De ce e important să citim cărți

image_pdfimage_print

Nu știu dacă ați auzit, dar anul 2019 e Anul Cărții în România. Și ca să serbeze acest moment Guvernul Român a hotărât să dosească 30% din bugetul agenției care finanțează multe proiecte de cultură prin șmecherii de contabilitate bugetară.
Dar nu despre cretinitatea astea vreau să vă vorbesc ci despre motivul pentru care e important să citim cărți.
Sunt sigur că ați auzit des mema aia cu: ”Românii nu mai citesc” sau variația ”Tânăra generație nu mai citește”.
Amândouă sunt prostii pentru că românii și tânăra generație citesc mai mult ca niciodată. Dar dacă vreți să fim cârcotași ar trebui și să spunem că s-ar putea să nu citească exact ce trebuie.

Ce sunt și ce nu cărțile?

Da, știu! O luăm ca la grădiniță, ”ce sunt cărțile?”! Aveți răbdare un pic și veți înțelege de ce insist pe a defini ”cărțile”.
În vechiul Sumer ”cărți” erau niște plăcuțe de lut cu tot felul de simboluri pe ele. În antichitatea greacă și romană atunci când doi deștepți ai cetății vorbeau despre cărți se refereau la simboluri scrise pe niște piele uscată de vițel sau capră. În Evul Mediu ”cărți” însemna un manuscris uriaș cu idei copiate la nesfârșit de niște călugări. Astăzi cărți înseamnă hârtie tipărită în masă sau în format electronic.
Așadar atunci când vorbim de cărți, nu vorbim despre neapărat despre hârtie, pergament sau lut. Forma nu e importantă ci ideea din carte. Dar dacă ideea e tot ce contează, putem spune că o postare pe Facebook sau Twitter e o carte? Sau o postare pe blogul acesta e o carte?
Cred că suntem de acord că aia NU e carte.
Dar dacă am posta conținutul unei cărți (presupunem că e legal) pe blog sau în social media, putem spune că persoanele care citesc acele postări au ”citit o carte”? În fond nu ar fi cu nimic diferit de a citi cartea în format electronic (gen pe kindle).
Aici cred că putem fi de acord că ”DA”, acele persoane au citit o carte.
Și atunci care e diferența între o postare pe social media și o carte postată pe social media?

O definiție a cărții

Ei bine o carte e un pachet de informații care face două chestii:

 1. transmite idei
 2. explică în detaliu cum a apărut ideea, cum s-a dezvoltat, ce neajunsuri are, exemple și apoi cum s-a ajuns în situația actuală.

Altfel spus, o carte nu e definită de lungime sau forma în care e livrată ci de faptul că, nu doar transmite idei, dar le și explică în detaliu.
Pentru mine ce e important însă e că după ce ai terminat o carte vei înțelege chestia următoare:
În viață și în idei, de regulă, lucrurile nu sunt albe sau negre. Nici o idee nu e pură și neprihănită! După ce ai citit o carte bună ar trebui să înțelegi că acea idee are limite și că poate da greș în anumite condiții.
De fapt ORICE idee bună poate da greș dacă e folosită prost! De ce?
Pentru că ideile sunt unelte! O idee, la fel ca o lopată, poate fi folosită pentru a desfunda un șanț care îți va inunda altfel casa sau a omorî un om!
O idee bună în mâinile unor oameni rău intenționați sau proști va crea haos și uneori va duce la moartea unor oameni! O idee bună în mâini bune va face viața mai ușoară sau mai frumoasă!
Ideile lui Karl Marx și Friedrich Engels au stat la baza comunismului care a dat ceasul înapoi pentru Europa de Est cu 50 de ani. Dar aceleași idei au stat și la baza socialismului european, cel care a făcut ca țări precum Suedia, Danemarca, Finlanda sau Norvegia să aibă cele mai ridicate standarde de viață din lume (dintre statele mari). Aceleași idei, dar rezultate atât de diferite!

Era Social media

Și eu, ca mulți alții, urmăresc oameni interesanți pe Facebook (Români) și Twitter (străini). Nu e nimic rău în asta!
Ce e rău în schimb e să urmăriți oameni în social media atunci când sunteți novici pe domeniul respectiv. Altfel spus, nu e ok să urmăriți oameni în social media dacă mintea voastră e o pagină goală. Dacă voi nu ați creionat nimic pe acea pagină, influencerii vor creiona fără să vă dați seama.
O carte e scrisă de un anumit autor. Acel autor poate fi și în social media. Ce e greșit în asta? Nu e neapărat ceva greșit, dar în social media se întâmplă două chestii importante:

 • Toată lumea e expertă în orice în social media: de la lovitura de stat din Venezuela, la legile justiției din România în doar câteva ore! De la creșterea salariului minim pe economie în România la Brexit în două postări consecutive!
 • Mulți influenceri au o agendă sau fac agenda cuiva: dacă trăiești cu impresia că persoana X atacă partidul Y constant, fără nici un fel de agendă personală, atunci ești naiv!

Interacțiunea directă din social media dă o senzație de autenticitate și încredere în acea persoană. Așa că multă lume ia de bun ce postează persoana X sau Y fără să o mai treacă printr-un filtru critic.

Ce treabă are asta cu cărțile?

Păi vă spuneam mai sus despre cărți că sunt de fapt o unealtă prin care:

 1. se transmit idei
 2. se explică în detaliu cum a apărut ideea, cum s-a dezvoltat, ce neajunsuri are, exemple și apoi cum s-a ajuns în situația actuală.

Ce face Social media? Vă oferă punctul 1, dar nu și punctul 2! Se dă o luptă acerbă pentru atenția voastră așa că nimeni nu are timp sau chef să explice în detaliu chestii!
De ce preferă mulți oameni social media cărților? Pentru că:

 • O carte costă bani! Social media e gratis
 • Cărțile nu au poze! Social media e construită în jurul video și a pozelor.
 • Cărțile nu îți răspund dacă le întrebi ceva! În Social media influencer-ul îți răspunde uneori.
 • Cărțile par lungi în comparație cu o postare pe Facebook! Poți citi 5 fraze despre justiție într-o postare, ai dat like, apoi ai trecut la o postare despre criza din Venezuela a aceleiași persoane. O carte va discuta în zeci sau sute de pagini despre același subiect.

Cărțile și blogul acesta

Acest blog există datorită cărților. Iar ideile pe care le citiți pe aici nu sunt (doar) rezultatul a 5 ani de ASE sau a ce spune X say Y pe Facebook. Ideile de aici sunt rezultatul a sute de ore de lectură în fiecare an.
Ca să înțelegeți la ce mă refer, iată lista de cumpărături pentru luna mai (a fost zi de salariu săptămâna trecută):

 • Un număr din The Economist – un număr interesant despre Fintech, ideile lui Corbyn, Venezuela și alegerile din Spania. 5,99 lire pentru informație care mă ajută să înțeleg cum funcționează lumea, inclusiv Anglia în care lucrez.
 • Un număr din National Geographics dedicat orașelor – Geografia e una din pasiunile mele mai vechi așa cu nu am putut să nu iau acest număr. Orașele cresc peste tot pe glob și felul în care o fac urmărește anumite tipare. Acele tipare se aplică și în România. Nu sunt urbanist de profesie, dar economia spațială e o chestie de care sper să vă pot vorbi în viitor. Preț: 5,99 lire.
 • The Secret Barrister – O carte despre sistemul judiciar britanic cu exemple concrete din viața unui barrister (un fel de avocat). Multe dintre subiectele discutate în România pe tema justiției sunt discutate și aici, dar din perspectiva britanică. Vreau să înțeleg cum funcționează unul din cele mai vechi sisteme judiciare din lume. Preț: 9,99 lire
 • The Undercover Economist – Carte de popularizare a economiei, cu multe idei foarte interesante. Tim Harford, autorul, scrie frecvent pentru Financial Times, dar are și un blog pe care îl citesc cu regularitate. Nu pot ține un blog de popularizare a economiei fără să citesc cărți de popularizare a economiei. Preț: 9,99 lire.

De ce e important să citim?

Pentru că riscăm să trăim într-o lume în care orice idee e dezbătută timp de 1-2 zile, apoi ne mutăm la următoarea. Eu folosesc termenul ”dezbatere”, dar de regulă sunt scandaluri și nimeni nu are timp sau chef să asculte tabăra adversă.
Ba mai nasol e că oamenii care văd nuanțele unei idei sunt de regulă ostracizați de ambele tabere:

 • Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră: Eu sunt în mod constant numit postac de toate culorile în mediul online. PSD-iștii mă acuză că sunt tefelist, rezist sau alte chestii. USR-iștii și PNL-iștii mă acuză constant că sunt PSD-ist. De ce? Pentru că niciunii nu vor să vadă nuanțele și cine nu e de al lor e dușman.
 • Nu e timp de dezbateri, mergem la război: Totul pare mai urgent azi și aud frecvent replici de genul ”important e să dăm PSD jos și apoi rezolvăm noi problema X” sau ”România are nevoie de pace socială acum, nu de problema Y”.

Ambele chestii de mai sus se întâmplă pentru că oamenii nu vor să își bată capul cu idei care presupun mai mult de 30 de secunde de efort mental. Ori cărțile presupun fix asta: efort mental, educarea minții astfel încât să înțeleagă chestii complicate.
De asta e important să citiți! Nu cădeți în capcana de a crede că lucrurile sunt simple, dar ceilalți sunt hoți sau proști!
Și întrebați influencerii pe care îi urmăriți ce cărți citesc! Luați la bani bani mărunți pe oricine publică idei și opinii pe teme complicate ca să înțelegeți de unde le vin ideile. Cât despre mine, aveți atât lista mea de cumpărături mai sus, dar și o listă de cărți la care am făcut recenzii pe blog.
Later edit:
Am uitat că există o argumentație similară cu a mea, dar mult mai amuzantă de la Sector 7:

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *