De ce cred că Nu va fi criză în România anul viitor

image_pdfimage_print

Din discuțiile pe care le văd pe net înțeleg că s-au scumpit ouăle. Imediat ce s-a întâmplat asta au început știrile despre o criză economică iminentă în 2018 (coincidență? ha ha).

Eu totuși nu cred într-o criză economică în 2018 și am să vă dau câteva motive pe scurt deși sper să revin asupra subiectului până la finalul anului. Cred totuși că va fi foarte greu să mai avem o creștere economică la fel de mare ca anul acesta în lipsa unor evenimente excepționale care să justifice o astfel de creștere (ex: creștere masivă a investițiilor sau creștere masivă a consumului.

Haideți să vă explic mai întâi care sunt motivele pentru care nu cred în recesiune în 2018:

 1. Creșterea de acum nu e rezultatul acțiunilor PSD sau a tehnocraților – Simplul fapt că ești la guvernare într-un an cu creștere economică nu te califică automat drept răspunzător pentru acel ceva. PSD nu e motivul pentru care România înregistrează creștere economică la fel cum nu va fi responsabil pentru o criză anul viitor, dacă nu face ceva cu adevărat ieșit din comun de stupid (a se vedea cazul României sub Tăriceanu în 2008).
 2. PSD a fost zgârcit în acțiuni cu influență asupra economiei României – destul de multe dintre propunerile PSD 2016/2017 cu fost respinse de societate și nu au apucat să producă efecte economice (impozit pe gospodărie, taxă de solidaritate, cu excepția notabilă a legilor salarizării bugetarilor, dar care a intrat în vigoare în a doua parte a anului. Dacă e să le reproșăm ceva e că nu au investit mai mult în economie, chestie care ar fi mutat creșterea de pe partea de consum pe partea de investiții.
 3. Economia e ciclică – Economia funcționează ciclic: avem periode de creștere, urmate de periode de scădere economică. Momentan ne aflăm în faza de expansiune. La un moment dat economia va intra și în recesiune, dar am dubii că 2018 este anul recesiunii.
 4. Creșterea economică a României depinde și de UE – Priviți către Vest dacă vreți să înțelegeți ce se întâmplă la noi. Exportăm destul de mult către Uniunea Europeană așa că atât timp cât Vestul Europei consumă, va exista cerere pentru produse românești și implicit vom avea creștere economică. Momentan Europa nu dă semne că va intra în recesiune în 2018, deși există ceva riscuri și pe acolo (a se vedea mai jos).

Cu toate astea lucrurile nu sunt neapărat roz. Sunt niște nori negri care se adună la orizont și norii ăia arată cam așa:

 1. Guvernul e factorul de instabilitate nr. 1 – Deși nu au reușit până acum să își pună în aplicare planurile, abia a trecut primul an din 4 de guvernare. E timp suficient pentru a ne trezi cu măsuri economice aiuritoare sau o creștere nesustenabilă a cheltuielilor bugetare. În plus actuala guvernare ne-a arătat că nu are nici o problemă în a tăia masiv de la cheltuielile de investiții pentru a acoperi alte găuri bugetare.
 2. România depinde economic de UE – Așa cum ziceam mai sus, dacă UE merge bine atunci și România va avea probabil creștere. Din păcate însă și reciproca e valabilă, o economie europeană slabă ne poate trimite și pe noi în recesiune.
 3. România și UE sunt conectate la ce se întâmplă în SUA și China – SUA se află acum într-un moment dificil acum, cu Trump și Partidul Republican pe post de elefanți în magazinul de porțelanuri. O mișcare greșită poate arunca economia SUA în recesiune și implicit ne poate târî și pe noi în gaură. China e de asemenea foarte importantă pentru restul planetei pentru că e o piață de consum din ce în ce mai importantă. O recesiune sau scădere a ratei de creștere economică în China ne poate trimite și pe noi (și restul planetei în recesiune). Pentru moment însă lucurile par a fi stabile și nu se întrevede o reducere semnificativă a creșterii economice în această țară.
 4. Băncile Centrale și inflația – Banca Centrală a Angliei și FED-ul american au încercat să ridice rata dobânzii de politică monetară după ani de dobânzi apropiate de zero. E posibil ca și Bancă Centrală Europeană să cedeze tentației. BNR va ridica probabil la rândul ei rata de politică monetară dacă inflația crește peste un anumit nivel de toleranță (doar ei știu care e acela). Dacă astfel de creșteri a ratei dobânzii se vor suprapune nu e exclus să intrăm și noi în recesiune (alături de restul Europei sau planetei).
 5. Deficitul de cont curent – Acesta e un subiect mai greu de explicat, dar care ne poate trimite înapoi la situația din 2009. Momentan deficitul nu se află la un punct nesustenabil, dar în funcție de deciziile Guvernului și BNR poate ajunge.

 


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Spune și altora

3 Comments

 1. Un update, ceva? 🙂

  1. Un update rapid ar fi ca lucrurile sunt mai maro in prezent si sansele unei cresteri anemice sau stagnari economice sunt mai mari. Nu cred ca va fi criza in 2018, dar 2019 nu arata ok in momentul asta. S-ar putea sa se vada mai clar de prin septembrie.

  2. Cateva ganduri in plus despre cresterea economica din 2018: https://economie101.ro/scurte-cresterea-economica-trimestrul-1-2018/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *