Guvernul PSD nu știe TVA…iar

image_pdfimage_print

Am mai scris de-a lungul timpului că politicienii români sunt praf când vine vorba de taxe. Chestia asta e cu atât mai izbitoare când nu vine ca urmare a unor declarații date în campanie electorală ci sunt chestii spuse mediului de afaceri sau ajung uneori chiar propuneri legislative.
Exemple în acest sens:

Ultima prostie debitată pe subiectul TVA? TVA 0% la cărți! Motivul propunerii: aparent românii nu citesc destul, via profit.ro:

”Românii cumpără mai puține cărți decât vecinii bulgari, dar mai ales decât slovenii, care au o piață de carte de 75 de milioane de euro, deși țara are doar 2 milioane de locuitori. Specialiștii în domeniu susțin că un român plătește pe cărți în medie, anual, în jur de 3 euro, cei mai mari consumatori de carte din țară fiind preșcolarii și copiii din clasele primare. De asemenea, cu cât înaintează în vârstă, românii citesc tot mai puțin”

Ca să vă explic de ce 0% TVA la cărți e o prostie, trebuie să înțelegeți o chestie: România, ca membră a Uniunii Europene nu poate face ce o taie capul ci trebuie să respecte niște reguli. Acele reguli sunt menționate în Directive Europene. O astfel de Directivă pe partea de TVA (EC/112/2006) spune că nu ai voie să aplici o cotă de TVA mai mică de 5%.
Țări care istoric au avut cote de 0% (ex: Marea Britanie, Irlanda) au putut să le păstreze, dar nu au voie să foloseasca acea cotă la altceva decât ce s-a negociat acum mulți ani. România nu a avut o astfel de cotă și nici nu a negociat tratament preferențial. Prin urmare cea mai scăzută cotă de TVA pe care o poate aplica e 5%. Regula asta nu e de ieri ci e în vigoare de când suntem membrii ai UE, adică din 2007 așa că politicienii noștri ar fi trebuit să știe chestia asta. Sunt discuții la nivelul UE pentru a acorda mai multă flexibilitate statelor membre în a stabili cotele de TVA, dar momentan e doar atât: o propunere fără forță juridică.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul meu și vei primi mail, odată pe săptămână, cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Ar face diferența cota de 0%?

Păi să vedem, în prezent cota de TVA pentru majoritatea cărților e de 5%. Asta înseamnă că o carte cu prețul de 10 RON în prezent s-ar ieftini cu 0.48 RON și ar deveni 9.52 RON, presupunând că întreaga scădere s-ar reflecta în preț. Acei 0.48 RON vor fi motivul pentru care lumea va cumpăra mai multe cărți?
La o carte de 100 RON, diferența de preț va fi de 4,8 RON. Cine nu își permitea să dea 100 RON pe o carte își va permite să dea 95,2 RON?
Propunerea asta nu are sens din punct de vedere economic dacă ne gândim la cumpărători! Nu le va schimba decizia de a cumpăra sau nu o carte!
Dar sunt șanse mari ca diferența de preț să fie absorbită total sau parțial de edituri, care vor face profit mai mare din treaba asta.

Ironia propunerii

Propunerea asta are o puternică notă ironică, deși susținătorii ei nu realizează asta:
România are cel mai ridicat nivel de analfabetism funcțional din Uniunea Europeană:

„Faptul este ca mai mult de 40% dintre elevii din Romania nu inteleg un text pe care il citesc la prima vedere, au dificultati sa faca operatii aritmetice elementare, au dificutati la nivelul unor competente de baza.

Acei oameni vor termina școala fără să știe să citească pentru că nimeni nu îi vrea repetenți până la 30 de ani. Acei oameni vor intra în câmpul muncii după terminarea școlii!
Credeți că lor le pasă dacă o carte costă 10 RON sau 9.52 RON? Evident că nu, pentru că nu știu să citească! 
Și nu e așa că e ironic cum țara cu cel mai ridicat nivel de anaflabetism funcțional pregătește o propunere pentru a stimula cititul, dar cei care vin cu propunerea nu au citit legislația europeană înainte?

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *