Nu vreau să fac hatereală gratuit la adresa USR, dar unele lucruri sunt atât de bizare încât nu pot să nu le semnalez.
Ministrul Economiei de exemplu ne anunță pe Facebook de niște chestii care nu au nicio treabă cu Ministerul Economiei:
Varianta pe scurt: USR a împins anul trecut o lege prin care valoarea caselor de marcat se scade din impozitul plătit de o firmă. Care impozit? Orice impozit zice USR. Realitatea e un pic mai nuanțată (TVA-ul, accizele de exemplu sunt excluse) iar aplicarea legii în practică se doveșde complicată pentru unele firme.
Dar nu asta vream să subliniez ci altceva, auziți aici:
Dacă statul ne obligă să luăm case de marcat, măcar să fie costul lor deductibil din impozitele pe care ni le ia statul.
Fraza de mai sus e spusă de un Ministru. Care Ministru face parte din Guvern. Care Guvern…guvernează statul ultima oară când am verificat. Care guvern are majoritate și în Parlament.
Deci o persoană care guvernează statul spune că statul ”ne obligă” (incluzându-se și pe el acolo) să avem case de marcat. Nu știu de voi, dar mie asta mi-a adus aminte de ”statul paralel” al lui Liviu Dragnea. S-au făcut multe miștouri atunci de statul paralel, dar uite că el există și e bine mersi în continuare, doar că nu la PSD ci la USR.
Apropo de asta, să nu credeți că Liviu Dragnea a inventat treaba cu statul paralel, e tactică veche asta, dar care pare să fi revenit cumva la modă în ultimii ani. Trump de exemplu a candidat pe ideea de ”drain the swamp” promițând că va scăpa țara de politicienii corupți deși Partidul Republican care îl susținea avusese majoritatea locurilor în cel puțin una din camerele Congressului aproape pe tot parcursul celor două mandate ale lui Obama.
Trump a fost un caz de politician cu discurs anti-establishment, dar susținut de establishment. Pe partea celalaltă a bălții, în Marea Britanie, Boris Johnson a candidat cu un mesaj anti-establishment deși partidul său conduce Marea Britanie din 2010 încoate neîntrerupt.
USR a intrat în Parlament în 2016 ca partid anti-establishment și a mers pe aceeași temă și în 2020. Până la un punct mesajul anti-establishment e de înțeles pentru un partid tânăr. Dar în cazul USR a cam trecut perioada asta, iar mesaje de genul celui de mai sus arată bizar acum. Dar atitudinea anti-establishment a rămas prezentă în comunicarea USR. Deși e la putere și reprezintă statul, Claudiu Năsui încă vorbește despre stat ca un adversar deși el face parte din acel stat.
Concluzia acestei postări e una un pic tristă: USR încă pare prins în atitudinea anti-establishment deși au ajuns la putere. Sper că atitudinea asta nu va marca următorii ani pentru că am văzut la Trump cum se manifestă: în loc să guverneze și să facă lucrurile promise a căutat adversari cu care să se lupte. Asta e problema când te definești drept opoziția la altceva. Când acel ”altceva” dispare motivul existenței tale dispare și el.
Așa și USR care și-a construit identitatea pe ideea de anti-establishment, în special anti-PSD. Fără PSD ca mare dușman USR pare în căutarea de dușmani (statul) nu neapărat de guvernare.
În altă dezordine de idei am observat în ianuarie un tipar neobișnuit în ceea ce privește postările din social media ale celor din Guvern:
- Primul Ministru Cîțu postează despre economie în continuare și se răfuiește cu PSD-ul.
- Ministrul Finanțelor nu prea postează pe social media, dar când o face e despre agenția aia a UE care nu e chiar agenție, dar care vine la București și de care Alexandru Nazare continue să se ocupe din motive care îmi scapă.
- Ministrul Economiei Năsui postează despre zero impozite pe salariul minim și credit fiscal pentru case de marcat, chestie care ține de Ministerul Finanțelor nu de Ministerul Economiei.
Cumva niciunul din cei trei nu pare că se simte ok în poziția în care e și pare că ar vrea altceva. Poate de aici și statul paralel.
Greu cand esti la putere, dar te distrezi cand esti opozitie.
Da, e distractie mare in opozitie, dar daca vine vremea guvernarii si te prinde nepregatit te asteapta cosul de gunoi, langa PNTCD si PDL.
Usr își joaca existenta în următorii ani. Problemele nasoale pentru ei sunt cam următoarele:
1. Nu au o foarte mare priza la publicul larg. Sunt frumoase lozincile, dar lumea e sătulă de ele.
2. Nu au un real control asupra ministerelor. Cel mai detestat este Vlad Voiculescu, care încearcă sa spargă niște găști în ministerul sănătății. Pentru functionarii vechi de acolo, alături de alte grupuri domnu Vlad este un coșmar. Dacă el sparge bubuoiul din DSP-uri chiar merita o statuie.
3. Foarte putini membri ai lor, au confirmat pe undeva. Din păcate singurii care par mai competenți și apropiați la realitățile curente sunt Drula și Voiculescu. Ori cu 2 oameni e greu sa razbati.
4. Întreaga birocrație românească este ceva nou și greu de digerat pentru ei. Pe lângă asta birocrația asta se elimina destul de greu, multe partide preferând sa gestioneze în loc s-o simplifice.
Cu toate acestea Usr este ceva ce politica românească avea nevoie. Acum dacă destinul lor este cel al PNTCD ghinion. Si PDL nu e mort ci s-a reincarnat în PnL.
Din punctul meu de vedere partidele trebuie sa vina cu oameni la ministere pentru a aplica propriile idei politice, dar un minister nu poate supravietui doar cu oameni numiti politic. E nevoie de un corp de functionari profesionist in ministere care sa nu se schimbe odata cu partidele. Acel corp de functionari e numit “birocratie” si are un rol bine pus la punct. Vlad Voiculescu si Catalin Drula nu trebuie sa sparga nimic acolo ci trebuie sa isi aplice viziunea. Daca te duci ca razboinicul in minister si tratezi acel corp de functionari cu dispret atunci nu ai sanse mari de reusita. Si intr-o firma, daca seful isi dispretuieste subalternii nu are sanse prea mari de reusita.
Eu zic altfel: daca nu esti in stare sa atragi oamenii astia de partea ta nu ar trebui sa fi ministru.
Tu vorbesti la modul cel mai idealist. Realitatile romanesti curente, bat si cel mai optimist om de pe lumea asta.
In Ministerul Sanatatii sunt o gramada de omuleti ce sunt cam de prin 90-2000, oamenii aia au supervizat cam tot ce tine de sanatate si sanatate publica. Daca jumate din oamenii aia ar fi fost profesionisti cum spui tu, s-ar fi vazut ceva. Ori cam tot ceea ce vedem este pasatul problemei de la unu la altul. Pe langa asta spitalele romanesti sunt foarte “sigure” ele avand 0 infectii nosocomiale prin anumite rapoarte, desi toata lumea stie ca nu e asa. Cum am ajuns aici? Pai iti spun eu prin larga complicitate a acelor functionari publici cu pretentii de profesionisti.
Mergem mai departe, in Ministerul Transportului, minister ce a fost pastorit de domnu Ludovic Orban. Au fost la un moment reportaje privind mania studiilor de fezabilitate sau cu multi de pre in fata. Prin anii 2010 noi ne trageam de cur, facand studii daca se merita o autostrada de la Sibiu la Pitesti sau de la Brasov la Ploiesti sau de la Bucuresti la Suceava. Pe langa asta domnul Orban a spus-o live, ca este bine sa avem acele studii si daca ele expira, macar stim ce ar trebui sa se intample. Venind un pic in timpurile noastre si e memorabila ocolirea propusa de niste genii functionaresti de pe autostrada Unirii. Bine ocolirea era propusa pentru ca niste terenuri erau prin zona si se castiga bine la expropriere, dar unii au bagat si vrajeala numita zona metropolitana a Focsaniului daca nu ma insel.
Sunt de acord cu tine, ca nu e nimic de spart in acele ministere ci mai degraba trebuie evaluati acei oameni si cine nu corespunde si nu-si face treaba, sa fie dat afara. Faza e ca nu exista vreun interes real sa se faca asta. Sunt absolut sigur ca sunt si oameni profesionisti care isi fac bine si foarte bine treaba, insa pe oamenii aia, orice om cat de cat cu capul pe umeri stie sa-i atraga. Din pacate vorbim de minoritati insignifiante.
Lucrurile sunt ceva mai nuantate. Deciziile de care zici tu sunt in mare parte politice. Iar acei oameni care le-au luat sunt de regula secretari de stat sau ministri. Corpul functionarilor de regula executa, nu decide.
Nu le iau apararea, dar nu trebuie sa extindem vina politicului asupra corpului de executanti.
Mai e o chestie, stiu destul de bine sistemul de stat pt ca am lucrat cu el zi de zi cat am fost in Romania. Pt fiecare incompetent pus pe pile la stat ca sa frece menta trebuie sa ai un om competent care sa faca munca proprie plus munca pilosului. Se munceste mult si la stat, dar nu de catre toata lumea. Iar in presa nu ajung cei care chiar muncesc (si sunt multi) ci doar pilele care o freaca iar imaginea e apoi extinsa asupra tuturor.
E clar nevoie de curatenie, dar nu de catre politic. Politicul va da afara si va inlocui cu oameni ai lor, deci efect zero.
Încă una de azi cu statul paralelhttps://www.hotnews.ro/stiri-esential-24565369-raluca-pruna-fost-ministru-justitiei-autoritatile-stau-tolereaza-retele-vaccinari-paralele-scapa-cine-poate-succes.htm.
Problema e ca un membru deosebit al usrplus, actualmente ministru al sănătății și-a început cariera importand “paralel” medicamente.
Ceea ce nu înțeleg sau se fac ca nu înțeleg o serie de oameni aparent inteligenți e ca incompetenții psd-ului par a fi mai competenți de multe ori decât competenți (aparent tehnocrați) ai usr-plus.
Cât despre campania de vaccinare nu prea îmi aduc aminte sa fi văzut un experiment de birocratizare mai amplu și mai digitalizat. Singura diferența ca acum nu mai trebuie dosar cu șină și stampila cu trebuie sa funcționeze platforma, sa meargă imprimanta, sa comunice cu serverul sa nu ningă ca întârzie mașina cu vaccinuri și trebuie sa revii mâine deși locuiești la 200km de centrul de vaccinare (dar acolo ai prin loc mai repede).
Cică bursa locurilor de vaccinare e 500 euro pentru un esențial grăbit și pana la 1000 pentru un neesențial.