De geografie nu prea ai cum să scapi

image_pdfimage_print

Ce se întâmplă acum în Ucraina a fost, este și va fi intens discutat de analiști de tot felul, de la oameni experți în geopolitică la militari sau gigei ca mine de pe internet.

Din păcate însă se adeverește o treabă pe care eu o știam de ceva vreme, dar pe care alții uneori preferă să o ignore: geografia favorizează o anumită configurație geopolitică și implicit joacă un rol decisiv în desfășurarea anumitor evenimente pe termen lung. Principiile acestei idei sunt explicate în ”Răzbunarea Geografiei” de Robert Kaplan, o carte pe care o recomand oricui pasionat de geopolitică.

Ideea de bază e următoarea: formele de relief împing lucrurile într-o anumită direcție.

Cazul concret al Europei de Est: o câmpie foarte plată, lipsită de obstacole naturale de la Marea Neagră și Marea Caspică la sud, la Munții Carpați în Vest, Marea Baltică și Oceanul Arctic în Nord. Spre Vest e un coridor care duce spre Atlantic care a fost folosit de Napoleon și Germania Nazistă pentru a invada Rusia / URSS, dar și de URSS pentru a ataca Germania Nazistă ulterior.


Estul Europei favorizează apariția unor state de dimensiuni mari pentru că acea suprafață e lipsită de obstacole naturale. Umanitatea se bazează pe obstacole naturale pentru a opri avansarea invadatorilor iar lipsa lor duce de regulă la apariția unor structuri statele întinse. Estul Europei momentan e dominat de Rusia, dar anterior fusese dominat de Hanatul Hoardei de Aur (tătarii). Înaintea lor fusese Imperiul Mongol, și putem merge așa până la sciții din antichitate.

Altfel spus în partea de răsărit a continentului va exista mai mereu un stat de dimensiuni pentru simplul motiv că apărarea de agresori în astfel de cazuri e dificilă din lipsa de obstacole naturale. Iar pentru a suplini lipsa de obstacole naturale cine va domina această regiune a Europei va dori în permanență să pună și mai mult spațiu între ei și un alt potențial agresor.

Rusia actuală de exemplu suferă de claustrofobie pentru că îi e teamă de un atac. Agresorul știe foarte bine că și el poate deveni agresat iar asta se vede în atitudinea Rusiei care își întinde granițele cât poate de tare ”din motive de securitate”. Paradoxul aici e că securitatea Rusiei poate fi obținută doar prin expansiune și implicit scăderea nivelului de securitate al celorlați din jur. Un stat expansionist funcționează într-o logică expansionistă și va considera în permanență că și statele din jurul lor gândesc la fel, motiv pentru care Rusia se simțea amenințată de Ucraina.

Revenind la geografie însă, Ucraina e caz de manual, rușii au venit de la sud, est și nord adică trei direcții diferite de atac.

Altă chestie tot legată de relief, dacă vă uitați pe o hartă a Ucrainei o să vedeți că nu e mare distanța de la Kiev spre granița cu Belarus. Rușii au ajuns atât de repede în Kiev pentru că orașul în sine e așezat relativ aproape de graniță. De asemenea nu prea sunt obstacole naturale în drumul dinspre Belarus spre Kiev ceea ce face avansarea trupelor destul de ușoară.

Geografia și România

Nu știu ce impresie și-a făcut lumea despre mine când am discutat într-o postare despre mutarea capitalei României într-o altă zonă a țării. Poate părea excentric, dar vreau să vă amintesc că armata Rusiei a ajuns rapid lângă Kiev tocmai pentru că acest oraș nu e foarte departe de granița cu Belarus. Același lucru poate fi observat de cineva care se uită pe harta României: de la Est sau Sud de Dunăre se poate ajunge fără mari obstacole la București. Acesta e și motivul pentru care Bucureștiul e capitala României:

Imperiul Otoman a cam forțat Valahia să aibă capitala la distanță mică de Dunăre pentru a fi expusă unei invazii.

România se află la marginea câmpiei care domină Europa de Est. Asta înseamnă că e ușor de ajuns până în România. E mai greu de mers mai departe însă ceea ce convine vecinilor noștri, dar nu și românilor.

Ca regiune de graniță România nu va fi scutită de problemele cauzate de vecinul din est. Istoric vorbind am pătimit mult de pe urma Rusiei și dorinței lor de a continua să se extindă. De aceea interesul României e să pună cât mai multă distanță între ea și Rusia. Mai mult România are tot interesul ca spațiul est European să fie cât mai fragmentat posibil pentru a evita concentrarea puterii într-un singur stat. Altfel spus, Rusia Țaristă și URSS sunt situații pe care România nu le vrea. O Ucraină mare între ea și Rusia e de dorit în schimb.

Răzbunarea geografiei

Ceea ce vedem acum e o întoarcere la atitudinea care a predominat de-a lungul istoriei, anume că cel mai puternic dictează iar tratatele sunt doar pentru cei slabi. Fix asta a pățit Ucraina: a cedat armele nucleare pe care le avea, a primit garanții de securitate de la SUA, Rusia și Marea Britanie iar acum se vede invadată de una din țările care îi oferise acele garanții iar celelalte două țări semnatare se uită de pe margine.

Geografia dictează că în regiunea de Est trebuie să fie un singur mare stat dominant, iar ce face Rusia azi ne arată că astfel de tendințe par a fi similare cu legile fizicii: orice ai face nu scapi de ele.

Ar trebui să fie o lecție pentru Europa, dar și pentru România, o țară aflată la răscruce de drumuri, locul unde Estul (Rusia, URSS), Vestul (Austria / Germania / UE), Sudul (romani, bizantini, otomani) și uneori și Nordul (Polonia medievală) se întâlnesc. Sud-Estul Europei (Balcanii și Asia Mică) sunt la rândul lor predispuse la apariția unor hegemoni iar Turcia pare să o fi luat pe un drum similar Rusiei.

Alianțele se mai destramă și se fac altele noi, raportul de forțe se mai schimbă și uneori garanțiile de securitate nu valorează nimic. Tocmai de aceea ar trebui ca România să plece întotdeauna de la prezumția că va fi singură în fața inamicului, indiferent din ce direcție vine el. Iar istoria ne-a arătat de mai multe ori că, la fel ca Ucraina, România ajunge singură în fața inamicului.

Ucraina a rezistat mai multe zile în fața Rusiei nu doar datorită eroismului ci și pentru că a avut o armată bine dotată tehnologic și cu soldați căliți în ani mulți de lupte. România trebuie să înțeleagă cât de riscant e să nu ai nici oamenii nici armele necesare pentru a se apăra.

Spune și altora

2 Comments

  1. “Mai mult România are tot interesul ca spațiul est European să fie cât mai fragmentat posibil pentru a evita concentrarea puterii într-un singur stat. Altfel spus, Rusia Țaristă și URSS sunt situații pe care România nu le vrea. O Ucraină mare între ea și Rusia e de dorit în schimb.” Nu e o usoara contradictie aici? Daca Romania are tot interesul ca spatiul est-european sa fie cat mai fragmentat, de ce ar fi de dorit o Ucraina cat mai mare? Evident ca Rusia e pericolul absolut, stim asta dar cu riscul sa par cinic avand in vedere desfasurarea evenimentelor din ultimele zile, nici Ucraina nu ne e un stat foarte prieten. Sper sa reziste in fata invadatorului rus si logica dusmanul dusmanului meu imi e prieten, sau macar aliat, functioneaza de minune zilele astea, imi pare bine ca oferim ajutor umanitar, e de bun-simt, dar… cam atat legat de prietenia cu Ucraina. Zilele astea mi-au confirmat impresia ca Polonia e una din viitoarele mari puteri ale Europei. Tot comportamentul lor in perioada asta a fost ireprosabil, au presat Europa pt sanctiuni dure si in general s-au comportat ca si cum zona asta ar fi responsabilitatea lor. Initiativa celor Trei Mari va fi lasata pe mana lor, pana la urma nici nu e de mirare, e doar Intermariumul lui Pilsudski dat un pic cu vopsea. Din pacate, la noi in afara de AUR restul partidelor refuza orice apropiere de PiS pt ca ar supara Bruxelles-ul progresist. E un calcul care trebuie ajustat urgent. Altfel ramanem complet izolati aici cu o Moldova care e oarecum sub aripa noastra. Parca facuse Ponta Grupul de la Craiova cu Bulgaria, Serbia si Grecia. Nu s-a mai miscat nimic ca era prea intinat de Victoras pt Iohannis. Invitatia din Visegrad intinsa chiar de Orban a refuzat-o acelasi Iohannis. Cam multe poduri pare sa arda din orgoliu si obedienta.
    Nici eu nu am inteles cedarea armelor nucleare din partea Ucrainei. Bine, e ok pt noi ca nu avem in carca o putere nucleara, dar cand vezi ce “putere de negociere” are un stat esuat precum Coreea de Nord doar pt ca diliul ala poate sa ne rada pe toti iti dai seama cat de important e asa ceva.

    1. Nu e neaparat contradictie, e mai bine sa ai 3 Ucraine mari decat o Rusie puternica.
      Rolul Ucrainei pt Romania e de buffer intre ea si Rusia.
      O Ucraina puternica si expansionista spre Vest ar fi un pericol pt Romania. Doar naivii uita de Bistroe si de drepturile inexistente ale minoritatii romane.
      Astea fiind spuse agresiunea Rusiei si ruperea estului Ucrainei plus ce vor mai pastra acum va tine Ucraina departe de ganduri de expansiune spre Vest.
      Mai problematic ar fi daca Ucraina pica in mainile Rusiei si devin super agresivi la adresa Vestului. Dar si aici Vestul pare sa fi fost prudent si nu le-a dat arme care sa fie eficiente pentru atac.
      Reticienta Romaniei e de inteles asadar, ca sa nu spun ca probabil nici noi nu prea avem arme si munitie destula din ce imi dau seama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d