Așa cum probabil știți deja de la știri, toți chiaburii angajații cu salarii mai mari de 10 salarii minime pe economie, adică 14,500 RON (brut, net?) s-ar putea trezi că trebuie să plătească o taxă de solidaritate.
Momentan nu se știe exact cât va fi acea taxă sau cum va arăta concret, dar aparent va veni peste 1-2 ani.
Mi-a atras însă atenția o declarație a premierului Tudose, care, zic eu e sugestivă pentru felul în care e privită această taxă de actuala clasă politică:
Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. (…) Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani
Știți ce e ciudat la declarația de mai sus? Că acea taxă nu e de solidaritate cu săracii ci cu statul. Și cred că aici e cheia în a înțelege logica PSD: nu e nevoie de bani pentru a ajuta pe cei săraci, e nevoie de bani pentru stat.
Haideți să luăm declarația asta un pic altfel, dacă e să luăm de bună exprimarea de mai sus, oare cu cât ar trebui să cotizeze Sebastian Ghiță la bugetul de stat în contul acestei taxe de solidaritate? Nu de alta, dar în România nu știu de altă persoană căreia statul să îi fii oferit mai multe posibilități de câștig decât lui.
Apropo de asta, voi reveni cu câteva precizări referitoare la taxa de solidaritate ca să înțelegeți mai bine cum funcționează logica politicienilor români.