Nu știu dacă ați urmărit sau nu discuțiile despre inflație din ultimele zile, dar daca nu le-ați văzut, atunci ați ratat un caz de manual de manipulare.
Haideți să vă explic și de ce.
Liviu Dragnea zice așa la Antena 3:
În UE media inflației e de 1,7%, noi suntem sub medie ca inflație, 1,6%.
Alții spun că inflația ar fi de fapt la 4%:
Martie 2018 a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4%, şi în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 3,8% înregistrată în luna februarie, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Florin Cîțu, parlamentar PNL și fost trezorerier la ING împinge și el discuția asta privind inflația în sfera politică și zice:
Apoi vine Cristian Socol, unul din oamenii din spatele programului economic al PSD care zice că de fapt inflația e 1,9%:
Ba lucrurile devin și mai dubioase când ne uităm pe siteul BNR și vedem fix pe prima pagină a lor că rata inflației calculată de BNR e de 4.95% în momentul acesta:
Să recapitulăm cât zice lumea că e inflația:
- Dragnea: 1,6%
- Cîțu și Agerpress: 4%
- Socol: 1,9%
- BNR 4.95%
Cine are dreptate?
Păi, din păcate, toată lumea are dreptate și de asta zic că avem de-a face cu un caz clasic de manipulare.
Să luăm lucrurile pe rând:
Iată de unde vin cifrele lui Florin Cîțu și Agerpress:
Sursa e Eurostat
Iată de unde vin cifrele lui Dragnea / Socol (apropiate ca valoare):
Sursa: Tot Eurostat
Cum e posibil ca atât cifrele lui Dragnea / Socol cât și cele ale lui Cîțu să fie corecte?
Simplu, când vine vorba de statistici, întotdeauna trebuie să fii atent cum se calculează indicii sau de unde provin informațiile.
În cazul de față diferența vine din faptul că metodele de calcul ale inflației sunt diferite și fiecare tabără a luat cifrele care le-au convenit lor: Dragnea / Socol / PSD au luat cifrele mici, Cîțu / PNL au luat cifrele mari. Cât despre BNR, ei au o metodologie diferită de cea a Eurostat.
Cifrele Dragnea / Socol / PSD sunt rezultatul aplicării metodei ”12 month moving average” (explicații privind metoda), în timp ce metoda Cîțu / PNL e ”annual rate of change” (explicații privind metoda).
De asta, toate părțile din discuția privind inflația au dreptate!
Care dintre metode e mai bună?
În primul rând trebuie spus că toate sunt corecte, rezultatele diferite vin din diferența de metodologie folosită. Dar dacă ne întrebăm care e mai bună, atunci răspunsul e: NICIUNA!
Nici o metodă nu e mai bună decât cealaltă, pentru că fiecare spune ceva diferit.
Eu prefer varianta ”annual rate of change” pentru că ține cont de sezonalitatea prețurilor. De exemplu prețurile la căpșuni sunt mai mari iarna, prin urmare nu are rost să calculez inflația la căpșuni ca 12 month moving average pentru că îmi va prinde lunile de iarnă și îmi dă peste cap statistica. DAR REPET: AMBELE VARIANTE SUNT CORECTE!
De ce vorbesc de manipulare
Pentru că și Socol și Cîțu știu foarte bine de diferențele de care v-am povestit mai sus, dar nici unul nu spune nimic despre asta. De ce? Pentru că fiecare dintre ei are interesul de partid care îi dictează direcția în care trebuie să ducă discuția.
Iar ce fac ei e caz standard de manipulare. Afirmațiile lor sunt adevărate, dar acuză cealaltă parte de minciună deși amândoi știu că și partea cealaltă are dreptate!
Cele mai bune manipulări sunt cele făcute folosind minciuna prin omisiune, în care spui doar partea din afirmație sau idee care îți convine, fără să duci ideea până la capăt.
Eu ce să mai cred atunci?
Crede ce îți spune buzunarul, nu ce spune Dragnea, Socol, Cîțu sau mai știu eu cine! Plătești mai mult pe mâncare, benzină, apă, gunoi etc? Dacă da, cu cât? Fă calculul ăsta și vei afla cât de tare te afectează pe tine de fapt inflația!
Felicitari pentru articol! EXCELENT scris! Echilibrat, profesionist, exact cum ar trebui sa scrie si presa din Romania. Chapeau bas!
Ok, dar BNR ?
BNR zice ca e 4.95%