitul
Punem banii la treabă – finanțăm un sistem, cel de pensii, aflat în deficit, investim în industrie și obținem profit pentru pensiile românilor.
Deficitul de pensii de care vorbesc ei e la sistemul de pensii de stat, adică la Pilonul I. USR zice că banii vor merge la Pilonul II însă. Pilonul II nu e în deficit din câte știu eu. Deci fraza asta nu are sens! Ar avea sens dacă banii din redevențe ar merge la Pilonul I, nu la Pilonul II în schimb. În plus se ignoră faptul că deficitul la Pilonul I vine în mare parte din cheltuieli mari cu pensiile speciale. Acolo e gaura cea mare! Am avut discuția asta cu un bun prieten și el îmi sugera că poate s-au referit la faptul că:
- pe termen lung s-ar reduce deficitul prin generarea de activitate economică care aduce venituri la stat sau
- plătind o pensie mai mare din Pilonul II se poate reduce contribuția la Pilonul I
Dar nici așa nu are sens pentru că dpdv al contabilității bugetare Pilon I și Pilon II sunt separate. Dacă bagi bani mulți în Pilonul II, plătești pensii mai mari într-adevăr, dar nu diminuezi deficitul de la Pilonul I. Poți da în schimb o lege prin care să reduci sumele plătite fiecărei persoane ca pensie din Pilonul I spunând că diferența va veni de la Pilonul II. Dar asta e altceva și nu are treabă cu banii din redevențe ci cu contabilitatea bugetară. Ca să nu zic că randamentul Pilonului II nu e garantat. Pe românește ce spun cei de la USR nu are sens economic!
De ce spun că USR nu înțelege cum funcționează sistemul de pensii?
Recapitulând, pentru că:
- Fac o confuzie gravă între Pilonul I și Pilonul II
- Nu știu sau se fac că nu știu că Pilonul II are conturi individuale ale contribuabililor, nu e fond găleată ca Pilonul I
- Nu par să știe de unde vine deficitul sistemului de pensii.
Alte probleme:
- Nu știu că ce vor să facă ei se califică drept ajutor de stat și nu e permis de UE
- Vor să bage bani în niște industrii pe moarte sau deja privatizate în loc să îi investească în chestii care să genereze bani și de viitor