Libertatea a publicat recent o investigație foarte interesantă despre cum ferma de porci a lui Dragnea junior pare să fii știut de pesta porcină înaintea populației și, mai important, a celorlalți crescători de porci, reușind să scape neafectată:
Când publicul nu cunoștea proporțiile epidemiei care venea, ferma băiatului lui Dragnea a pariat pe extinderea pestei africane, a valorificat porcii și a câștigat!
Mai exact conform investigației Libertatea numărul de porci de la fermă a scăzut cu aproximativ 10.000 de exemplare fix în perioada în care crescătorii de porci cresc efectiv porcii, nu îi vând. Odată ce pesta a izbucnit crescătorii de porci s-au trezit cu statul la poartă care le-a omorât porcii.
Evident că a avea informații confidențiale de la reprezentanții statului a pus firma lui Dragnea junior în avantaj față de competitori (repet, dacă se dovedește adevărat). Credeți că pe la Consiliul Concurenței se va sesiza cineva în privința asta? Cel mai probabil nu.
Dar nu e nici prima, nici ultima oară când astfel de lucruri se întâmplă. Insider trading (așa îi zic americanii) se face în România de mult timp, dovadă fiind zecile de dosare ale DNA pe licitații publice și se face pe bani buni, nu pe mărunțiș. Acei bani se întorc apoi la partide sub formă de donații. Dacă vă uitați pe lista de donații a partidelor politice din România veți vedea ce sume uriașe sunt donate ”pe persoană fizică” către partide.
Dar și mai interesant e să vă uitați ce firme se află pe lista donatorilor și cum mai toate au contracte cu statul sub o formă sau alta ori sunt conduse de persoane cu influență politică.
Cazul fermei lui Dragnea e unul tipic și, dacă vă uitați pe ce scriu cei de la G4media, veți vedea cum șeful ANSVSA (instituția statului care trebuia să aibă grijă ca pesta porcină să nu se extindă) e apropiat al nașului de cununie al lui Dragnea junior, cei doi fiind parteneri de afaceri.
Ce încerc să spun
Afacerile oneste sunt afectate de legăturile pe care diverși oameni le au cu partidele politice (nu vorbim doar de PSD). Mediul de afaceri trebuie să înțeleagă că bunăstarea sa depinde de funcționarea corectă a partidelor politice și, mai important, de felul în care acestea se finanțează.
PSD nu duce lipsă de bani, așa cum puteți observa din informațiile despre donațiile primite. USR în schimb se chinuie să strângă bani. RO+ al lui Cioloș va avea la rândul lui probleme de finanțare. Orice partid care vrea schimbare are nevoie de bani pentru a exista și a își împinge oamenii în Parlament. Dacă mediul de afaceri nu susține partidele care promit că regulile vor fi respectate de toată lumea atunci nimic nu se poate schimba. Idei de schimbare are toată lumea, dar realizarea lor costă bani. Asta trebuie să înțeleagă mediul privat, cel care vrea respectarea regulilor, nu cel interesat de șușanale.
Oamenii simpli nu pot face mare lucru în privința asta, dar firmele trebuie să pună presiune pe instituțiile statului ca toată lumea să respecte regulile jocului. Poate e nevoie de proteste în stradă din partea lor, poate e nevoie să se implice mai puternic în susținerea financiară a acelor partide care promit respectarea regulilor jocului, nu favorizarea unei anumite părți.
În final totul se rezumă la bani și schimbarea nu are cum să se petreacă dacă partidele oneste nu se pot finanța.
Cert e că mediul de afaceri culege acum ce a semănat în trecut. Pasivitatea lor din trecut se traduce în prezent prin pierderi masive și favorizarea unor competitori. Poate că cei afectați acum vor învăța ceva din povestea asta și vor susține un sistem sau partid politic care va promite respectarea regulilor pentru toată lumea.