Gânduri multe și mărunte nr. 3

image_pdfimage_print

Iar s-au adunat niște teme pe care aș vrea să le amintesc, dar parcă nu am chef să vorbesc prea mult despre. Merită însă lăsate aici niște gânduri pe temele astea pentru posteritate:

Cum astupă Nicușor găurile din bugetul Bucureștiului?

Prin taxe mai mari având în vedere că Bucureștiul e cel mai bogat oraș al României cu un PIB / cap de locuitor peste media UE? Neah! A tăiat ajutorul pentru persoanele cu handicap. Acum vor fi bani pentru căldură, apă caldă, lucrări de infrastructură și salarii exorbitante pentru jucătoarele de la CSM București, echipă finanțată de Primăria lui Nicușor Dan.

Cu capul în nori

Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi legate într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă prin intermediul unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul a inclus în PNRR finanțare de 500 milioane de euro, a declarat joi premierul Florin Cîțu. (sursă)

Cine mai ține minte e-România, celălalt mare proiect IT care a cost tot 500 milioane de euro? Desigur, de data asta va fi altfel pentru că bla bla bla.

Cine face pușcărie în România

Doi copii, unul de 12 ani, altul de 13 ani, au spart geamul unei bănci, aparent pentru a o jefui. Poliția știe cine sunt și e pe urmele lor. Probabil îi va prinde și vor ajunge într-un centru de corecție pentru minori și/sau pușcărie (la un moment dat).

Între timp toți inculpații din dosarul Astra Asigurări au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Adamescu e mort, banii…Dumnezeu știe unde sunt iar toți ceilalți sunt curați ca lacrima.

Așa cum ziceam și într-un alt articol contează mult dacă porți sau nu costum când faci măgării pentru că orice chestie se poate rezolva ușor dacă știi pe cine trebuie unde trebuie.

Apropo, se mai pregătește un mic scandal cu încă un asigurator și probabil din nou nu va fi vina nimănui.

Statul paralel e bine mersi

Dan Barna ne anunță că e nasol că au trecut 31 de ani de la Mineriade și nimeni nu e vinovat. Ministrul Justiției pus de dl. Barna în Guvern nu zice în schimb pe tema asta.

Și Ludovic Orban zice că e nasol că 31 de ani de la Mineriade și nimic nimic. Anul trecut prin Octombrie 2020 când Guvernul PNL condus de domnia sa era la butoane Înalta Curte de Casație și Justiție a zis că sunt nereguli cu probele din Dosarul Revoluției și prin urmare o să retrimită dosarul la Parchet. Tot partidul domniei sale a prezidat peste vreo 15 ani din cei 31 trecuți de atunci (incluzând aici PDL-ul).

Și cine îmi spune că justiția e independentă în România îl rog fie să citească MCV-ul fie să își aducă aminte cum a fost condamndat prin minune Dragnea imediat după Referendumul pentru justiție.

Hai cu banu!

Firmele de stat vor fi obligate de Guvernul Cîțu să vireze la stat 90% din profitul obținut (sursă). Și dacă vi se pare că sună cunoscut, asta e pentru că fix aceeași măsură a fost luată de PSD-ul lui Dragnea când începuseră să chițăie după bani. Scriam atunci de situația paradoxală în care ajunsese Transgaz: era pe profit, dar trebuia să se împrumute de bani pentru investiții pentru că banii din profit mergeau de fapt la stat. Transelectrica a pățit mai rău, a tot distribuit profit și a neglijat investițiile până la punctul la care a ajuns să pună în pericol sistemul național de energie. La un moment dat însuși Florin Cîțu declara:

“Gata! Ajunge! Bugetul României nu este bugetul PSD. Iar companiile de stat nu sunt puşculiţa PSD”, (sursă)

Dar atunci era 2019 și PNL nu era la butoane. Acum e ok să se ia bani de la companiile de stat. Nu zic eu, o zice tot Florin Cîțu:

”Nu blochează nimeni investițiile. Dacă au proiecte de investiții în derulare, bani sunt. Dar nu accept ca acesti bani să se ducă pe bonusuri și excursii ale șefilor. Trebuie schimbat și managementul acestor companii, lucru început deja. Nu este nimic anormal în ceea ce facem. Și BNR dă 80% din profit la Ministerul Finanțelor, CEC-ul la fel, e ceva normal…”, spune premierul. (sursă)

Evident că va fi nevoie de bani la buget și atunci nema investiții.

Se va da afară de la Metrorex

Am râs la o declarație a lui Cătălin Drulă, IT-istul care a ajuns Ministru al Transporturilor:

Organigrama e aglomerată. Avem casieri, dar totuși avem automate, avem mecanic și sistem mecanic și sunt convins că sunt alte locuri unde e posibil, dacă ne uităm la consilieri, profile de psihologi, traducători. Organigrama pare foarte împănate cu poziții foarte bine plătite față de piață. Doar un exemplu, consilierii directorului Metrorex câștigă dublu față de cât câștigă consilierii de ministru. Da, asta e situația. 9500 de lei în mână”, spunea ministrul Transporturilor, la Digi24, în luna martie.

În primul rând e amuzantă aia cu ”avem casieri, dar totuși avem automate”. Are dreptate în felul lui: au casieri, au automate, dar funcționează ele? De aici se vede că nu prea dă pe la metrou: automatele alea stau nereparate cu săptămâniile. Ele există, sunt sublime, dar baftă în a le folosi. Și bonus: dacă nu ai card e cam nasol, că nici nu prea dau rest. Deci da, fain așa.

Dar și mai amuzantă e aia cu consilierii directorului câștigă mult. Păi consilierii ăia ai cui sunt? Ai directorului Metrorex. Și directorul cine e? Păi e un tip care a fost numit în funcție de Guvernul PNL-USR, respectiv dl. Drulă.

Și consilierii ăia cine sunt? Păi să ne spună directorul cine sunt și de ce sunt plătiți așa bine. Au contracte de muncă? Ar fi ciudat să vezi consilieri cu contract de muncă, de regulă funcția e ”atașată” de directorul în exercițiu iar consilierii lucrează prin firme de consultanță. Sau poate sunt angajați cu contract de muncă, dar atunci îmi vine greu să cred că sunt consilieri. Oricum, simpatic exemplu a găsit dl. Drulă, poate mâine poimâine află și cu cât e plătit directorul numit tot de el.

Suficient de bune pentru olandezi

La Galați se fac nave militare pentru Marina Olandeză. România nu cumpără că…nu știm exact de ce, ceva cu licitații blocate și mizerii din astea.

Mi se pare halucinant să ai capacitatea de a construi niște chestii atât de complicate în România și să nu profiți de oportunitate.

Statul, cartelele, băncile și bazele de date

Prim-ministrul care a lucrat la o bancă vrea să dea băncilor acces la informații din bazele de date ale MAI.

De ce? Ca să nu vă mai roage băncile să vă actualizați adresa.

Pe de o parte sunt revoltat că România se îndreaptă încet, dar sigur spre o distopie de dreapta în care fiecare pas pe care îl faci e supravegheat de stat care apoi dă informația aia mediului de afaceri.

Pe de altă parte sunt destul de sigur că degeaba dă MAI datele alea că oricum e degeaba, iar asta se vede din faptul că MAI încă mai crede că în România locuiesc 20 de milioane de români.

De asemenea știrea a trecut fără să provoace mari discuții pentru că se știe că instituțiile financiare nu ar face niciodată măgării cu datele personale. Adică oamenii se revoltă că face Facebook măgării cu datele lor, dar nu au o problemă când MAI dă datele lor băncilor la care au credite.

Și apropo de asta, pe la Arad a fost un atentat terorist. Literalmente a explodat o bombă într-un oraș din România. Care e consecința acestui eveniment extraordinar la nivel guvernamental?

Păi a reapărut propunerea cu ”să nu se mai vândă cartele prepay fără buletin”. Nu știu, o fi bună, nu o fi bună propunerea, habar nu am! Dar mi se pare fascinantă insistența cu care se împinge proiectul ăsta pe agenda publică. Și la cum îi știu eu pe români tare îmi e teamă că în loc să îi asculte pe șefii Ndragheta care își fac de cap prin România ai noștrii vor ajunge să își fileze soții / soțiile / amantele / amanții

Da, dar îți dai seama dacă era Dăncilă?

Anca Dragu de la USR-PLUS nu știe județele României. Culmea e că fix orașul Zalău (unde s-a născut Cioloș) a fost transformat de doamna Dragu în județ. Sunt curios dacă atunci când spunea că săracii din Brazilia și India lucrează pe 2 lei știa unde sunt pe hartă cele două țări.

Tot la capitolul geografie o avem pe doamna Turcan:

Dar nu e Dăncilă, nu? Nu se cade să râzi de oameni așa…s-a încurcat un pic.

În loc de încheiere

Prea mult negativism în comentariile de mai sus. Așa că pentru a termina într-o notă pozitivă vă las cu clipul de mai jos cu niște cocoși de munte sălbatici făcând curte. Zic să vă uitați cu atenție la ei până nu vine vreun prinț de prin alpi sau bogătaș din țări civilizate și le vânează:

Spune și altora

1 Comment

  1. “Și cine îmi spune că justiția e independentă în România îl rog fie să citească MCV-ul fie să își aducă aminte cum a fost condamndat prin minune Dragnea imediat după Referendumul pentru justiție.”

    Da, dar toata Romania a acceptat treaba asta la momentul ala, asa ca de ce sa ne suparam? A fost mai important sa intre in parnaie bau-baul Dragnea, chit ca intra pe aceeasi treaba pe care Orban e liber, bine mersi (ba a ocupat si scaunul de prim-ministru un an de zile, treaba la care Dragnea doar a putut ravni) si care nu avea nicio treaba cu tunurile date de el pt care vajnica luptatoare pt justitie, Kovesi (actuala varf de lance al justitiei UE), si tot aparatul justitiei independente nu au fost in stare sa il incrimineze. Toata tirada lui Niemoller cu “first they came for the socialists” se aplica foarte bine si aici. Nu ne-a interesat CUM intra Dragnea la inchisoare, important era sa intre si a intrat. De ce ne-am basica acum ca justitia e cum e, cand noi am fost primii de acord cu compromisul moral? Altfel, faptul ca in continuare i se interzice eliberarea pe motiv ca “inculpatul nu a inteles ca a gresit” pare ca dintr-un roman de Kafka dar e doar realitatea de azi din Romania. Si sa nu care cumva sa indraznesti sa afirmi ca Dragnea bifeaza toate cerintele pt eliberare, ca s-a terminat cu tine ca om, nu te mai spala toata apa Dunarii din injuraturi.

    P.S.: Uite ca am citit acum pe g4media ca aparent Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat sentinta Tribunalului Bucuresti de luna trecuta si Dragnea mai baga o fisa. Comentariile de la articol sunt in linia penultimei mele fraze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: