Ce înseamnă creșterea ratei dobânzii BNR

image_pdfimage_print

BNR a anunțat pe 7 mai 2018 creșterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2.25% la 2.5%.
Motivele nu par a fi diferite de cele care i-au făcut ca data trecută să nu crească rata dobânzii ceea ce mă face să mă întreb: dacă avem aceleași motive, de ce crește acum și nu a crescut atunci? Oare întâlnirea cu Dragnea e parte din decizia asta? Greu de spus, dar iată că la câteva zile după crește rata dobânzii de politică monetară.
Am scris pe larg despre ce e rata dobânzii de politică monetară a BNR și cum afectează ea economia, creditarea și viața noastră de zi cu zi într-o postare separată pe care o recomand cu căldură. Foarte pe scurt o creștere a ratei dobânzii BNR are ca efect:

  • scăderea inflației
  • creșterea ROBOR și scumpirea creditelor

Cele două de mai sus au ca efect direct și diminuarea consumului la nivel de economie, dar în același timp temperează și prețurile.
E o singură problemă cu ideile de mai sus: se aplică în cazul în care nu e o diferență mare între inflație și rata dobânzii de BNR. Un caz ipotetic: dacă inflația e la 50% iar rata dobânzii crește de la 2% la 5% atunci efectul unei asemenea creșteri e neglijabil. Cum stă România în schimb?

Inflația

Inflația, zice BNR, e la 4.95%, deși lumea se ceartă de ceva vreme pe valoarea inflației, fiecare luând valoarea care îi convine. O creștere de la 2.25% la 2.5% va avea vreun efect asupra inflației?
Răspunsul e: cel mai probabil nu, pentru că diferența dintre rata dobânzii și inflație e cam mare. 
Varianta cu cifre arată cam așa:

Ar trebui ca până la final de an inflația să scadă de la 4.95% cât e acum la 3.5%. Dar o creștere de 0.25% e mult prea mică pentru a avea vreun efect vizibil în economie, iar rata dobânzii va continua să fie sub nivelul inflației cu 1%, ceea ce înseamnă că valoarea banilor de la tine din buzunar scade pe măsură ce trece timpul iar prețurile vor continua să crească.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână, cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


ROBOR

Rămâne să ne întrebăm ce efect are asupra creditelor o creștere de 0.25% Rata dobânzii BNR influențează ROBOR, în funcție de care se stabilesc ratele la credite cu dobândă variabilă, dar rata BNR nu e singurul factor din ecuație (dacă vreți să știți ce e ROBOR citiți aici). De fapt, băncile nici nu au mai așteptat decizia BNR și au început să se împrumute una pe alta mult mai scump, ceea ce a dus ROBOR la valori peste rata dobânzii BNR înainte ca decizia să fi fost luată. Iată un grafic privind ROBOR de la BNR:

Încă de pe 25 aprilie ROBOR la 3 luni (3M) urcase aproape de 2.5% așa că actuala creștere a ratei BNR nu are nici un efect asupra ROBOR, pentru că băncile se împrumutau deja mai scump pentru că vedeau inflația la valori mari, iar BNR probabil că nu oferea fonduri suficiente la 2.25%. E posibil de asemenea ca băncile să se fi așteptat la decizia asta așa că au început să se împrumute mai scump în ideea că oricum și rata BNR va crește.
Partea proastă e că acea creștere a ROBOR va înseamna că ratele la creditele calculate ca dobândă + ROBOR 3M (adică majoritatea creditelor ipotecare gen ”Prima Casă”) vor crește și ele.

Concluzii

  • creșterea de 0.25% e prea mică pentru a tempera inflația deci prețurile vor continua să crească
  • ROBOR-ul a urcat din cauza inflației la 2.5% înainte de a anunța BNR-ul decizia așa că ratele la creditele calculate ca dobândă + ROBOR 3M vor crește și ele.
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *