Că inegalitatea economică e în creștere în România nu ar trebui să fie un secret pentru nimeni. Cu un PSD mai de dreapta decât Opoziție nu e de mirare că asta se întâmplă.
Dar ca să nu credeți că sunt eu nebun și inventez chestii iată ce zice serviciul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat):
Ce reprezintă cifrele alea?
Conform Eurostat acele cifre exprimă valoarea unui indicator numit ”income quintile share ratio”. Acel indicator reprezintă:
the ratio of total income received by the 20 % of the population with the highest income to that received by the 20 % of the population with the lowest income, known as the income quintile share ratio. In 2017, the income quintile share ratio in the European Union (EU) was 5.1.
Pe românește acel indicator este dat de raportul dintre:
- venitul total obținut de cei mai bogați 20% dintre cetățeni
- venitul total obținut de cei mai săraci 20% dintre cetățeni
Altfel spus măsoare de câte ori sunt mai bogați cei mai bogați 20% față de cei mai săraci 20%.
Cât de mare e inegalitatea economică în România?
Ce spun datele așadar? Ei bine, în România anului 2017 cei mai bogați 20% dintre români câștigau de 6,5 ori mai mult decât cei mai săraci 20% dintre români. Un an mai târziu raportul crescuse la 7,2%.
Așadar distanța dintre bogați și săraci a crescut substanțial în 2018 față de 2017. Dar celelalte țări din Centrul și Estul Europei? Păi:
- Bulgaria: Indicatorul scade de la 8,2 la 7,66. Tot mai mare decât România, dar în scădere.
- Ungaria: Indicatorul crește ușor de la 4,3 la 4,4. E cu mult sub valoarea din România însă.
- Cehia: Indicatorul scade de la 3,4 la 3,3. Valoarea indicatorul e considerabil sub cea din România.
- Slovacia: Indicatorul e la 3,5, considerabil sub cel din România. Din păcate nu avem date pentru 2018.
- Serbia: Indicatorul e cu mult peste cel al României având o valoare de 9,4. Serbia nu e însă o țară membră a Uniunii Europene.
Și apropo de UE, media Uniunii Europene e de 5,1, mult sub valoarea înregistrată în România. Dacă vreți să vedeți cum arată indicatorul pentru restul UE, iată și o versiune cu hartă:
PSD partid de dreapta
Am mai zis că PSD nu e partid de stânga ci de dreapta. Multe dintre politicile lor au fost orientate spre cei bogați. Au scăzut taxele, au făcut achiziția unei a doua locuințe mai ușoară, vor aurul înapoi în România și așa mai departe.
Ei bine, iată încă o dovadă că PSD e partid de dreapta: au luat atât de multe măsuri sociale încât inegalitatea economică a crescut în România.
Unde se vede inegalitatea economică cu ochiul liber?
Cunosc mulți oameni care nu ies din bucățica lor de lume și nu văd România reală (aia din afara Bucureștiului și a câtorva alte orașe mari). Merg la mall, stau în apartamente în zone bune, își fac vacanțele în străinătate. Sunt genul care îi trimit pe săraci la muncă. Ei bine, nu trebuie să faceți mare efort pentru a vedea diferențele dintre români. E suficient să mergeți pe jos în Berceni, Titan, Drumul Taberei sau prin alte zone similare.
Eu am luat-o la pas de la Apărătorii Patriei spre Piața Sudului (cartier Berceni):
În pozele de mai sus sunt oameni în vârstă care vând nimicuri. Câți bani credeți că fac într-o zi dacă vând legătura de mărar sau busuioc cu 2 – 3 -5 lei? Câți bani face bătrâna care vinde porumb?
Fac oare 50 de lei într-o zi? Merită? Pentru ei, da! Au pensii mici (400 – 500 lei) așa că cele 36 de grade la umbră nu îi descurajau.
Sărăcia nu a plecat niciodată din România, doar am început să o împingem la marginea orașului, ca să nu ne mai deranjeze la ochi.
Daca am impusca patriarhul, mitropolitii si episcopii am face rost de bani sa marim pensia minima cu 100 de lei la 120 de mii de pensionari fara efort bugetar. Daca am face la fel cu jumatate din secretarii de stat am reusi pentru toti.