Am găsit miliardele lui Cioloș

image_pdfimage_print

Așa cum zice și titlul am găsit cele 10 miliarde pe care Liviu Dragnea nu le găsește. Și culmea e că nu sunt departe, dar trebuie să explice cumva faptul că măsurile din programul lor economic nu vor putea fi puse în aplicare.
Iată cum arată execuția bugetară la nivelul lunii noiembrie 2016:

 
Și mă întreb (sarcastic): o fi vreo legătură între gaura de aproape 5 miliarde RON din încasările de TVA și faptul că a scăzut cota de impozitare de la 24% la 20%, respectiv la 9% pentru alimente? Oare tehnocrații au hotărât scăderea cotei sau guvernul PSD condus de Victor Ponta în ciuda avertismentelor primite de la FMI și Bruxelle?
A se remarca faptul că toate celelalte taxe fiscale au înregistrat creșteri, deci îmi vine greu să cred că putem discuta despre o problemă a ANAF (mai mare decât cea pe care o aveau și anul trecut cu colectarea). Și restul miliardelor?

Încă o gaură de 10,6 miliarde RON, de data asta venind din ”sume primite de la UE în contul plăților efectuate și prefinanțare”. În primul rând aceea e execuția 2007 – 2013. Mai jos apar sumele pentru noua execuție (2,8 miliarde RON). Cât despre diferență, cine are curiozitatea să citească raportul realizat de Ministerul Fondurilor Europene, va vedea că nu prea aveam autorități de management care să se ocupe de banii alocați de Comisia Europeană și că eram în rahat cu Comisia Europeană pe 25 de puncte (condiționalități). Mai mult, din câte înțeleg din raport au fost depuse foarte multe proiecte în cursul anului 2016, iar banii vor veni în 2017. Probabil guvernul Dragnea Grindeanu se va lăuda cu sumele încasate pe proiectele tehnocraților.

Acum nu știu cum alții sunt, dar eu când mă uit în tabelul de mai sus văd așa:

Cheltuieli de personal – a se citi creșteri de salarii în administrația publică, medici, profesori, salariu minim etc. Fix asta vrea și noul guvern.

Dobânzi – credite luate în anii din trecut. Nu aș imputa guvernului Cioloș.

Asistență socială – din nou, o chestie pe care nu o poate reproșa nimeni guvernului Cioloș, în special dat fiind faptul că intră în categoria ”Transferuri” adică bani trimiși în teritoriu, inclusiv primarilor PSD, nu de la bugetul central.

Fonduri europene – au crescut cheltuielile cu proiecte europene, au crescut și veniturile sau vor crește în perioada următoare.

Concluzia

Din datele publice disponibile în prezent, banii lipsă de care vorbește dl. Dragnea par a fi găuri ale defunctului guvern Ponta:

  • încasări din TVA scăzute ca urmare a reducerii cotei;
  • bani europeni mai puțini pentru că ministerul de resort și instituțiile sale nu prea mișcau nimic;
  • cheltuieli de personal mai mari, urmare a măririlor de salarii din 2016.

E posibil ca dl. Dragnea să aibă informații cu privire la execuția bugetară pe întreg anul (nu doar până la noiembrie 2016 ca muritorii de rând). Dacă e așa, zău că aș vrea să le văd și eu.

Și ca părere personală, tehnocrații au fost foarte ”fricoși” când a venit vorba de a cheltui banii publici și nu s-au lansat în proiecte ample și costisitoare. Am dubii că ”prăpădul lăsat de tehnocrați” nu e altceva decât clasicul discurs ”noi am vrea, dar nu se poate, cei de dinainte au lăsat prăpăd”.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *