image_pdfimage_print

Google e o companie care, pe vremuri, avea drept motto: ”Don’t be evil”. Undeva pe drum însă și-au dat seama că pot să facă și mai mulți bani (decât făceau deja), dacă își bagă un pic picioarele în ea de etică de business. Ba mai mult, pentru că operează într-o lume relativ nouă, cea a tehnologiei, pot să facă o grămadă de chestii care altora le sunt interzise.
Un exemplu bun în sensul ăsta e poziția dominantă pe piața de reclame online. Conform Bloomberg Google deținea în 2018 o cotă de piață de 58%. Dar evident că se poate și mai bine așa că Google face o mică șmecherie ca să mai câștige câteva procente.

Addblocker

Cred că știm cu toții ce e un addblocker, nu? Dacă nu știți găsiți informații pe wikipedia. De dragul discuției însă vă dau o definiție care funcționează în 90% din cazuri: adblockerul e un soft care blochează afișarea reclamelor pe diverse siteuri.
Unele adblockere sunt 100% sub controlul utilizatorilor. Preferatul meu e Noscript (valabil doar pentru Mozilla) unde ai control total asupra chestiilor pe care le vrei blocate. Dar majoritatea nu folosește Noscript ci Addblock, un plugin de Chrome care face cam același lucru, dar care nu e chiar sub controlul utilizatorului.
Controlul e important și motivul pentru care Addblock e mai popular e că tot ce trebuie să faci e să îl instalezi și gata…asta a fost tot. Cu Noscript trebuie în schimb să setezi manual ce reclame vrei blocate (altfel blochează tot), iar majoritatea userilor nu au chef să își bată capul. Șmecheria e însă co addblock nu blochează chiar toate reclamele, ci doar pe cele considerate ”intruzive”.
Problema e că ori de câte ori lași o aplicație să facă niște chestii pentru tine (să decidă ce e intruziv de exemplu) ajungi să faci chestii impuse de altcineva.
De exemplu: cine decide care sunt reclamele blocate de addblock? Păi din 2011 Addblock are o listă de companii ale căror reclame sunt lăsate să ruleze. Ca idee reclamele Google nu sunt pe listă.
Dar Google nu s-a oprit aici și în 2018 a făcut un update la Chrome, browserul lor, care are un addblocker dezvoltat de Google încorporat. Altfel spus, în momentul de față Google decide ce reclame sunt afișate și ce reclame nu, dacă folosiți acea variantă de chrome (și probabil ați primit un update automat).
Ba mai mult, în Decembrie 2018, adică luna asta, Google va bloca reclamele de pe siteuri care au ”practici abuzive” menite să păcălească utilizatorii.

Cât de ok sunt reclamele Google

Ei bine, poate nu știați, dar Google a livrat reclame o perioadă de timp reclame care instalau malware. E vorba despre reclame ale Google care instalau, fără aprobarea utilizatorilor, un program care mina criptomonezi. E vorba despre reclame livrate de Google în format DoubleClick Ads, chestie despre care puteți citi pe larg aici. Dar lucrurile nu s-au oprit aici, malware pentru minat criptomonede a apărut și în reclame de pe Youtube și în aplicații din Playstore-ul de pe Android.
Reclamele Google nu sunt cu nimic mai bune sau mai puțin periculoase decât reclamele altora. Ba mai mult a fost nevoie ca userii să observe că procesorul calculatorului / telefonului o ia razna ca Google să facă ceva.
Cu toate astea Google consideră că are dreptul să judece ce reclame ar trebui afișate și care nu.

Ce câștigă Google?

Haideți să ne întrebăm o chestie: oare Chrome va bloca afișarea reclamelor de la Google? Evident că nu! Vreți să fiți siguri că reclama voastră e afișată? Cumpărați reclame de la Google!
Făcând chestia asta cu integratul propriului adblocker în Chrome, Google se asigură că lumea nu își instalează alte adblockere care blochează și reclame de la Google (cum ar fi Noscript). Ba mai mult, scoate de pe piață concurenți direcți pentru serviciile lor de publicitate.

De ce nu face nimeni nimic?

Pentru că majoritatea oamenilor care sunt în poziția de a face ceva nu înțeleg cum funcționează Google. Mai rău nu înțeleg nici chestiile pe care vi le-am explicat eu mai sus. Ei se uită doar la ce face Google pe piața de publicitate, nu și faptul că se folosește de Chrome pentru a scoate competitori de pe acea piață.
Mai mult, Google cheltuie foarte mulți bani pe lobby pentru a se asigura că deciziile politicienilor nu sunt în defavoarea lor. Doar în SUA au cheltuit 18 milioane de dolari în 2017 pentru lobby asupra Congresului american conform Washington Post. În UE au cheltuit 6,2 milioane de euro în 2017, conform Lobbyfacts.eu.
Don’t be evil e doar pentru fraieri.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *