Follow up: fondurile de pensii și Guvernul PSD

image_pdfimage_print

O știre care a scăpat fără prea multe comentarii în avalanșa de non-subiecte din ultima vreme (via Profit.ro):

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii acceptă ideea Guvernului de a contribui financiar la anumite proiecte, avansată în discuțiile de astăzi cu autoritățile ca o condiție pentru modificarea OU 114/2018, transmițând acum că “au reconfirmat interesul deja manifestat în ultimii ani” în diversificarea universului investițional, astfel încât fondurile de pensii private să fie implicate și mai mult în finanțarea economiei românești, ținând cont în primul rând de interesul participanților. Reprezentanții industriei s-au angajat să exploreze “opțiuni de lărgire a universului investițional”, inclusiv căutând cele mai bune practici europene și internaționale în materie, urmând să trimită aceste informații către autorități.

Scriam acum ceva vreme că am niște gânduri neortodoxe în legătură cu intențiile Guvernului PSD vis-a-vis de fondurile private de pensii:

Activele gestionate de fondurile de pensii care vor să se retragă din România ar putea fi preluate de FSDI. Adevărat FSDI s-ar supune unor cerințe de capital stringente, dar bani pentru experimente se găsesc întotdeauna.

Ei bine, ideea mea creață începe să se materializeze. Fondurile de pensii spun acum că sunt deschise să exploreze ”opțiuni de lărgire a universului investițional”. Ce înseamnă asta?
Păi în principiu fondurile de pensii nu au voie să investească în chestii riscante (conform legii care le reglementează funcționearea). Așa că bagă bani în:

  • datorie guvernamentală (în jur de 65% momentan)
  • depozite la bănci
  • investiții la bursă
  • investiții în alte active financiare

Fondurile de investiții nu pot investi în proiecte de infrastructură pentru că sunt fonduri de investiții. Dar altcineva poate face asta pentru ele. Cine? Păi FSDI al PSD-ului evident! Fondurile de pensii pot băga bani în FSDI iar FSDI va băga bani în proiecte.
Planul inițial legat de FSDI al PSD era ca acesta să primească bani de la companiile de stat (dividende). Problema e că Guvernul PSD a avut nevoie de acei bani pentru buget așa că nu a mai rămas nimic pentru FSDI.
Dar banii din fondurile de pensii erau acolo și arătau teribil de apetisant. Era doar o chestiune de timp până să se prindă cineva că pot fi folosiți pentru FSDI.
Faza e așa: eu m-am gândit că FSDI va prelua activele fondurilor de pensii și cred că asta e amenințarea fluturată de Guvern și planul de rezervă. Alternativa oferită fondurilor de pensii a sunat probabil ceva de genul: ori vă preluăm cu totul ori bagați bani unde zicem noi.
Rămâne de văzut dacă se va confirma sau nu ipoteza mea și fondurile de pensii vor băga bani în FSDI.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *