image_pdfimage_print

Sunt mulți oameni din cadrul Partidului Democrat și mai larg din publicul american care îl văd pe Trump ca pe un dictator malefic de dreaptă.

De unde a apărut Trump?

Nu sunt fan al acestei viziuni pentru că e mult prea simplistă și nu are în vedere cât de complexă e arena politică americană. Trump nu e noul Hitler, noul Mussolini sau mai știu eu ce minuni.
Trump în sine nu e un personaj excepțional ci rezultatul unor schimbări sociale, economice și politice profunde în Statele Unite:

 • inegalitatea economică și socială a creat un mediu proprice pentru mesajele populiste
 • diferențele în creștere rapidă între clasele sociale din SUA
 • diferența între generații, nu doar de mentalitate ci și de ordin economic, majoritatea covârșitoare a celor care fac parte din Generația X, Millenial și Gen Z având datorii considerabile și active foarte puține
 • criza economică a lovit disproporționat de rău clasa de mijloc și cea de jos. Washington-ul a făcut mai multe eforturi pentru a salva băncile și Wall Streetul decât de a ajuta economia reală.

Toate chestiile astea ar fi dus la apariția unui Trump. Dacă nu era Donald ”Stable Genius” Trump atunci ar fi fost cu siguranță altcineva.

Trump 2.0

Dar uite o altă idee interesantă peste care am dat recent (via Twitter):

Acum în cazul în care nu știți Gabriele D’Annunzio este considerat predecesorul lui Mussolini. D’Annunzio a avut cam aceleași idei ca Mussolini, dar înainte de acesta. Deși nu ați învățat de el la școală, D’Annunzio a fost extrem de popular în Italia, el aducând în lumina publicului o mare parte din ideile pe care Mussolini urma să le folosească la rândul lui. Iar Mussolini s-a inspirat puternic de la D’Annunzio, preluând o mare parte din ideile sale, gesturile sale, felul său de a vorbi și de a face politică.
Adevărata problemă nu e așadar Trump ci faptul că stilul de a face politică al lui Trump ar putea fi folosit de altcineva mult mai competent.
Imaginați-vă un tip la 40 de ani, cu maxilar lat, la costum, lăudându-se că a făcut o gălăgie de bani din afacerile sale. Mesajele sale sunt de același populism ca al lui Trump, dar tipul are trecere și în mediul de business datorită imaginii de om de afaceri pe care și-a creat-o. Dacă pe Trump lumea îl ironizează pentru felul în care a făcut bani, Trump cel nou va fi făcut bani din IT, servicii financiare sau consultanță.
Și sunt ferm convins că sunt mulți Trumpi în devenire, nu doar în SUA ci și în alte țări. Acești viitori Trumpi și-au angajat consilieri politici care îi pregătesc pentru rol și deja testează apele, inclusiv în România.
Pericolul nu e așadar Trump ci felul în care Trump face politică și cei care îi vor imita stilul.

Spune și altora

16 Comments

 1. „Și sunt ferm convins că sunt mulți Trumpi în devenire, nu doar în SUA ci și în alte țări. Acești viitori Trumpi și-au angajat consilieri politici care îi pregătesc pentru rol și deja testează apele, inclusiv în România.”

  Xenophilia strikes again. :-))
  Cum se leagă toate frumos, stocastic chiar…

  1. Nu e xenophilie ci politicieni care vor sa invete de la alti politicieni de succes. Scoala politica romaneasca e, din pacate, teribil de ineficienta in momentul de fata de am ajuns as folosim consilieri israelieni, americani sau mai stiu eu de unde.

  2. Când a apărut fascismul în România, la începutul anilor ’20, nu e detașat să afirmăm că procuratorii — români — erau italofili? Mai târziu, germanofili?

   Este tendenţiozitatea mea, mi-o asum, însă nu am cum să nu văd similitudinile care intonează același refren muzical (cu versuri diferite).

   Că tai roșia cu un cuțit sau cu o toporișcă, tot o faci bucățele.

   1. Fascismul romanesc a fost puternic influentat de mistica religioasa ortodoxa si bazat puternic pe elitele intelectuale care simpatizau nationalismul. Multi preoti, invatatori, profesori si intelectuali de vaza au fost simpatizanti ai fascistilor in prima lor faza. Nu prea aveau nimic in comun cu italienii sau germanii la inceput. Odata ce organizatia a luat amploare a inceput sa intre in contact cu germanii, italienii si spaniolii, dar nu e clar cat din chestia asta a venit din afara catre Romania si cat a venit de la Romani spre straini.
    Ca si Grass roots movement insa fascismul romanesc a fost puternic ancorat in nationalism si religie.

  3. Elena Bacaloglu?
   Titus Vifor?

 2. Uite so o alta comparație: Trump este un de Gaulle american. Vine de la Pat Buchanan (urvator, a căutat nominalizarea la prezidențiale
  în 1996 din partea republicanilor) httpsuchanan.org/blog/trump-american-gaullist-127678
  Așa cum zicea fizicianul Niels Bohr este greu sa faci predicții mai ales despre viitor. Așa că e foarte greu sa vedem in ce direcție o va lua trumpismul. Gaullismul s-a transformat intr-o semi impotenta corecta politic.
  Ca Trump, de Gaulle nu si-a ascuns aversiunea față de “regimul partidelor”, ba chiar se poate spune că a venit la putere prin lovitura de stat (” cele 13 comploturi din 13 mai”) in timp ce Trump a ajuns la putere democratic (personal modul de alegere al președintelui SUA mi se pare mai democratic decât cel cu 2 tururi practicat în România) dar la nivel de discurs politic de Gaulle nu avea în cap decât să redea măreția Franței.

  1. Are destul de multe in comun si cu de Gaulle, e adevarat. Diferenta insa e ca de Gaulle era militar, ceea ce pentru francezi e o chestie importanta. Umbra lui Napoleon atarna in continuare asupra statului francez, in special daca avem in vedere puterile extinse de care se bucura presedintele francez. Trump in schimb e un om de afaceri cu gandire tipic de dreapta si cam atat. Trump nu are o ideologie politica propriu zisa, dar nici nu are nevoie de una, e suficient sa guverneze “by owning the libs“.
   Ce e fascinant la Trump e stilul de a face politica, nu neaparat ideologie (nu are una, repet). De aici si ideea ca el nu e altceva decat un studiu de caz pentru un viitor politician care va lua ce face Trump si va amesteca asta cu ceva ideologie, iar rezultatul s-ar putea sa schimbe cu adevarat lumea.

  2. Apropo, tocmai ce am citit despre climate Strike 20. În lumina articolului de mai sus nu crezi că un personaj precum Greta Thunberg reprezintă un viitor potențial lider autoritar? Pentru că modul de a acționa al domnișoarei pare copia la indigo a stilului Trump.

   1. Potentialul politic al partidelor pe nisa ecologie, schimbari climatice e scazut. Cat despre Greta, sufera de sindromul Asperger, aflat in partea de jos a spectrului autismului. A recunoscut ca are probleme cu depresia si anxietati deci e exclus sa aiba sanse in politica.
    Stilul ei caracteristic e specific generatiei Z, no bullshit, zero respect pt autoritate formala si multa atitudine. Asta e si atitudinea lui Trump, dar Trump are un stil aparte de a face politica despre care sper sa am timp sa scriu. Pe scurt e guvernare prin antagonizare. La Greta in schimb, desi incearca sa aduca schimbarile climatice in discutie, nu vrea sa antagonizeze cu orice pret.

  3. @daniel
   După “moaca” pe care o face când il vede pe Trump nu as prea zice că domnișoara Thunberg nu încearcă să antagonize cu orice preț
   https://m.youtube.com/watch?v=hpb_eeEDUKs&feature=youtu.be

   1. Nu stiu ce sa zic, am citit despre ea, dar nu am urmarit persoana ei la nivel de gestica, mimica si asa mai departe.
    E clar ca vrea sa fie auzita si ca nu ii place bullshitul. Poate ca are sentimente neplacute vis a vis de Trump pt ca el spune ca schimbarea climatica nu exista. E fix opusul ei, e oarecum normal sa nu ii fie simpatic.

  4. @daniel
   Inocența sau brain washing la domnișoara Thunberg? După privire cred mai degrabă a doua variantă.
   Ideea e că Trump are un discurs apropiat de discursul lui Reagan sau poate Bush Jr. Intr-adevar press main stream se chinuie să il zugrăvească in cele mai sumbre tonuri dar nici idolii propuși (domnișoara Thunberg de exemplu) nu par întregi la cap sau macar bine crescuți (nu te poți stramba așa). Este acest comportament datorat modului de a face politică a lui Trump? Este el cel care pregătește calea unui dictator adevărat? Greu de spus, pe de altă parte foarte mulți il invidiaza (chiar și dintre democrați) pentru că a avut curajul sa se opună corectitudinii politice și pentru câțiva pași făcuți in sensul “deglobalizarii”. Să nu uităm că izolationismul a fost puternic în SUA până după WWII.

   1. Greta Thunberg are fix zero influență asupra politicienilor. Trump în schimb e sursă de inspiranție pentru mulți, de la Duterte din Filipine, la Bolsonaro în Brazilie și Boris Johnson în UK. Greta tună și fulgeră la adresa unei probleme de care pe Trump îl doare fix în pix.
    Și apropo de americani, de câte uragane crezi că e nevoie pentru a-i convinge pe americani că încălzirea globă nu e fake news?
    Și sincer nu înțeleg fascinația asta a oamenilor pentru ”corectitudinea politică” și ”lupta împotriva corectitudinii politice”. Ce a făcut Trump în privința asta de e lumea fascinat de el? Cum a luptat el împotriva corectitudinii politice? Care e corectitudinea aia politică toxică?
    Am mai zis asta: Trump e un politician cu un stil de a face politică diferit, dar nimic mai mult. Nu e un simbol, nu e un idol și nu e cu siguranță un cavalar pentru dreapta conservatoare americană. E la a nu știu câta nevastă, are o nevastă imigrantă, dar vrea să ridice un zid împotriva lor, vorbește de cumetrii democraților, dar își angajează familia în funcții publice. Nu înțeleg ce e de admirat la el.

  5. @daniel
   Chiar și negarea încălzirii globale e o forma de luptă împotriva corectitudinii politice. Ar mai fi de adăugat de exemplu discursul antiimigratie sau (tot a început campionatul de fotbal american) atitudinea in cazul Kaepernick
   https://amp.cnn.com/cnn/2019/08/09/politics/colin-kaepernick-nfl-donald-trump/index.html
   (” If he is good enough”, repetat de trump-adica nu pentru că e minoritar)

   1. Stai ca nu ma prind, ce treaba are incalzirea globala cu corectitudinea politica? Vorbim de un fenomen natural care va exista indiferent daca vorbesti despre el sau nu. Kaepernic a facut un gest simbol pentru a protesta. Afro-americanii au fost batuti, spanzurati, linsati, pusi sa invete in scoli segregate, fortati sa bea apa de la robinet separat timp de cateva sute de ani. Ce treaba are asta cu corectitudinea politica?
    Nu, singura chestie pe care o face Trump e sa enerveze adversarii sai politici cu chestia asta. Nu e campionul luptei impotriva corectitudinii politicii ci doar un politician cinic care foloseste orice clivaj in opinia publica pentru a obtine puncte politice.
    Daca maine democratii declara ca inghetata cu vanilie e naspa, Trump va linge o inghetata cu vanilie doar ca sa ii enerveze. Dar asta nu e cruciada impotriva corectitudinii politice, e doar ”fac orice sa imi enervez adversarul”.

  6. @daniel
   Uite că a venit și răspunsul lui Trump fata de domnișoara Thunberg: https://mobile.twitter.com/realdonaldtrump/status/1176339522113679360nu
   nu mi se pare absolut deloc atitudine adversativa, chiar daca presa mainstream zice că o cam ia peste picior.
   Legat de atitudinea lui Trump fata de corectitudinea politică (echivalentul american al revoluției culturale maoiste) ceea ce il face popular este speranța că se va termina cu această ideologie absolut cretină.
   Apropo, inclusiv folosirea termenului de afro-american (ai folosit mai jos) face parte din jargonul corect politic. Spre exemplu acum 30 de ani inca de folosea termenul black (Vezi filmul coming to America cu Edie Murphy unde era un festival “black awarness”- captura aici https://m.imdb.com/title/tt0094898/mediaviewer/rm456492800)
   am cunoscut americani care acum vreo 10 ani de fereau să folosească denumirea de Blackberry și spuneau simplu berry. Doar când erau băuți ziceau “let’s check my Afro-American berry” si ” I want an afroamerican coffee”.
   Nu putem spune însă că e vorba de o cruciada a lui Trump împotriva corectitudinii politice ci mai degrabă de o atitudine, paradoxal, normală.
   Foarte interesant de la ce a pornit discuția noastră și unde a ajuns… Sincer am bagat-o pe domnișoara Thunberg in discuție doar pentru că am primit mai multe notificări cu “greva”ei de vineri. Habar nu aveam că urma să vorbească la onu.
   Tocmai bombardamentul asta informațional m-a făcut să o aduc în discuție. Și aici Trump are dreptate, fata pare a avea un viitor luminos. Poate să primească Nobelul anul asta, sau poate cine știe să impună niste politici.
   Legat de apariția unui viitor dictator m-aș hazarda și aș spune că șanse mai mari să ajungă dictator au mark Zuckerberg sau elon musk decât Trump. Ar fi putut ajunge și jobs dar a murit, Cook nu emana atâta fascinație.
   În încheiere mărturisesc că nu sunt “fan” Trump. Dar înțeleg de ce a fost ales potus, în ciuda tuturor defectelor sale. Și de ce va fi reales cu mare probabilitate in 2020: pentru că arată viu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *