S-a găsit țapul ispășitor pentru poluarea din București

image_pdfimage_print

Ministrul Mediului din partea PNL a descoperit sursa poluării din București: rromi arzând cabluri. Dacă nu e Firea de vină pentru poluare sunt rromii, orice numai să nu zică nimeni de firmele alea care ard gunoi pe la marginea Bucureștiului.

Cine arde și ce arde se știe de ceva timp, cu nume de firme. Și Garda de Mediu știe și îmi imaginez că și domnul ministru care a dat share la mizeria aia. Uite un exemplu cu explicații (sursă):

IRIDEX este un depozit de deșeuri. […] IRIDEX nu arde nimic, în afară de gaz (la propriu). […]
Gunoiul odată depozitat și tasat, se descompune și produce GAZ. Așa face el, în mod obișnuit. […]
Iridex folosește acea parte din gaz care conține suficient metan la producerea de energie electrică pentru uz propriu (la un moment-dat lua și premiu de la statul roman sub forma de certificate verzi pentru asta). Adică sunt efectiv puțuri săpate în acest deal care captează acest gaz care pe de o parte este folosit la producția de energie, pe de alta ESTE ARS la temperaturi foarte înalte care nu ar trebui să permită producerea de mirosuri și alte neplăceri. Ce altceva mai e în gazul ăla din plin? H2S. Hidrogen sulfurat sau acid sulfhidric. Care pute. […]
Cum ajunge el la noi în case fără să fie eliminat de instalația de desulfurare a instalației de prelucrare sau fără să fie ars? Păi fie prin evadare accidentala, fie prin eliberare intenționată – nu știm sigur și statul român de 5 ani de zile nu e în stare să zică. Cum dracu’ să zică, când la conducerea instituțiilor abilitate are numa speciali? da, H2S-ul are și efecte asupra sănătății, nu e doar împuțit.

Și încă unul (aceeiași sursă):

2. STERICYCLE – vărul din America. Undeva prin intervalul ăsta, de când s-a deschis depozitul IRIDEX și până azi, domnii de la Stericycle au ciocănit la usă și au intrat în afaceri cu dumnealor. Au achiziționat un incinerator tot de la IRIDEX (nu știu la ce utilizat anterior) și au închiriat spațiu (sub/concesionat? you get the point) undeva în coltul dealului monstruos de gunoi. Aici, pe o suprafață mult mai mica, incomparabilă practic, se ARDE (legal! – cel puțin conform măsurătorilor și documentelor proprii) tot ce înseamnă deșeu periculos din București.

Dar sigur, ministrul mediului dă vina pe rromi care ard 3 cabluri. Se știe că un oraș de suprafața Bucureștiului e poluat de cele 3 cabluri arse. Nu știu dacă e vorba de disonanță cognitivă la domnul ministru. Dar îmi vine greu să cred asta având în vedere că nu e vreun influencer aiurea de pe internet ci omul din guvern care ar trebui să se ocupe fix de probleme de mediu.
Repet: domnul Alexe de la PNL fix de asta e pus ministru acolo. Fix de asta are în subordine Gada de Mediu. Adică omul are și obligația legală și mijloacele necesare pentru a rezolva problema asta.
În schimb postează video-uri cu rromi arzând cabluri.

Spune și altora

10 Comments

 1. Am mai avut discuția asta pe aici: poluarea generată de trafic nu este sursa cea mai importantă a poluării in București. Noroc cu coronavirusul că altfel înghițeam gălușca cu vigneta Zyklon București. Poate acum îmi dai dreptate totuși.
  Mă rog, nu e o bucurie, taxa aia de va întoarce intr-o forma și mai nasoală.

  1. Nu poti sa spui ca 2 milioane de masini circuland simultan in Bucuresti nu polueaza. Dar la masini e o chestie de genul: eu nu vreau sa renunt la a mea, dar ar fi bine sa renunte altii la a lor ca sa respiram toti aer mai putin poluat.

 2. Nu stau in Bucuresti, locuiesc in provincie intr-un cartier invecinat cu unul tiganesc. Asta vara, chipurile pt ca nu aveau unde sa arunce gunoaiele, topeau plasticul in curti si tin sa spun ca efectiv nu puteam sa respir cu geamul deschis, simteam cum ma inec. A trebuit ca aproape in fiecare seara sa inchid geamul la 40 de grade afara si sa ma cac pe mine de cald doar ca sa pot sa respir. Stiu ca nu iti place sa auzi de astea ca nu e foarte PC, dar e realitate, impaca-te cu ea. Acum nu spun neaparat ca in Bucuresti poluarea vine de la tigani, dar obiceiurile astea proaste exista si sigur nu ajuta nici viata de zi cu zi a oamenilor, nici planeta.

  1. Nu e problema de PC asta. Daca ard gunoaie atunci sa aplice legea indiferent de etnie. In fata legii suntem cu totii egali si nu vad nici un fel de problema sa fie sanctionati daca sunt rromi.
   Si da, stiu si eu cat de nasol miroase. Dar nu poti sa spui ca de la 3 focuri din astea a crescut poluarea in tot Bucurestiul, e ridicol!
   Ce fac astia e fix ca aia cu jandarmii care amendeaza batrani in piata ca vand legaturi de patrunjel in timp ce baietii cu certificate de producator vand linistiti in continuare rosii turcesti la suprapret. Nu rezolva problema, doar se fac si ei ca muncesc.

   1. Eu am tinut sa spun aia doar pt ca mi s-a parut ca ai luat putin la pret de matineu chestiunea respectiva, ca si cum nu ar fi mare lucru. E clar ca asta cauta doar sa gaseasca un tap ispasitor lejer si nu de acolo vine poluarea in Bucuresti, aia e la mintea cocosului. Cat despre partea cu „sa aplice legea indiferent de entie”… se vede ca esti plecat de mult din tara. 🙂

 3. Deci comunicatul gărzii de mediu e relevant
  https://www.b1.ro/stiri/eveniment/garda-de-mediu-prezinta-principalele-surse-de-poluare-din-bucuresti-326873.html
  Principalele surse de poluare cu pulberi sunt șantierele, care de altfel au fost “amendate” ce înseamnă o amenda de 15000 lei la o ” investiție de câteva milioane”?
  Revine în discuție traficul dar atenție! Nu gazele de eșapament, nu dieslurile si euro 2 ci “resuspendarea” particulelor deja depuse. Pai si mașinile electrice “resuspenda” particulele deja depuse. Chiar și trotinetele electrice și chiar și bicicletele!

  1. Da, arderi la Sintesti…ca pe alea de la gropile de gunoi nu le vede nimeni.
   Si 3 santiere au poluat tot Bucurestiul

   1. Șantierele alea erau în apropierea senzorilor „oficiali”.
    Sunt zeci de șantiere lângă care nu se afla senzori oficiali.
    Poluarea cu pulberi in centrul orașului este in cea mai mare parte datorita cimentului. O sa fac dimineață o poza cu ce am pe parbriz la mașină la 100 m de un șantier. Mai ales că toarnă beton noaptea iar gardă de mediu s-a făcut că nu vede.
    Și când se va termina șantierul va fi un trafic suplimentar de vreo 2000 de mașini pe zi (studiul de trafic al investitorului).

    1. Santierele alea nu au cotizat sau erau deja prea multe plangeri. Stiu cum, e Popestiul plin de santiere din astea.

     1. Uite aici poza cu ce s-a strâns pe parbriz intr-o săptămână
      https://imgur.com/a/j1aENvr
      Inutil să spun că așa e și în casă la mine. Și probabil și în plămânii mei
      Până să se deschidă șantierul nu era așa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *