Ghiciți cine e socialistul / marxistul care a spus asta

image_pdfimage_print

Se dă paragraful de mai jos, un extras dintr-un ziar britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial:

Ați ghicit ale cui sunt acele vorbe? Probabil că nu. Citiți cu atenție încă odată ce scrie mai sus ca să vă rămână întipărit în memorie atunci când aflați despre cine e vorba. Ați citit?
Ok, acum răspunsul: Winston Churchill! Haideți să reluăm concret mesajul său:

  • democrația nu se referă doar la drept de vot ci și la dreptul de a munci și dreptul la viață
  • libertate nu înseamnă individualism extrem care să excludă organizare socială și planificare economică (da, planificare economică).
  • egalitate nu înseamnă egalitate politică, dar anulată de privilegiu social și economic.
  • reconstrucție economică înseamnă mai puțin maximizare și mai mult distribuire echitabilă.

Toate cele 4 puncte de mai sus sunt apanajul social democrației europene și al progresismului democrat american.
Dacă formulezi ideile de mai sus în media din ziua de azi sar băieții pe tine să te facă socialist și marxist! Cuvintele de mai sus îi aparțin lui Churchill și au fost publicate la 1 iulie 1940 în ziarul The Time, la doar câteva zile după capitularea Franței în fața Germaniei naziste.
Marea Britanie nu putea trimite proprii cetățeni să lupte în Europa cu îndemnuri de genul:”când vă întoarceți, bogații vor fi și mai bogați datorită vouă” sau ”când vă întoarceți e posibil să nu vă mai găsiți de muncă, chiar și în cazul fericit în care nu ați pierdut nici un membru în război”.
Ca o paranteză legată de Churchill, el a fost descendent dintr-o familie de aristocrați cu niște idei specifice epocii în care a trăit (recomand să citiți ”Anii tinereții mele” dacă vreți să înțelegeți la ce mă refer). Churchill nu pare să fi fost lipsit de compasiune față de oamenii de rând sau cei săraci, dar nu e clar dacă el însuși a realizat că vorbele de mai sus vor pune bazele social democrației europene.
Ideile de mai sus erau suprinzător de răspândite în acea epocă (chiar și cu 1-2 secole înainte) pe la diverși filozofi și oameni politici, dar nu sub denumirea de socialism. Cine a citit Avuția Națiunilor a lui Adam Smith (citit cartea pe bune, nu din auzite) știe că ideile exprimate de Churchill nu sunt foarte diferite de ideile lui Smith.
Nu în ultimul rând trebuie să înțelegeți și contextul istoric: socialismul în acea perioadă era sinonim cu comunismul. Poate așa înțelegeți cum Churchill putea avea idei atât de progresiste în materie de redistribuire a resurselor, planificare economică și dreptul la muncă, dar în același timp să facă următoarele afirmații (sursă):

“Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy.” —Perth, Scotland, 28 May 1948, in Churchill, Europe Unite: Speeches 1947 & 1948 (London: Cassell, 1950), 347.
“The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of Socialism is the equal sharing of miseries.” —House of Commons, 22 October 1945.

Una peste alta, dacă sunteți oameni cu cap nu aruncați cuvinte precum socialist, marxist, progresist către alți oameni înainte de a înțelege ce anume înseamnă acești termeni.
Pe de altă parte, când vă alegeți idoli la stânga sau la dreapta, aveți grijă să le citiți operele înainte, altfel s-ar putea să aveți suprize.
P.S: Am dat peste citatul lui Churchill în ”The Great Levelers” a lui Walter Scheidel. Probabil voi face o recenzie cărții după ce o termin.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *