Ce se întâmplă acum în PSD

image_pdfimage_print

O să citiți zilele astea peste tot despre cum PSD sunt incompetenți și își dau jos singuri guvernul și așa mai departe. Mă aștept la USR și PNL să bage niște mesaje terne despre stabilitate. Apoi ar mai fi internauți care vor da drumu la meme-uri despre noile numiri. Deja prevăd meme-uri cu Olguța la Transporturi despre tiruri și centuri (că na…sunt ușoare).
Dincolo de asta însă ar fi frumos dacă am putea înțelege ce se întâmplă.

Modelul fanariot

Despre fanarioți se învață la școală de mai multe ori. Înveți odată prin școala generală, apoi încă o dată prin liceu (minim). Ce aflăm despre ei se poate rezuma cam așa:

  1. Nu erau români adevărați ci niște greci veniți din Fanar, un cartier din Istanbul. Ca o paranteză nu ni se spune că mulți dintre ei au rămas în România.
  2. Pentru că cererea (de punere pe tron) era mare iar otomani erau capitaliști, îți puteai cumpăra tronul în Moldova și Muntenia pentru o perioadă limitată. Cum sărea unul cu bani mai mulți, cum riscai să pierzi tronul.
  3. Pentru că era o investiție financiară considerabilă, domnitorii fanarioți trăgeau cât puteau de tare de finanțele Moldovei și Munteniei pentru a recupera banii.
  4. Fanarioții nu veneau singuri în țările românești ci cu dregători și apropiați ai lor, care la rândul lor își cumpărau funcțiile de la domnitorul fanariot.
  5. Jaful ăsta continuu e probabil motivul pentru care țările românești erau cu câteva sute de ani în urma Europei Centralei.

Ce relevanță are povestea asta?

Modelul Dragnea

Dragnea are mai multe vieți decât o pisică în ciuda prohodolui cântat de presă în fiecare lună. Majoritatea nu au reușit să înțeleagă că Dragnea are abilități de negocieri mult peste medie.
Așa că singura întrebare care ar trebui adresată ar trebui să fie: ce a mai promist de data asta? Iar răspunsul va fi întotdeauna același: a promis totul tuturor.
Dragnea a luat modelul fanariot și l-a aplicat perfect în PSD: a promis oricui era dispus îl asculte ministere și funcții. Mulți s-au îndoit de capacitatea lui de a livra, dar iată că fix asta face: livrează! Doar că, la fel ca în modelul fanariot, cererea de ministere depășește oferta. Pe românește Dragnea a promis mai multe funcții decât există ministere.
Așa că soluția la îndemână e tot una de ordin fanariot: ocupi funcția respectivă o perioadă scurtă de timp. Imediat ce apare altcineva care cotizează sau oferă susținere, titularul e schimbat.
Iată ce schimbări au avut loc până acum (via Hotnews):

– Dezvoltare: Ilan Laufer

– Transporturi: Lia Olguța Vasilescu în locul lui Lucian Șova,
– Muncă: deputatul Marius Budăi în locul Liei Olguța Vasilescu,
– Economie: senatorul Niculae Bădălau în locul lui Dănuț Andrușcă,
– Apărare: senatorul Gabriel Leș, fost ministru al Apărării în Guvernul Grindeanu, în locul demisionarului Mihai Fifor,
– Cultură: senatorul Daniel Breaz în locul lui George Ivașcu.

Laufer a mai fost ministru de exemplu. Olguța a primit o promovare de la Muncă la Transporturi (contracte mari pe acolo) și așa mai departe.

Ce încerc să spun

Ce vedeți acum în PSD nu e destrămarea partidului ci doar o rotație a cadrelor în funcție de promisiunile făcute de Dragnea pentru a obține susținerea acelor oameni. O parte din ei (Leș, Laufer) au mai fost miniștri în alte guverne deci PSD nu se destramă, stați liniștiți. Practic Dragnea oferă posturi pentru susținere.
Problema e alta însă: ce se întâmplă cu România sub guvernul acesta? Îi mai pasă cuiva de imaginea noastră? Fifor, de bine de rău era implicat în campania de modernizare a armatei. Ce va face noul ministru, va merge pe aceeași linie?
Altă chestie: îi va accepta Iohannis pe oamenii ăștia? Chiar nu are nici un fel de opinie în privința lor? Bine, a acceptat-o pe Ecaterina Andronescu la învățământ…iar asta spune multe.
 


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Spune și altora

4 Comments

  1. Cât de bun era Fifor? Lucian Davidescu scrisese că, cine cumpără arme fără offset e trădător de țară.

    1. Lucian Davidescu fiind vreun mare expert in tehnica militara? Sau el crede ca Romania poate cumpara Patriot cu offset? Ori submarine?

  2. De aici, făcând comparații cu Polonia: http://riscograma.ro/13643/arme-offset/

    1. Lucian Davidescu scrie pe economie, la fel ca si mine. Nu ar trebui sa il citesti pe Lucian Davidescu sau pe mine pe probleme militare ci sa citesti siteuri specializate pe astfel de teme, cum ar fi https://www.rumaniamilitary.ro. Lucian Davidescu stie ca polonezii obtin offseturi si zice: “vai, ce destepti sunt polonezii si ce prosti sunt romanii”. Offsetul ala nu se poate da oricand si oricui. Offsetul presupune transfer de tehnologie sau linii de productie. Daca vrei sa cumperi 4 patrioturi nu o sa mute nimeni linia de productie patriot in Romania. In plus tehnologia aia e secret militar deci cu atat mai putin nu o sa fie transferata in Romania, la 2 pasi de Rusia.
      Apoi Lucian Davidescu probabil nu stie ca offsetul, odata obtinut, trebuie si aplicat. Rhinemetal, cei care produc blindatele pentru Romania literalmente nu gasesc sudori in tara asta ca produca blindatele. Si nu doar sudori ci o gramada de alti oameni esentiali pentru productie. Din cauza asta sunt sanse mari sa intarzie livrarile de blindate.
      Alta chestie pe care Lucian Davidescu nu o spune pentru ca ori nu stie ori nu vrea sa o spuna e ca ce fac polonezii cu offsetul:
      1. E cam ilegal: https://www.rumaniamilitary.ro/offsetul-si-polonizarea
      2. E cam inutil, in unele situatii pur si simplu offsetul nu se poate da.
      Repet, nu il citi pe Lucian Davidescu pe astfel de subiecte. Daca te pasioneaza subiectul offset uite aici: https://www.rumaniamilitary.ro//?s=offset
      Nici eu nu sunt expert in tehnica militara, dar macar eu nu imi dau cu parerea pe subiect pentru ca sunt constient ca sunt (probabil) chestii care imi scapa si mie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: