Una dintre caracteristicile regimurilor totalitare e că au tendința să spună că țara pe care o conduc merge din succes în succes, indiferent cât de prost o duc cetățenii ei. De regulă, mesajele care spun că țara o duce din ce în ce mai bine se întețesc în perioada când lucrurile merg din ce în ce mai prost.
Fără nici un fel de legătură cu ce am zis mai sus vă mai spun că săptămâna trecută, coaliția de guvernare a ratificat Programul de Guvernare, s-a angajat să îl respecte cu sfințenie și, Mega Bonus, ne-a mai anunțat, încă o dată, că nu va depăși deficitul de 3%.
Și ca înțelegeți cât de mult trebuie să puneți preț pe programul de guvernare, am făcut o selecție a chestiilor mișto scrise în program, pe care guvernul le-a respectat cu sfințenie:
”Nevoia de a ieși din capcana modelului economic bazat pe avantajul unei forțe de muncă ieftine și trecerea la forța de muncă calificată reprezintă principala provocare a următorilor ani.”
Ce face guvernul Grindeanu? Elimină plafonarea CAS. Consecința? Companiile care plătesc salarii mari angajaților (peste aproximativ 2.000 de euro brut) se trezesc că trebuie să plătească taxe considerabil mai mari. Sectorul de activitate cel mai afectat se dovește a fi IT-ul care, de altfel, se și plânge de chestia asta.
Cum înțelege coaliția de guvernare să stimuleze locurile de muncă bine plătite? Prin taxarea lor suplimetară.
”Privim educația ca un factor strategic de dezvoltare. Educaţia a fost şi va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică. Educaţia trebuie să fie captivantă, continuă și coerentă.”
Atât de mult interes pentru educație și-a dat guvernul, încât a decis ca directorii care nu au promovat examenul anual să fie numiți oricum în funcție.
[…]prin stimularea natalității putem asigura noilor generații un viitor aici, acasa, în România.
Între timp aflăm însă Olguța Vasilescu spune că mamele care primesc mai mult de 10.000 RON înșeală statul român și va plafona sumă primită de mame. Are rost să mai spunem că Parlamentul dominat de PSD anul trecut a votat pentru introducerea acestei măsuri, în timp ce guvernul tehnocrat s-a opus spunând că nu sunt resurse la buget?
Astfel, rămânerea în grupul țărilor membre cu fiscalitate redusă va fi importantă ca ancoră de convergență.
Probabil de aceea a fost introdus impozitul forfetar pentru firmele din sectorul HORECA. Așa înțelege guvernul să reducă fiscalitatea. Scăderea TVA de la 24% la 19% e irelevantă pentru micile companii atâta timp cât sunt lovite de impozite pe suprafață, fără vreo legătură cu cât de profitabil e afacerea.
Are rost să mai amintesc faptul că eliminarea plafonului la CAS nu e diminuare de taxe și crește povara fiscală pe partea de salarizare?
Sau să amintim de planul guvernului de a crește accizele?
Sustenabilitatea creșterii economice nu poate fi menținută fără a implementa o diseminare echitabilă a beneficiilor creșterii economice. Și aici trebuie să ne rupem de modelul actual – mult la puțini și puțin la mulți. Trebuie să prevenim polarizarea societății – astăzi 15% din populație câștigă 85% din venituri și 85% din populație 15% din venituri. Vrem să creștem și să consolidăm clasa de mijloc.
Cum creștem clasa de mijloc? Introducând impozitul pe gospodărie, care îi îmbogățește pe cei deja bogați, chestie despre care am scris și eu și care a fost excelent ilustrată de Gabriel Biriș printr-un calcul pe propriile venituri.
Mai nou, guvernul vrea și impozitarea ajutoarelor de înmormântare. Oare cei foarte bogați primesc ajutor de înmormântare sau cei săraci?
În scopul realizării graduale a capabilităţilor asumate, politica de apărare trebuie să conducă la asigurarea condiţiilor pentru implementarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026. Din perspectiva resurselor financiare alocate apărării, începând cu anul 2017, vom susține asigurarea nivelului de 2% din PIB.
Probabil de aceea au fost anulate cam toate licitațiile importante din sectorul militar. Cât despre acel 2%, bugetul actual e departe de ținta respectivă, așa cum au explicat foarte bine cei de la Rumanian Military.
Cum zice o vorbă din popor: Din greșeală în greșeală, spre victoria finală!