Câteodată mă întreb de ce mai scriu despre Florin Cîțu. Nu de alta, dar are deja un istoric lung de afirmații înșelătoare, pline de omisiuni sau manipulări. În fine, ultima lui postare e un exemplu perfect în acest sens:
Titlul cu caps lock:
GAME OVER- Productia industriala s-a PRABUSIT!
DA MAI DEPARTE #RomaniiTrebuieSaStie
Productia industriala s-a CONTRACTAT in mai fata de aprilie dar si fata de mai anul trecut.
GATA. CRIZA nu mai poate fi ascunsa de guvern.
CE a descoperit masluirea datelor din buget si a productiei agricole. INS nu mai are ce face si incepe sa publice, partial deocamdata, cifrele DEZASTRULUI ECONOMIC.
In primele luni de guvernare vom arata ca totul a fost premeditat de PSD+ALDE. Subminarea econmiei nationale cu PREMEDITARE. Vor plati TOTI!
Prăbușirea producției industriale
Când cineva zice ”Producția industrială s-a PRĂBUȘIT” te gândești că a avut loc o scădere puternică a producției industriale.
Când vă uitați în schimb la graficul postat de Florin Cîțu vedeți că acea prăbușire a fost…1,7%!
Și evident că această prăbușire masivă de 1,7% (sunt ironic) e în întregime vina PSD. Doar că realitatea e diferită de ce vrea domnul Cîțu să creadă. Iar acea realitate e accesibilă tuturor, inclusiv parlamentarilor care au consilieri plătiți din bani publici.
Producția industrială în Uniunea Europeană
De exemplu dl. Cîțu putea citi pe Profit.ro următoarele:
Față de mai 2018, producția industrială din România s-a redus cu 2,3%, al treilea mare declin la nivelul UE, după Malta (-5,1%) și Germania (-4,3%). În UE, producția industrială a urcat cu 0,4% în ritm anual, iar în zona euro creșterea fost de 0,5%.
Având în vedere că e și economist putea merge direct la sursă: Eurostat. Dar e ok, o fac eu dacă el nu vrea (via Eurostat):
Câteva chestii de metodologie:
- Am luat ca termen de comparație Germania (principalul nostru partener în materie de industrie), vecinii noștrii din UE, UE – 28 și Zona Euro.
- Producția industrială cuprinde: minerit, producție manufacturieră, gaz, electricitate, abur și aer condiționat și construcții.
- Datele sunt ajustate sezonier și calendaristic
- Indicatorul e ”volume index of production”
- Punctul de referință al seriei de date e anul 2015 (adică indice din dreptul fiecărei țări e raportat la momentul 2015).
Haideți să ne concentrăm pe 2019:
Treaba stă așa dacă vom compara cele mai recente date cu situația din ianuarie 2019 (decembrie e lună cu variație de stocuri):
- Germania: Scădere (1 punct). Repet: Germania e principalul nostru partener comercial, inclusiv în materie de industrie.
- Zona Euro: Scădere (0,6 puncte). Zona Euro cuprinde și ceilalți mari parteneri comerciali ai României: Franța, Italia, Olanda.
- România: Creștere (0,8 puncte).
- Slovacia: Scădere (0,2 puncte) – date la nivelul lunii aprilie 2019 însă, nu mai.
- Ungaria: Creștere (5,7 puncte).
- Polonia: Creștere (3 puncte).
- Cehia: Creștere (3,3 puncte)
- Bulgaria: Scădere (0,8 puncte).
De ce nu se vede scădere asta și în alte țări din zonă? Păi se vede: Slovacia și Bulgaria sunt și ele pe scădere. Polonia, Cehia și Ungaria în schimb sunt pe creștere raportat la începutul de an. Dar dacă ne uităm cu atenție putem observa că:
- Polonia a scăzut și ea Mai vs. Aprilie și a revenit la nivelul din Martie
- Ungaria a scăzut și ea Aprilie vs. Martie apoi a revenit pe creștere
- Cehia e singura cu creștere constantă.
Ce înseamnă cifrele astea?
Înseamnă că producția industrială în țările care sunt principalii parteneri comerciali ai României e în scădere. Asta în schimb trage în jos și producția industrială din România, aflată încă pe creștere dacă ne raportăm la începutul de an. Iar asta se întâmplă pentru că piața internă e relativ mică iar o mare parte din industria manufacturieră merge spre Zona Euro.
Activitatea economică din Uniunea Europeană încetinește. De ce? Pe scurt pentru că:
- Efectul măsurilor de QE începe să dispară
- Economia e ciclică și ne așteaptă o recesiune în următorii ani.
Acum ce facem, spunem că și scăderea din Germania și Zona Euro e tot vina PSD?
Concluzii
M-am săturat de câte ori a trebuit să fac pe fact checker-ul la afirmațiile lui Florin Cîțu. Și mai tot timpul dă cu virgulă. Nici în cazul de față nu e diferit:
- catastrofa e de fapt o scădere de 1,7%
- evoluția negativă nu poate fi imputată PSD
Sa fie o legatura si cu politica finaciara a celor 6 tari din UE care sunt pe + ?
https://www.neweurope.eu/article/oecd-warns-europe-to-prepare-for-economic-shock/
Da, e legata si de chestia asta. Tarile astea sunt economii care vor sa aiba un surplus comercial, motiv pentru care prefera o politica monetara laxa, dar politica fiscala stricta. Problema e ca politica monetara si-a cam atins limitele.
Cealalta mare problema, asa cum zice si articolul tau, e ca Asia incetineste si incearca sa substituie produsele de import cu altele locale. Chestia asta nu are cum sa nu loveasca in productia industriala a marilor exportatori din UE.
Multumesc mult pentru raspuns si felicitari pentru blog, caut de ceva vreme o sursa de analiza economica care sa aiba sens si sa incerce sa fie impartiala.
O/T se poate un articol despre instrumentele financiare ale FMI, Banca Mondiala? In ce masura aceste institutii sunt sursa financiara pentru plata pensiilor, alocatiilor, samd? Pare o explicatie simplista.
Multumesc mult inca o data.
Pai banii de la FMI si BM nu pot fi folositi (teoretic) pt pensii, alocatii sj alte cheltuieli generale ale bugetului de stat. Banii ar trebui sa aiba destinatii foarte precise. In practica cei de la FMI ajung poate si la pensii, dar prin mecanisme indirecte. As putea sa scriu despre diferenta asta dintre teorie si practica, ar fi un articol interesant intr-adevar. Dar ca disclaimer: am un job destul de solicitant deci s-ar putea sa dureze un pic pana reusesc sa il scriu.