De ce e important rolul de vicepreședinte la americani

image_pdfimage_print

Printre cei dintre voi care vă mai uitați la ce se întâmplă prin SUA probabil sunt și unii care se vor întreba de ce pune atât de mult accent pe rolul de vicepreședinte.
Mai toate campaniile electorale moderne prezintă președintele alături de un vicepreședinte. Și dacă vă uitați la care sunt atribuțiile vicepreședintelui veți observa că principala idee e că vicele e nr. 2 după președinte în  ceea ce privește puterea executivă.
”Și ce dacă?!” îmi veți spune, președintele oricum taie și spânzură. Ei bine, nu tot timpul, mai ales în Statele Unite. Iată un rezumat excelent al motivului pentru care funcția de vicepreședinte e importantă:

When it became clear to Johnson that he could not reach the top of the ticket, he began to consider the second spot. He had his staff look up how many presidents in the previous hundred years had died in office–five out of eighteen, giving him a better than 20 percent chance of reaching the presidency that way. When Clare Boothe Luce later asked him why he would accept the nomination to be number two, he answered: “Clare, I looked it up: one out of every four Presidents has died in office. I’m a gamblin’ man, darlin’, and this is the only chance I got.” He said much the same thing to trusted journalists. So it was clear why Johnson would run with the “sickly” John Kennedy. He knew about the ailments that could threaten his life. sursă

Johnson de mai sus e Lyndon B. Johnson, vicepreședinte sub John F. Kennedy. Știm cu toții ce a pățit Kennedy și într-adevăr Johnson a ajuns președinte.
Având în vedere vârsta candidaților la președenție și faptul că avem o pandemie care afectează destul de rău pe cei în vârstă rolul de vice e mai important ca niciodată.

Spune și altora

2 Comments

 1. Având în vedere ca din cei 44 (43 de persoane) de președinți SUA de pana acum 9 au ajuns în funcție din poziția de vicepreședinte chestiunea e extrem de importanta.
  Câtiva din cei 9 sunt de mentionat: Teddy Roosevelt, cel mai tânăr președinte american în funcție, ajuns după asasinarealui mckinley, trumann ajuns după moartea lui f d Roosevelt și Ford care l-a unlocuit pe demisionarul nixon. Despre ford se zice ca a fost special numit vicepreședinte de către Nixon pentru ca era cam prostănac (nu putea sa spargă o alună și sa tragă un vânt în același timp….); după ce s agnew (vicepreședintele ales) a demisionat Nixon zicea: decât cu prostănacul de ford președinte mai bine ma țin pe mine; nu a fost asa.
  Întrebarea în momentul de fata e care din cei 2vice propuși e de preferat: puritanul destul de tăcut sau kovesi american? Ambele alternative sunt la fel de proaste. Dacă pence e un personaj absolut sinistru (ceva în genul lui hrebengiuc, Vasile Blaga) kamala harris e la fel de integra precum elena Udrea sau firea.

  1. Kamala Harris a bagat o gramada de oameni la puscarie pt consum de marijuana, dupa care a recunoscut la nush ce show ca de fapt a consumat si ea.
   https://www.mercurynews.com/2019/09/11/kamala-harris-prosecuting-marijuana-cases/
   Plus faza asta care e chiar sinistra https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/31/kamala-harris-laughed-jailing-parents-truancy
   Dar ma rog, asta a vrut partidul sa propuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: