Haosul din Africa de Sud explicat într-un singur grafic

image_pdfimage_print

În Africa de Sud sunt probleme mari: de zile întregi tara arata ca dupa razboi în multe dintre marile orașe ale țării. Nu e vorba de simple jafuri ci de un număr mare de oameni care jefuiesc și dau apoi foc la clădiri.

Cum a ajuns Africa de Sud, cea mai bogată țară a continentului, în starea asta? Ei bine, problema principală a Africii de Sud poate fi explicată într-un grafic simplu (sursă):

Coeficientul Gini măsoară gradul de inegalitate pentru o populație dată. Într-o țară în care absolut toți oameni au fix același venit coeficientul Gini va fi 0. Într-o țară în care o singură persoană are toată averea iar ceilalți nu au nimic coeficientul va fi 100.

Inegalitatea se poate măsură în funcție de avere, în funcție de venituri sau alte categorii, dar acestea două sunt cele mai des folosite.

Acum că Statele Unite e o țară unde inegalitatea e la ea acasă nu e un secret. Dar Africa de Sud e mult mult mai departe. De fapt e printre cele mai (dacă nu chiar ce mai) inegală țară de pe planetă:


Și dacă vă uitați la primul grafic o să vedeți că diferența între bogați și săraci a crescut chiar de când Africa de Sud a renunțat la apartheid. În alte cuvinte, faptul că țara nu mai e condusă de albi iar populația nativă are putere politică nu a ajutat la absolut nimic cetățeanul de rând. Ba dimpotrivă, lucrurile par a se fi înrăutățit din 1990 încoace. Culoarea pielii nu e factor relevant când vine vorba de putere și bani din câte se pare (șocant, știu).

Ce vedeți în clipurile alea nu e așadar întâmplare ci consecința firească a unei politici care duce la sărăcirea majorității populației. Crearea acestor diferențe uriașe între clasele sociale duce inevitabil la revolte, războaie civile și neliniște socială.

România ar trebui să ia notă pentru că, deși lucrurile nu sunt atât de rele, cam asta ne așteaptă la capătul drumului dacă insistăm cu politici care cresc diferențele sociale dintre cei bogați și cei săraci.

Spune și altora

2 Comments

  1. Vezi ca vei fi “taxat” ca aduci osanale regimului de apartheid, supremației albilor, etc.
    Legat de Africa de Sud, încetul cu încetul o ia pe urma statului de la nord, Zimbabwe. Doar ca aia nu erau chiar asa de bogați de la început.
    În alta ordine de idei, oare turbulentele sociale vor duce la o explozie de cazuri covid? Ca pana acum se pare ca virusul asta nu se răspândește printre protestatari. Nici în Bielorusia, nici în Cuba….

    1. Nu sunt osanale, e un grafic care arata ca oamenii simpli o duceau prost inainte de apartheid si pare ca o duc la fel de prost, daca nu chiar mai rau acum. Sarac si inainte, sarac si dupa.
      Asta spune graficul si e destul de clar. Aparent coruptia si nepasarea fata de votanti nu tine cont de culoarea pielii… cine ar fi crezut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *