Inflația și liberalii

image_pdfimage_print

Actualul guvern PNL are o pasiune pentru inflație. Încă de pe vremea când erau în opoziție și criticau PSD tot auzeam că PSD e de vină pentru inflația ridicată. Ca paranteză, acea inflație nu era ridicată după standardele României, dar oamenii au memoria scurtă.
În fine, a căzut Guvernul Dăncilă, a venit guvernul Orban și evident că au început poveștile cu cât de mică e inflația sub guvernul PNL. Doar că…a început să crească inflația și sub guvernarea liberalilor. Evident că a fost liniște prin presă, că doar nu PNL sunt băieții buni, nu hidra pesedistă.
A venit pandemia și oamenii au avut alte preocupări, dar actualul ministru al finanțelor, dl. Cîțu tot insistă cu inflația care a scăzut. Iată o postare recentă de pe facebook:

Doar că acel grafic e incomplet. În realitate ar trebui să arate cam așa:

Guvernarea PNL începe în Octombrie 2019, când inflația era în scădere și crește în primele 3 luni de mandat PNL până aproape de nivelul la care era sub guvernul PSD în iulie 2019. Apoi scade in ianuarie și se duce mult în jos din cauza pandemiei. Dar ce să vezi: imediat ce ies oamenii afară începe să crească iară.

De ce e greșită discuția cu inflația

Actualul ministru al finanțelor și-a făcut o pasiune din discuția asta cu inflația. Așa cum vedeți mai sus însă ea nu are loc într-un mod realist. Efectiv omul a pus săgeata pe intervalul care i-a convenit ignorând complet că PNL e la guvernare din Octombrie, nu din Decembrie. Mai mult, cumva crede că oamenii nu văd acele două creșteri din mandatul lui.
Dar partea ce mai stupidă din toată discuția asta e că Guvernul nu controlează inflația! Da, ați citit bine, partidele politice, Parlamentul și Guvernul NU controlează inflația! Asta e sarcina Băncii Naționale!
Guvernul poate lua măsuri care conduc la creșterea sau scăderea inflației, dar BNR e instituția care poate interveni și controla inflația. Altfel spus, dacă Guvernul ia o măsură care duce la creșterea inflației peste ținta stabilită de BNR atunci aceștia din urmă vor lua măsuri pentru a readuce inflația în intervalul dorit.
Nu are sens să te lauzi ca guvern că ai scăzut inflația din moment ce asta e sarcina BNR, care are și instrumentele necesare pentru așa ceva. La fel cum nu poți da vina pe PSD pentru că a crescut inflația. Dacă e de dat vina pe cineva ar trebui să fie pe BNR că nu a intervenit, dacă era nevoie. Aici intrăm în altă discuție: de ce nu intervine BNR deși inflația e peste ținta agreată de ei, dar acolo avem alte probleme.
Ce e clar însă e că PNL și ministrul de finanțe aleg doar ce le convine și prezintă bucata care le e lor favorabilă. Iar când fac asta e un caz fericit, de multe ori însă dl. Cîțu spune lucruri complet false, de au ajuns și cei de la Factual să îi facă factchecking.
Iar chestia asta se întâmplă de când au venit la guvernare și sincer devine obositor să tot atrag atenția asupra problemei.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *