Mutarea ambasadei și conflictul din Palestina

image_pdfimage_print

Ieri au fost proteste masive în Fâșia Gaza ca urmare a deschiderii ambasadei SUA de la Ierusalim. Când zic proteste de stradă nu mă refer la plimbări democratice ci la oameni furioși aruncând cu cocktailuri Molotov în forțe de ordine iar forțele de ordine deschizând focul asupra mulțimii. 58 de oameni au fost uciși de trupele israeliene conform BBC.

Tot BBC ne spune că vor urma și mai multe proteste și foarte probabil și acelea vor fi sângeroase (asta e părerea mea, nu a BBC-ului).
Ca să vă pot explica de ce sunt palestinienii revoltați trebuie să vă explic un pic istoria conflictului dintre israelieni și palestinieni.

Istoria unui conflict 

Palestina a fost întotdeauna Țara Sfântă pentru evrei, dar grosul populației a trăit în mare parte a istoriei în afara granițelor Palestinei. Poate nu știți, dar România a avut o populație mare de evrei pe teritoriul său. La recensământul din 1930 au fost numărați 756.930 oameni reprezentând 4,03% din populația României Mari (care includea așadar și jumătate din Bucovina plus întreaga Basarabie). La recensământul din 2011 România mai avea 3.271 evrei. În Iași (orașul) populația evreiască reprezenta 33.6% din total conform aceluiași recensământ din 1930.
În anii 40 a urmat războiul, au venit lagărele de concentrare naziste, acolo unde au fost deportați evreii germani, polonezi, maghiari și din alte țări. În România evreii au fost deportați, uciși și îngropați apoi în groape comune (vedeți pogromul de la Iași pentru detalii).
La finalul războiului, populația evreiască care a reușit să supraviețuiască nu se prea mai putea întoarce în țara de origine. Cum ar fi fost primiți evreii de la Auschwitz în Germania? Ar mai fi putut duce o viață normală în țara asta? Cum s-ar fi împăcat germanii cu ei?
Soluția acestei probleme a fost înființarea unui stat independent evreiesc, unde acești oameni să poată trăi. A fost avansată ideea unui stat evreiesc în Palestina, loc pe care mulți dintre ei îl considerau sfânt. Dar teritoriul era locuit de sute sau chiar mii de ani de musulmani, evrei, creștini și multe alte populații. Oamenii aceștia nu puteau fi dați afară din țara în care locuiau de sute sau chiar mii de ani.
Teritoriul palestinian fusese parte din Imperiul Britanic, iar britanicii nu au avut vreo problemă cu religia populației care locuia acolo. După finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Palestina a trecut însă sub tutela ONU. Iar ONU s-a trezit că trebuie să rezolve problema creării unui stat care să îi adăpostească pe evreii exilați din Europa, dar în același timp să țină cont de populația care trăia deja acolo.
Pentru a împăca pe toată lumea ONU a propus:

  1. înființarea unui stat evreiesc
  2. înființarea unui stat palestinian
  3. transformarea Ierusalimului în oraș sub mandat internațional, adică fără să fie parte din noul stat evreiesc sau din cel palestinian.

Revenim în 2018 și ne uităm ce s-a întâmplat cu propunerea ONU:

Înființarea unui stat evreiesc 
Israel există ca țară și a reușit să își extindă teritoriul de la înființare destul de mult prin mai multe războaie cu vecinii săi, de la care a preluat teritorii (ex: Egipt, Siria și Iordan). Israel e în același timp un stat, destul de selectiv în acordarea cetățeniei pentru cei care nu sunt evrei. Ba mai mult, nici până în ziua de azi nu vrea să permită palestinienilor care au fugit din Palestina în timpul războaielor dintre Israel și vecinii săi să se întoarcă și să își reia viața și casele lăsate în urmă.
În țările vestice un astfel de regim de cetățenie ar fi considerat inacceptabil și discriminatoriu, dar aparent în Israel e ok.
Înființarea unui stat palestinian
Pur și simplu nu s-a mai întâmplat pentru că statele arabe din regiune s-au opus oricărei împărțiri a Palestinei, inclusiv cea propusă de ONU (vezi harta 2 de mai sus). Au urmat mai multe un războaie între Israel și statele arabe vecine care au dus la actualele granițe și care, mai important, au condus la o alienare a părților combatante: Israel nu vrea să discute de un stat palestinian independent, țările arabe nu vor să accepte actualele granițe ale Israelului.
Ierusalimul
Planul inițial era ca Ierusalimul să fie sub mandat internațional, adică să nu facă parte nici din noul stat evreiesc (Israel), nici din Palestina. Israelul a acceptat inițial acest statut, dar partea palestiniană l-a refuzat.
În prezent însă Ierusalimul e ocupat în întregime de Israel, inclusiv partea estică a Ierusalimului, pe care palestinienii o văd ca fiind capitala unui viitor stat palestinian. Ocupația Ierusalimului de Est a început în 1967, dar a fost formalizată abia în 1980, atunci când Israelul a decis să administreze întreg Ierusalimul. Din punctul lor de vedere Ierusalimul de Est nu e anexat și nu face parte oficial din Israel, dar Israel controlează și administrează de facto întreg orașul.

Cum a ajuns Israelul să ocupe Palestina în întregime

Răspunsul pe scurt: prin războaie.
Primul a avut loc în 1948 între Israel, Egipt, Iordania și Siria. Scopul țărilor musulmane era de a împiedica crearea unui stat evreiesc în Palestina. Războiul s-a încheiat indecis, dar a dus la exodul a 700.000 de palestinieni, care nici până în ziua de azi nu se mai pot întoarce la casele lor. Exodul acesta e numit Nakba (”Catastrofa”).
Luptele dintre statele arabe și Israel au continuat, culminând cu războiul din 1968, când Israelul, cu ajutorul Franței și Marei Britanii a învins o coaliție arabă compusă din Egipt, Iordan, Siria și Irak și a ocupat teritoriile pe care le controlează în prezent. Al doilea război a mai dus la exodul a încă 200 – 300 de mii de palestinieni. Puteți citi mai pe larg despre conflictele israeliano-arabe prin cărți sau wikipedia.

De ce e important Ierusalimul atât pentru evrei, cât și pentru musulmani?

Pentru că Ierusalimul și partea sa estică mai exact are mai multe locații de o însemnătate deosebită din punct de vedere religios pentru evrei, musulmani și creștini. Cel mai important e ”Muntele Sacru”, loc sfânt pentru religia iudaică pentru că acolo se crede că ar fi fost templul regelui Solomon, acolo unde Dumnezeu s-a arătat de multe ori evreilor. Religia iudaică spune de asemenea că acolo se va construi cel de-al treilea templu.
În același loc însă, mii de ani mai târziu Mohamed, profetul islamului, se spune că ar fi fost adus de arhanghelul Gabriel și, din acel loc, ar fi fost condus spre rai (Isra și Mi raj).

De ce mutarea ambasadei SUA la Ierusalim e o mutare controversată?

Pe lângă importanța religioasă Ierusalimul a devenit și un simbol al rezistenței împotriva statului Israel. Înainte de războiul din 1967, mai multe țări aveau ambasada la Ierusalimul de Vest, ocupat de Israel. După ce Israelul a ocupat însă întreg orașul și Cisiordania (regiunea la est de Ierusalim), în semn de protest, cam toată lumea și-a mutat ambasada din Ierusalim la Tel Aviv. Mai mult, manualele de geografie ale multor țări, inclusiv România, menționează Tel Aviv drept capitală a Israelului. Formal, România consideră că Israel are capitala la Tel Aviv.
Mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim înseamnă că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. Decizia SUA poate fi urmată și de alte țări, iar odată recunoscut acest statut la nivel internațional, ce interes ar mai avea Israelul să negocieze pacea sau să accepte orice concesie către palestinieni?
Cam aceasta e logica diplomatică la nivel internațional. Problema e că SUA se dezice de această logică și ia partea Israelului. Din acest motiv SUA nu mai poate fi privit ca un mediator în conflictul israeliano-palestinian ci ca fiind de partea Israelului. Șansele de a ajunge la pace sunt așadar și mai mici în acest context față de situația în care SUA nu ar fi luat partea nimănui.
Lucrurile nu se opresc aici însă, momentul ales de Trump pentru inaugurarea ambasadei e cât se poate de prost. Vă spuneam mai sus de Nakba (”Catastrofa”), ei bine evenimentul e comemorat pe 15 mai, când de altfel e și ziua proclamării statului Israel. Alegerea acestei zile nu e accidentală și e o dovadă profundă de cinism din partea administrației Trump.

Cum stau lucrurile în prezent 

Actualul conflict e rezultatul unor jocuri politice atât ale marilor puteri (SUA, URSS), cât și ale statelor din zonă (Israel, Egipt, Iordania, Siria, Irak și mai nou Iran).
Israelul se opune din răsputeri unui stat palestinian așa cum Egipt, Siria și Iordania se opuneau unui stat israelian. Între timp Israelul face tot posibilul pentru a coloniza teritoriile ocupate în ciuda declarațiilor ONU că respectivele colonii, în care trăiesc aproape jumătate de milion de evrei, sunt ilegale.
Pe de altă parte teritoriile palestiniene aflate sub ocupație armată israeliană care nu sunt colonii, fac obiectul unor sancțiuni / restricții economice din partea Israelului, ceea ce le face să fie subdezvoltate economic, 1 din 4 palestinieni adulți neavând un loc de muncă.

Ce se poate întâmpla în continuare?

Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim și recunoașterea Ierusalimului ca și capitală a Israelului nu înseamnă neapărat că SUA recunoaște dreptul Israelului de a ocupa și Ierusalimul de Est. Există așadar în continuare posibilitatea teoretică de a avea un stat palestinian care să aibă capitala în Ierusalimul de Est. Problema e că, așa cum vă spuneam mai sus, comunitatea internațională nu prea mai are cu ce să constrângă Israelul să recunoască un stat independent palestinian cu capitala la Ierusalim dacă Israelul a obținut recunoașterea Ierusalimului ca și capitală.
De aceea e deranjul atât de mare, practic, o recunoaștere internațională a Ierusalimului drept capitală va face obținerea păcii o misiune imposibilă.
Dacă SUA va merge mai departe cu mutarea ambasadei atunci nu va mai fi un partener de discuții neutru și nu va putea fi un garant de încredere al unei eventuale păci, pentru că va fi perceput ca un partener al Israelului. Ori asta deschide posibilitatea ca alte țări să ia locul SUA. Sunt șanse mari să vedem un Vladimir Putin încercând la un moment dat marea cu degetul deși, cele mai mari șanse de a lua locul SUA le are Uniunea Europeană. Se poate ridica UE la înălțimea cerințelor? După ce termină cu Brexitul, da, ar putea, dar doar în măsura în care se maturizează și se ajunge ca un nucleu dur să ia deciziile importante.
Ce se va întâmpla în lipsa unui stat palestinian independent? Lucrurile nu se vor schimba față de cum sunt acum și vom vedea în continuare lupte, atentate teroriste, doar că de data asta mult, mult mai intense.

Sursă foto: Flickr via Alisdare Hickson
Vor continua protestele?
Da, cu siguranță vor continua, dar nu numai protestele ci și atentale și tare îmi e teamă că va curge mult sânge din cauza acestei ambasade.

Cui servește mutarea ambasadei?

În primul rând lui Benjamin Netanyahu, care își consolidează poziția la conducerea Israelului.
Rusia, fără să facă nimic câștigă din povestea asta prin alienarea SUA de UE în ceea ce privește procesul de pace din regiune.
Iranul, actorul din umbră, sprijină Hamas, o mișcare socială, politică și militară a palestinienilor. Iranul finanțează masiv Hamas și are un interes direct ca Israelul să fie sub asediu și tensiunile sociale în teritoriile ocupate de Israel să fie cât mai ridicate.
Donald Trump (nu SUA) câștigă capital politic în țară din partea anumitor grupări religioase pro-Israel, dar va pierde probabil susținerea altor grupuri creștine care nu sunt încântate de evrei.

Concluzii

  • Conflictul din Palestina e unul lung și deosebit de complex
  • Nimeni în zonă nu pare să vrea pacea
  • Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim va însemna că SUA nu poate fi un garant al unei păci sau un partener neutru de discuții
  • Șansele de pace după recunoașterea Ierusalimului ca și capitală scad

Poza din cover: Tasnim News Agency [CC BY 4.0], via Wikimedia Commons

Spune și altora

4 Comments

  1. Foarte bun articolul, thanks!

    1. Mersi eu ca ma citesti. Voi mai scrie despre subiect probabil asa ca articolul asta va fi temelia multor discutii viitoare.

  2. Salut si felicitari pentru articol.
    E o placere si o delectare pentru mine sa citesc blogul tau.
    Am fost in Israel in cunoscutele pelerinaje organizate sub patronajul BOR acum 1 an. Am stat in Ierusalim, in partea palestiniana, imediat dupa zid.
    Am facut toate circuitele standard, majoritatea desfasurandu-se prin teritoriile palestiniene.
    Ce m-a izbit foarte tare a fost diferenta intre partea israeliana si cea palestiniana.
    In Israel este curatenie, infrastructura, arata ca in occident, in partea palestiniana este saracie, delasare si multa, multa mizerie. Am fost intr-un supermarket in palestina langa hotel – pe jos erau mucuri de tigara si ambalajele produselor puse in raft – pur si simplu calcau pe gunoi si nimeni nu parea deranjat.
    Nu am avut voie sa parasim hotelul pe timpul sejurului – am vrut sa merg pana la zid aflat la 2 strazi distanta ca sa fotografiez grafitiurile lui Bansky – nu m-au lasat – mi-au zis ca pentru siguranta noastra nu avem voie sa parasim hotelul.
    Pe autostrada, in partea israeliana – singura cu autostrazi dealtfel – s-a spart un geam din interiorul autocarului – s-a facut umpic de zgomot si zarva – soferul a accelerat instant, a sunat la autoritati – politie, arata, nu imi dau seama – si a oprit abia peste vreo 5 kilometri – obisnuit cu atentatele a crezut ca se trage asupra autocarului.
    Din cate am inteles, datorita sporului natural superior evreii au depasit deja ca numar palestinienii in ultimul deceniu si diferenta se accentueaza. Probabil ca incet, incet, prin instalarea de colonii, prin controlul strict al deplasarilor si prin refugierea palestinienilor, israel va acapara toate teritoriile iar palestinienii vor ramane sa traiasca ca o minoritate, probabil cu ceva autonomii locale.
    Oricum, prin violenta, palestinienii si Hamas nu vor obtine nimic bun.
    Sincer, situatia arata cumva ca america secolului 19. Asa cum civilizatia cucerea teritorii in detrimentul indienilor, evreii cuceresc teritoriile palestiniene.
    Pacat ca palestinienii nu isi dau seama de acest lucru si nu au niciun plan care sa duca la pace si prosperitate pentru populatia lor.

    1. Mersi pentru comentariu si pentru ca citesti blogul, ma bucur cand aflu ca lucrurile pe care le scriu chiar sunt utile.
      Legat de nivelul de civilizatie dintre palestinieni si israelieni, cred ca mare parte din diferenta vine din faptul ca Palestina e teritoriu ocupat militar de Israel, fiind supus si unor sanctiuni economice. Intr-un teritoriu care e practic zona de razboi, Israelul nu are nici un interes sa investeasca bani. Infrastructura din teritoriile ocupate, dar colonizate de Israel e incomparabil mai buna decat infrastructura din restul teritoriului ocupat.
      Cred ca o buna analogie cu situatia de acolo e Transilvania anului 1914 daca vrei, acolo unde populatia majoritar romana era incomparabil mai saraca si mai putin civilizata decat cea germana si maghiara. Se spunea ca diferenta vine din faptul ca romanii nu sunt civilizati, ca sunt lenesi si prea comozi. In Transilvania anului 2018 cea mai saraca regiune e cea locuita de etnici maghiari, exact pe dos fata de situatia din 1914. Acelasi lucru se intampla in Palestina, acolo unde statul care ocupa teritoriul respectiv nu are nici un interes sa investeasca in bunastarea celor ocupati.
      Si da, ai dreptate, rezultatul final va fi ca palestinieni vor ajunge o minoritate in propria tara. Cat despre violenta din Palestina, e greu de spus daca violenta rezolva ceva sau nu. Prin mijloace pasnice nu au obtinut nimic, asa ca dorinta de a rezolva lucrurile prin violenta, desi condamnabila e absolut fireasca din punct de vedere politic, in special avand in vedere infiltrarea unor grupuri radicale musulmane in regiune.
      E o discutie lunga si teribil de complicata. Mai nasol e ca nu exista o parte care e buna si alta care e rea, ambele parti au facut tampenii, magarii si au ucis oameni ai partii celeilalte. Civilii au avut si vor avea intotdeauna de suferit de pe urma acestor situatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: