Florin Cîțu face propagandă ieftină

image_pdfimage_print

Credeați că doar la PSD se fac manipulări? Vă înșelați! Haideți să vedem două de la PNL de data asta, publicate de Florin Cîțu:

1) Domnul Cîțu nu prea nimerește proporțiile într-o primă postare pe facebook:

Cred că manipularea e destul de clară în graficul de mai sus. Proporțiile dintre cele două coloane sunt total nerealiste. Veniturile sunt făcute să pară mai mici iar cheltuielile considerabil mai mari din punct de vedere grafic. Deși a lăsat cifrele deasupra coloanelor, mesajul vizual e diferit. Practic, cheltuielile sunt de 2 ori și un pic mai mari în variantă grafică comparat cu cifrele. O proporționare corectă a dimensiunii coloanelor ar fi arătat cam așa:

Parlamentarul liberal a folosit însă o scară diferită, care, în loc să înceapă de la zero (Ca în majoritatea graficelor) începea de pe la 74. Dl. Cîțu putea să fie ceva mai elegant și să prezinte scara (așa cum am făcut eu), dar a preferat să nu se încurce cu subtilități din astea.

2) Florin Cîțu alege doar ce îi place din datele despre datoria publică

Hai să o luăm pe rând:

Conform raportului MFP privind structura datoriei publice în 2016, la nivelul lunii iunie 2016 datoria publică era de 41,8%, nu 42,1%. Celelalte date sunt corecte, deci nu îmi e clar de unde își Florin Cîțu cifrele.

Dacă ar fi să ne raportăm strict la cifrele prezentate de Florin Cîțu și le-am așeza într-un grafic ar arăta așa:

Având în vedere că PSD a preluat puterea în ianuarie 2017 arată ca și când sub guvernarea PSD datoria publică a crescut cu câteva procente, după ce guvernul tehnocrat reușise să o scadă la 40,9%.

Iată cum arată însă evoluția lunară a datoriei guvernamentale:

Graficul acesta conține datele pe baza căruia a fost construit și graficul anterior, dar, le pune în context, așezându-le între celelalte date lunare privind datoria publică (sursă 1 și sursă 2 pentru datele din graficul de mai sus)

Spre exemplu, vedeți vârful acela de 44,5%? Aceea e datoria publică la final de decembrie 2016, adică la final de mandat tehnocrat. Dacă ar fi să judecăm lucrurile strict din perspectiva ”cât era datoria la final de mandat tehnocrat vs. cât e în prezent” am putea crede că PSD a redus de fapt datoria publică. Dar nici așa nu ar fi corect pentru că datoria oscilează cu câteva procente de-a lungul anului, în funcție de necesarul de finanțare al guvernului.

Altfel spus, diferențele actuale în datorie publică nu sunt rezultatul unei politici proaste a PSD așa cum susține Florin Cîțu ci sunt oscilații normale. 

Cine e Florin Cîțu?

Puteți citi mai multe despre cine e și cu ce s-a ocupat Florin Cîțu înainte de a intra în politică aici. Varianta pe scurt e că știe suficient de multă macroeconomie încât să ma facă să cred că greșelile de mai sus sunt intenționate, ceea ce mă duce la gândul că a vrut să manipuleze în mod conștient. Și e păcat că face asta pentru că poate mult mai mult iar PSD oferă materie primă pentru critici din belșug.

 
Așa că nu credeți tot ce citiți pe facebook, sau pe internet, sau la TV doar pentru că e anti-PSD.

Concluzia

Concluzia e că Florin Cîțu dezinformează și atribuie PSD o creștere a datoriei publice care nu e chiar vina lor. Asta nu înseamnă că PSD conduce țara bine sau altceva ci pur și simplu, pentru moment, acea creștere nu e vina lor.

A crede că Florin Cîțu nu înțelege diferențele dintre grafice de mai sus  e naiv, le înțelege foarte bine, dar preferă să prezinte adevărul distorsionat.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *