Florin Cîțu în 2018:
Sectorul privat trebuie să fie principalul obiectiv în românia, nu învăţământul, nu sănătatea. Trebuie să muncim mai mult. (sursă)
Bugetul pe anul 2021 al Guvernului Cîțu:
Ministerul Sănătății primește cu 11% mai puțini bani. Ministerul Educației va avea cu 0,81% mai mulți bani decât în 2020
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va primi cu 186% în plus, urmând a avea un buget de 6,58 miliarde lei
(sursă)
Ar mai fi de remarcat câteva chestii la bugetul propus:
- Deși anul 2021 va fi în continuare dominat de pandemie, bugetul Ministerului de Interne (20,9 miliarde) e mai mare decât cel al Ministerului Sănătății (17.4 miliarde). Chiar m-am întrebat de câteva ori prin 2020 cum e mai bine pentru statul român: să combată pandemia sau să pună polițiștii să dea amenzi? Cred că răspunsul la întrebarea asta a devenit acum clar.
- Deși România are nevoie de tehnică militară nouă, nu mi se par oportune astfel de cheltuieli în 2021. Vorbim despre 20 de miliarde RON pentru Ministerul Apărării, peste alocarea bugetară a Ministerului Sănătății, deși spitalele românești iau foc și omoară oameni regulat în ultima vreme. De fapt, dacă stau și mă gândesc pot să vin eu cu o optimizare bugetară: de ce nu transformă Ministerul Apărării spitalele în arme? Adică și așa sunt pline de bacterii și viruși rezistente la clor, antibiotice, UV și dracu mai știe la ce. Poți face arme biologice ieftine și eficiente dacă dezmembrezi spitalele vechi și le pui pe niște rachete. Bonus, spitalele noastre iau foc singure deci nici nu e nevoie să mai punem explozibili pe rachete că își fac singure treaba.
- Ministerul Muncii are un buget în creștere cu 10% ajungând la 53,7 miliarde. Curiozitatea mea e dacă în acești 53,7 miliarde sunt incluși și cei 142 de lei pe lună pe care Ministerul doamnei Turcan i-a recuperat de la doamna Vasilica din Olt pentru că s-a mutat în alt sat fiindcă îi pica acoperișul în cap la ea acasă.
- Secretariatul General al Guvernului, care e fix ceea ce sugerează numele, adică un secretariat, are un buget mai mare cu 5%, ajungând la 1,98 miliarde. La valoarea asta bugetul SGG e de aproape 4 ori mai mare decât al Ministerului Tineretului și Sportului, mai mult de dublu față de bugetul Ministerului Culturii, aproape dublu față de bugetul Ministerului Afacerilor externe, mai mare cu 50% decât bugetul Ministerului Mediului, aproape la egalitate cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (care are cu 20 de milioane mai mult). Secretariat, da? Nu înțelegeți? Vă zic eu, acest buget e la discreția Primului Ministru care poate să plimbe niște bani de acolo pe unde consideră el că e bine.
În încheiere vreau să vă amintesc de o treabă care nu prea mai apare prin presă: La ora la care scriu articolul ăsta au murit 19.200 de oameni oficial ca urmare a Covid 19. La 1 ianuarie numărul de morți era de 15,841. În 2021 au murit 3.359 oameni în mai puțin de o lună și jumătate, adică în medie 79 de oameni pe zi. La ritmul în care se moare în continuare în România în maxim 2 săptămâni vom atinge 20.000 de morți.
În total, în mai puțin de 1 an de zile a murit echivalentul populației orașului Târgu Neamț, Târgu Secuiesc, Moreni sau Comănești.
Mă bucur că bugetul pe 2021 pune sănătatea românilor pe primul loc.
https://www.youtube.com/watch?v=6SvHdTBHDZY
Lobbyul e legal in SUA deci nu ma mira. In Romania nu are un statut juridic clar (adica nu e expres interzis, dar nici nu e reglementat) si se intampla fix la fel, dar nu prea stim de cine ce vrea si incearca sa influenteze.
Ideea este ca bugetul reprezinta o planificare asupra situației și ce ar vrea sa facă statul roman pe anul curent.
Ca acesta vrea sa susțină mediul privat în detrimentul educației și al sănătății este o alegere ideologica pe care o putem dezbate la nesfârșit.
Ce rămâne în spate sunt faptele și mai ales ca avem oameni ce nu au acces la spitale bune sau scoli decente. Dar asta nu este vina doar a lui Citu, ci a întregii clase politice de după revoluție. Nimeni nu a investit ceva în segmentele acelea, totul fiind vrăjeală, măcar acum actualul guvern își asuma asta.
Da, isi asuma dupa ce a bestelit Psd ca nu a construit spitale, dupa ce au facut campanie electorala pe spitale si sistemul medical.
Stai linistit nu isi asuma nimeni nimic.
Daca vrei sa discutam despre ipocrizia politicienilor, cred ca ne prinde sfarsitul lumii si tot nu avem o concluzie. Nu mi se pare, ca bugetul ar tine cont de ceea ce s-a promis in campanie, dar nu sunt nici primii, nici ultimii care fac asta.
Da PSD, ne-a innebunit cu spitalele alea regionale, PNL si cu locomotiva sa de la Cotroceni cu banii europeni, realitatea din teren e alta si anume:
Romania nu stie, clar ce ar vrea sa faca, dar ar vrea ceva, ce pai nimeni nu stie. Din cauza asta avem bugetul prin februarie si apoi aprobat in martie, urmat de clasicele rectificari din primavara-vara sau la nevoie in toamna. Pe langa asta avem deja clasicele parcari de bani in anumite institutii, ce vor fi folositi fix cand este nevoie.
Bine se simte o oarecare nevoie de reforma privind ce inseamna constructia de buget si mai ales eliminarea acelor gauri negre cu asta sunt de acord. Dar avand in vedere ca avem un premier liberal, ce a fost izgonit din mediul privat la stat, nu ma mira ca el vede sanatatea si educatia, ca fiind gauri negre.
Pana cand, nu ne vom lepada de greselile trecutului:
intarzierea bugetului pana spre februarie pentr a da o iluzie ca lucrurile sunt sub control;
planificarea realista a bugetului pe baze solide, nu chestii SF: bani europeni, reveniri in V;
parcarea de bani in diverse institutii obscure, doar pentru a fi folositi la clasicele rectificari;
Nu prea vad cum sa avansam in ceva, bine in vorbarie si vrajeala se poate, dar nu si in fapte.