Mă tot rog de câteva săptămâni de diverși simpatizanți USR să îmi explice și mie într-un mod coerent cum va ajuta inițiativa ”Fără penali în funcții publice” România. Răspunsurile sunt variații în jurul acelorași idei reciclate la nesfârșit:
- scăpăm de Liviu Dragnea în felul ăsta
- scăpăm de PSD în felul ăsta
Am o problemă cu ideile astea două din mai multe motive:
În primul rând nu scăpăm de Dragnea în felul ăsta. Liviu Dragnea are o condamnare de acum ceva timp, dar în România există și conceptul juridic de reabilitare. Reabilitarea asta zice că nu e ok ca un om care a greșit odată să plătească la nesfârșit pentru aceeași faptă. A greșit, a plătit, hai să îi acordăm o a doua șansă. Știu, știu…e Liviu Dragnea, o să ziceți că nu merită etc, dar nu asta e problema. Problema e că acest concept e unul bun. Dacă un om a furat o găină de foame, a stat 1 an la pușcărie și 10 ani mai târziu vrea să intre în politică nu prea are sens să îi spui că nu poate pentru că a furat o găină de foame.
Când îl scoatem pe Liviu Dragnea din ecuație conceptul ăsta nu pare așa scandalos. Dar în același timp nu trebuie să uităm că și condamnarea lui Liviu Dragnea din dosarul referendumului va înceta la un moment dat să producă efecte și va omul va fi reabilitat. Așa că sunt sșanse mari ca toată povestea asta cu ”Fără penali” să nu i se aplice deloc lui Liviu Dragnea.
Oamenii care strâng semnături pentru USR nu spun asta, în fond de ce ai mai semna atunci, nu?
Separat de inițiativa asta Liviu Dragnea mai are un dosar pe rol așa că nu inițiativa USR cât pușcăria s-ar putea să îl țină departe pe domnul Dragnea de funcții publice.
Aceleași consideredente trebuie aplicate și în cazul altor PSD-iști, care vor putea ocupa funcții publice indiferent de modificarea Constituției sau nu după ce se va produce reabilitarea lor.
Nu scăpăm de PSD prin campania asta, indiferent ce zice USR.
De ce modificăm Constituția?
Nu știu dacă a observat cineva, dar Liviu Dragnea nu e prim ministru în România. Sunt ironic, normal că ați observat, era imposibil să nu aflați de gafele Vioricăi Dăncilă, prim-ministrul în funcție.
De ce nu e Liviu Dragnea prim-ministru? Pentru că există deja o lege care spune că Liviu Dragnea nu poate ocupa anumite funcții publice. Deci treaba asta cu ”Fără penali în funcții publice” există deja, deși nu e în Constituție. Ceea ce mă duce la următoarea întrebare:
De ce modificăm Constituția, dacă putem modifica o lege și să obținem același efect?
Dacă te pregătești să îmi răspunzi că legea poate fi modificată de PSD iar Constituția nu, atunci îți răspund de pe acum: de ce nu a modificat-o PSD-ul până acum ca să îl lase pe Dragnea să fie premier? Poate pentru că nu prea poți modifica o lege de genul ăsta fără să îți pui pe toată lumea în cap?
Atunci de ce vrea USR modificarea Constituției? Ce câștigă prin asta?
Ținem legătura pe mail?
Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
Răspunsul e simplu: voturi, cred ei.
Vor să spună că treaba asta cu ”fără penali” e a lor, nu că se bazează pe o legislație făcută de cineva înaintea lor. Dar știți care e problema? Cu toate că au strâns semnăturile astea referendumul nu va avea loc în perioada următoare.
Practica ne omoară
Asta e de fapt marea problemă a USR, dar ei nu se deranjează cu detaliile probabil. Haideți să vă explic un pic ce urmează după ce se strâng semnăturile:
- Propunerea de modificare a Constituției trebuie trimisă la Parlament
- Parlamentul trebuie să trimită propunerea la Curtea Constituțională pentru a se verifica dacă întrunește condițiile de constituționalitate.
- Dacă CCR zice că e totul ok, atunci se începe procedura parlamentară, care presupune dezbateri, vot și alte proceduri similare.
- După ce Parlamentul termină dezbaterile, se organizează referendumul în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării legii privind referendumul
Cât timp Parlamentul e controlat de PSD+ALDE inițiativa USR nu va trece de Parlament iar USR știe asta. Nu scrie nicăieri cât timp poate petrece Parlamentul în discuții, acesta fiind de altfel motivul pentru care referendumul privind familia tradițională e încă blocat în Parlament deși a fost depus acolo din mai 2016!
Repet! USR știe că proiectul nu va trece de Parlament cu un guvern PSD+ALDE.
De ce face asta? Pentru voturi, am zis și sus, dar nu cred că realizează cât de periculoasă e strategia asta pentru ei.
Se pregătește terenul pentru dezamăgire?
Au început ușor, ușor să curgă pe facebook mesaje despre posibilitatea ca măsura să nu treacă. Apar tot felul de versiuni de poveste de genul:
- Nu trece acum, dar va trece când ajungem noi la putere. Ok, dar în cazul ăsta ce sens mai are? Poți modifica legea când ești la putere, de ce vrei să modifici Constituția?
- Strângerea semnăturilor e doar un prim pas. Ok, e un prim pas către ce? Care e pasul 2? Organizarea referendumului când ești la putere? ce sens are, că PSD nu mai e la conducerea țării.
Ori de câte ori vin cu contra argumentele de mai sus, mă lovesc de aceleași chestii repetitive, plus sunt acuzat ori că sunt PSD-ist ori că USR face ceva, în timp ce eu doar cârcotesc. Cele două sunt argumente slabe care indică un pic de disperare în a nu găsi o justificare coerentă pentru campania asta.
Și cred că aici e esența în a înțelege ce se întâmplă în USR
De ce face USR asta?
USR e un partid născut din stradă. Prin esență e un partid reacționar care se definește prin negarea unei anumite stări de fapt. Știu că sună criptic, dar nu e greu de înțeles: singura filozofie care unește membrii USR e opoziția față de PSD. Dacă PSD se desființează mâine în 6 – 12 luni USR se sparge în mai multe bucăți.
De fapt, asta e o chestie pe care o înveți în primele lecții de filozofie și logică: nu poți defini ceva ca negația a altceva. De exemplu nu poți defini lumina ca absența întunericului. Nu poți defini ziua ca absența nopții. Atunci când un partid se definește drept antiteza unui alt partid, cele două vor dispărea în același timp.
Campania ”Fără penali” e modul USR de a se defini drept opusul PSD. Mesajele lor sunt întotdeauna de genul: PSD e corupt, noi nu suntem. Întotdeauna fac referire la PSD mai întâi, apoi la ei.
De ce e relevantă discuția asta? Pentru că ei nu sunt capabili în momentul de față să vină cu o idee coerentă de guvernare. Sunt oameni de stânga și oameni de dreapta acolo. Sunt socialiști și libertarieni, conservatori și progresiști sub același acoperiș la USR, uniți doar de ura PSD.
”Fără penali” e modalitatea conducerii USR de a ține partidul unit și relevant pe scena politică, altfel riscă spargerea.
”Fără penali” nu ajută România însă, nu ajută cetățenii de rând să ducă o viață mai bună.
Un partid pregătit să preia puterea ar avea un guvern din umbră, adică oameni pe fiecare domeniu major (economie, infrastructură, apărare, interne etc) care să monitorizeze și să combată măsurile PSD. Un USR pregătit de a guverna ar avea deja aceste structuri formate astfel încât să vină cu un program electoral coerent. PSD a câștigat alegerile un niște slideuri de powerpoint care, deși erau fain formatate, nu erau realiste. Dar a fost suficient. Nici PNL nici USR nu au avut și, foarte important, nici măcar în momentul de față nu au un program economicși social în cazul în care mâine se anunță alegeri anticipate.
Pentru USR a crea un astfel de plan economic și social ar fi extrem de dificil având în vedere diferențele de opinii din partid. Preferă așadar să se concentreze pe ”Fără penali” care va aduce și voturi și va coaliza și partidul. Partea proastă e că ”Fără penali” nu ajută cu nimic România.
De ce spun că se va întoarce împotriva USR?
Pentru că la un moment dat:
- ”Fără penali” se va bloca în Parlament, moment în care vor trebui să explice publicului că au semnat degeaba. Iar atunci indiferent de scuzele folosite, mulți se vor simți trădați. Nu se va vedea imediat, dar USR își riscă piele acolo și șansa de a se fi ales cu votanți dintre cei nehotărâți, cei de care partidul chiar are nevoie pentru a crește.
- Vor ajunge probabil să guverneze într-o coaliție alături de PNL și nu vor fi pregătiți pentru asta. În loc să aloce resurse pentru inițiativa ”Fără penali” USR ar fi putut să se concentreze pe recrutarea de oameni capabili pe domenii care vor deveni vitale pentru partid in viitor. Se vor trezi în al 12-lea ceas că au o armată de oameni buni la strâns semnături, dar care nu sunt potriviți pentru apărare, industrie, finanțe publice sau alte sectoare.
- Presa îi va mânca de vii pentru orice gafă și gafele vor curge dacă le va lua zile sau săptămâni să își dea seama ce au de făcut sau vor pune oameni nepotriviți care s-au evidențiat prin capacitatea de a strânge semnături nu neapărat prin experiență în anumite domenii.
Urmează 2 ani agitați politic așa că luați o pungă de popcorn și ochelari sau cască și mască de gaze în funcție de cât de tare vreți să vă implicați.
Fotografie cover: By Wintereu [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons
“Urmează 2 ani agitați politic așa că luați o pungă de popcorn și ochelari sau cască și mască de gaze în funcție de cât de tare vreți să vă implicați”
Pentru cineva care a incasat gaze in piata saptamana trecuta, este o remarca deloc amuzanta. Plus ca nu vad scopul acestui articol, initiativa “Fara Penali” se vrea o initiative legislativa directa, care dusa la capat (cand va fi dusa la capat cu actualul sau cu viitorul Parlament) va duce la un referendum.
Daca la referendum prin vot se stabileste ca persoanele condamnate definitiv, nerabilitate nu mai pot ocupa functii si demnitati publice, iar rezultatul referendumului nu va fi pus in aplicare (asa cum s-a intamplat cu referendumul privind Parlamentul unicameral) si nu va fi revizuita Constitutia, printr-o hotarare deja data de CCR referendumul “Fara Penali” tot isi va produce Indirect efectele.
Adica orice modificare a Constitutiei, pentru familie traditionala sau alteceva, va trebui sa modifice si “Fara Penali” si “Parlamentul unicameral de 300 de membri”.
Asa ca eu din aceasta intitiativa demarata de USR, eu vad doar lucruri de castigat – pe langa faptul ca USR s-a dus in teritoriu, la firul ierbii (unde nu au avut contact cu oamenii mai deloc pana acum), au si obtinut un instrument puternic si direct de intitiativa legislativa importanta, de care mai devreme sau mai tarziu, Parlmamentul va trebui sa tina cont.
Apreciez maxim articolele economice si recenziile de carti, dar nu sunt de acord cu articolele tale politice, pe care le respect, dar cu care nu pot fi de acord.
Hai sa luam lucrurile pe rand:
1. Remarca aia cu popcornul sau gazele nu era o gluma. Asta e motivul pentru care nu e amuzanta. Protestele ajung de multe ori sa se soldeze cu gaze lacrimogene inclusiv in tarile vestice. Nu e placut, dar se intampla mai des decat crezi inclusiv in tari mai civilizate decat Romania. Daca s-au folosit odata gazele se vor folosi si a doua oara. Daca vrei sa iesi la proteste, spre binele tau, iti sugerez sa iti iei masuri impotriva gazelor. Am toata admiratia si respectul pentru oamenii care protesteaza, fix de aia remarca era mai de graba ironica la adresa celor care fac opozitie pe facebook.
2. Ce zic eu e ca referendumul acela va ramane blocat in Parlament cel putin 2 ani de zile daca nu se organizeaza alegeri anticipate. Daca se organizeaza alegeri anticipate si PSD pierde atunci se poate modifica legea care exista deja si i-a interzis, de exemplu lui Adrian Nastase sa candideze sau lui Dragnea sa fie Prim ministru. A pune ceva in Constitutie nu garanteaza ca acea prevedere va ramane acolo. Dimpotriva, asa cum USR vrea modificarea Constitutiei acum la fel si PSD va putea modifica Constitutia mai tarziu daca revine la putere. Din punctul asta de vedere nu e nici o diferenta intre Constitutie si o lege. E un fetis al romanilor chestia asta cu modificarea Constitutiei.
3. Punerea sau nepunerea in aplicare a unui referendum nu e conditionat de alt referendum. Referendumul ala cu 300 de parlamentari va fi ignorat in continuare pentru ca niciun partid politic din Romania nu va vrea sa isi scada numarul de parlamentari. La fel cum PSD si PNL nu vor avea nici o problema sa modifice constitutia si sa bage acolo definitia familiei, dar sa ignore chestia cu 300 de parlamentari.
Nu exista nici o lege care sa interzica partidelor sa aleaga ce masuri vor sa implementeze si ce nu. Asa e legislatia Romaniei: prost gandita. Pur si simplu poti ignora un referendum la nesfarsit daca vrei si pe altul sa il pui in aplicare in ziua urmatoare daca vrei.
4. Sunt de acord cu idea ca USR s-a facut cunoscut in teritoriu, asta e un lucru bun pe care nu il contest. Dar in acelasi timp a alocat resurse umane si materiale pentru o chestie care nu ajuta Romania si pe USR pe termen lung. Resursele lor sunt limitate (oameni si bani) asa ca trebuie privite prin prisma costului de oportunitate. Au cheltuit bani pentru a se face cunoscuti in 2018, care nu e an electoral, cand puteau avea campania asta in 2019 sau 2020 ani electorali.
In acelasi timp alocand resurse pentru “Fara penali” se vor trezi ca nu au oameni pentru a conduce efectiv tara daca va fi nevoie. Da-mi tu, te rog, exemple de cate minim 1 om cu experienta pe fiecare minister de la USR.
Eu am facut exercitiul acesta si m-am speriat: in afara de Cristian Ghinea la fonduri europene si Catalin Drula la transporturi, USR e lipsit de oameni cu experienta relevanta.
5. Ma bucur ca apreciezi articolele economice si recenziile. Chiar mi-am propus sa scriu mai multe recenzii pana la finalul anului. Referitor la articolele politice, nici mie nu imi convin majoritatea chestiilor pe care le scriu, dar asta nu le face, din pacate, mai putin adevarate.
Toate cele bune
Nu te contrazic, eu strang semnaturi si rezonez cu multe dintre preocuparile tale, dupa cum si tu ai notat, PSD a castigat alegerile cu niste prezentari Power Point iar ce s-a intamplat cu guvernele de pana acum a fost un delir in crescendo, deci care ar fi o strategie eficace pentru a deteriora imaginea PSD si a convinge nehotaratii sa voteze USR? Se poate discuta daca mesajul fara penali e fost cel mai inspirat insa cred ca alegere unei campanii care sa arate clar tuturor pentru ce valori lupta USR a fost alegerea corecta. E adevarat ca imaginea USR-ului se defineste si prin rivalitatea cu PSD dar e nerealist sa crezi ca un Partid isi poate crea o platforma doar prin bune intentii iar la urma urmei asta-i si strategia cea mai eficace. Titlu articolului e un fel de truism, spatiul public e in continua miscare, daca nu te conformezi cu paisajul orice ti se poate intoarce inpotriva.
Eu sunt economist nu doar ca diploma ci si ca modalitate de a gandi. Unul din cele mai importante concepte din economie e cel de “cost de oportunitate”. Cost de oportunitate inseamna ca ai resurse limitate, dar nevoile tale depasesc cu mult resursele pe care le ai. Asa ca trebuie sa alegi unde aloci acele resurse astfel incat sa iti maximizezi beneficiul obtinut.
In cazul USR eu vad lucrurile asa: USR e un partid cu o finantare redusa si un numar mic de oameni distribuiti inegal in Romania. Pentru a depasi conditia asta trebuie sa faca ceva. Ce poate fi acel ceva? Toata lumea are idei ce e acel ceva. USR considera ca acel ceva e campania “Fara penali”. Alegand varianta asta nu mai are bani si oameni pentru alte variante. Daca “Fara penali” e cartea castigatoare atunci partidul va creste. Daca nu, atunci imi e teama ca se va sparge (ori oficial ori prin plecarea de oameni).
Eu nu cred ca “Fara penali” permite USR sa creasca pe termen lung si cred ca acele resurse ar fi trebuit alocate in alta parte iar “Fara penali” ar fi trebuit inceput in vara lui 2019 si finalizat fix cand urmau alegerile locale cand prezenta in teritoriu pentru semnaturi ar fi putut fi dublata de campanie electorala pentru primari si consilieri in teritoriu. In felul asta maximizai beneficiile pentru un partid cu resurse limitate.
In perioada 2017 – 2018 as fi optat pentru campanii “agresive” de recrutare a specialistilor. M-as fi dus la consultanti fiscali sa ii conving sa ma ajute cu politica fiscala (Nasui de la USR e catastrofal pe partea de politica fiscala fara suparare), m-as fi dus la companiile din industria automotive sa vorbesc cu ei de politica industriala si sa ii conving ca eu USR le ofer ceva ce nu vor gasi la PSD sau PNL: stabilitate, predictibilitate si oameni cu o gandire moderna pro-business. M-as fi dus la marile banci si as fi discutat cu economistii lor sefi pentru a ii convinge sa ma ajute cu politica bugetara odata ajuns la putere pentru ca ministerele sunt deja pline de oameni ai PSD si PNL.
Odata avuti oamenii acestia langa mine fie ca membri de partid fie drept colaboratori as fi atacat PSD cu un plan economic si social. PSD a castigat alegerile pentru ca USR si PNL in special nu au avut nimic pregatit. PSD a parut partidul competent, partidul care are un plan. PNL si USR au parut niste amatori care dau din gura, dar nu pun nimic pe masa. Si cu toate astea nici PNL nici USR nu par a fi invatat ceva din chestia asta si inca subestimeaza importanta unui plan strategic.
USR e un partid tânăr de la care nimeni n-ar trebui să aștepte să poată guverna eficient acum. E un proiect Beta care are drept principal obiectiv să testeze lucruri: nevoia de un partid nou, implicarea novicilor în politică, popularitatea pe teren a unei idei sau modificări de Constituție, mobilizarea anti-PSD și așa mai departe. #fărăpenali poate nu va ajuta niciodată România la modul direct, dar ajută România în a crea un partid-alternativă la partidele tradiționale care eșuează constant în a guverna pentru cetățeni. USR nu face ceva mai concret pentru că nu poate, e prea necopt și prea puțin popular. Se lucrează la asta.
E foarte mult de discutat pe subiect. Eu când trag linie văd ceva pozitiv din toate astea: un partid în devenire care are nevoie și de greșeli pentru a supraviețui. Când analizăm USR să nu uităm în ce țară trăim, în ce context, în ce realitate de pe teren. Urmează mai mulți ani agitați politic, dar avem nevoie de asta ca de aer.
De acord, e nevoie de o schimbare pentru ca actualul sistem cu PSD si PNL nu poate fi functional avand in vedere cat de similare sunt cele doua partide. Pe de alta parte insa USR nu e primul proiect beta si speram ca oamenii din USR au invatat ceva din celalalt experiment esuat: M10. M10 a fost teribil de similar cu USR:
– partidul avea ca prioritate lupta anti-coruptie la fel ca USR
– era alcatuit din oameni cu zero experienta politica, “nepatati”, dar si teribil de naivi la fel ca USR
– membrii lor aveau viziuni sociale si politice foarte diferite (conservatori, liberali, de stanga, de dreapta etc) la fel ca USR
– nu existau personalitati publice vizibile (adica vectori de imagine) la fel ca in USR
M10 a fost un esec si speram ca oamenii de la conducerea USR vor trage niste concluzii de acolo si nu vor repeta aceleasi greseli. Altfel vom ramane blocati pe veci in acelasi proiect beta pentru ca de fiecare data sefii vor considera ca ei sunt prea destepti ca sa pateasca asta.
Ca idee separata, Nicusor Dan pare sa fii fost printre putinii care au inteles riscurile astea. El privea USR ca pe o platforma, nu ca pe un partid si spunea ca e foarte posibil ca la un moment dat din USR sa se nasca 2 partide diferite, unul de stanga, altul de dreapta. Cu Nicusor Dan in afara partidului, nu imi e clar cat de constienta e noua conducere de riscurile astea.
Ohooo, ce bine ar fi să nu repetăm greșelile altora. Din păcate realitatea nu funcționează așa, suntem foarte departe de a fi atât de eficienți încât să greșim doar cu ceva nou. Cred totuși că „succesul” USR, așa cum poate fi el definit acum, vorbește de la sine: USR există și face deranj, pe când M10 e cenușă.
Ceva interesant pe subiect e în acest episod din podcastul „Pe Bune” al DoR, în care Alex Tocilescu povestește cum a trecut prin M10 și a ajuns la USR, recomand: https://soundcloud.com/pe-bune-podcast/12-alex-tocilescu#t=30:55
Wishful thinking din partea mea, recunosc, dar eu sper ca oamenii invata din greseli. Mersi de podcast, l-am pus pe lista pentru weekend.
@Daniel: nu poti sa aduci o modificare Constitutiei in acest moment (familie traditionala sau initiativa fara penali) fara a introduce Parlament unicameral de maxim 300 de membri care este rezultatul vointei poporului in urma unui referendum validat. Avem o hotarare CCR in acest sens si CCR ar fi sesizata imediat si nu ar valida modificarile Constitutiei. De aceea orice referendum validat are indirect efecte asupra modificarilor Constitutiei in sensul ca trebuie neaparat tinut cont de el la orice modificare constitutionala.Din acest motiv initiativa Fara penali sau/si initiative precum alegeri locale in 2 tururi de scrutin devin foarte importante si nu pot fi ignorate daca majoritatea parlamentara (oricare ar fi ea) doreste orice modificare constitutionala.
Nu cred ca ne intelegem. Sunt multe feluri diferite in care initiativa asta poate muri:
1. PSD poate bloca initiativa USR in Parlament cel putin pana in decembrie 2020 daca ramane la putere. Nu ii impiedica absolut nimic sa tergiverseze procedura. Repet, referendumul cu familia traditionala are mai bine de 2 ani de cand e in procedura parlamentara.
2. CCR controlata de PSD poate sa spuna foarte frumos ca referendumul nu intruneste conditiile de constitutionalitate. Motivele pot fi diverse, de la cele procedurale la cele de fond.
3. Referendumul poate fi pus in august cand e toata lumea e in concediu sau de Craciun ori Paste si PSD poate cere boicotarea lui masiva. Chit ca 99% voteaza pentru initiativa asta, daca nu se intruneste nr. minim de voturi, va fi invalidat.
4. Daca prin vreo minune referendumul trece (in ciuda obstacolelor de mai sus) atunci Parlamentul si Guvernul il poate ignora cum ignora si pe cel cu 300 de parlamentari sau pe cel cu familia traditionala daca ar fi adoptat. Nimeni (nici USR, nici PNL, nici PSD) nu are interes ca referendumul cu 300 de parlamentari sa se aplice. Nu ar fi pentru nimeni o problema daca am avea 3 referendumuri valide ignorate.
Imi pare rau, dar cred ca tu nu intelegi si chiar te rog sa verifici (cu un jurist, eventual specializat pe drept constitutional si institutii politice sau pe drept administrativ). In urma unei hotarari a CCR, orice modificare constitutionala tb sa tina seama de un referendum validat. Pana acum doar cel cu parlament unicameral si maxim 300 de parlamentari este validat. In acest moment nicio majoritate parlamentara Nu poate modifica Constitutia fara a introducere prevederile unui referendum validat. Se numeste efect indirect al unui referendum validat. Poti alege sa nu-l implementezi, dar in acelasi timp Nu vei putea aduce nicio alta modificare directa Constitutiei. Daca as vrea sa merg pe scenarita, as zice ca din aceasta cauza actuala majoritate parlamentare merge atat de incet cu familua traditionala – Nu o poate insera direct in Constitutie fara Parlament unicameral, maxim 300 de membri. Aici sta puterea adevarata a unui referendum validat si datorita acestei cauze merita luptat pentru un referendum fara penali, pentru justitie, pentru alegeri in 2 tururi sau chiar pentru familie traditionala. Este o lupta lunga, dar un referendum validat isi va produce mereu efectele direct sau indirect.
Pai fix asta incerc si eu sa iti explic: Suntem de acord ca PSD nu are interes sa aplice niciuna din cele 3 propuneri (300 parlamentari, familie traditionala si fara penali)? PNL la randul lui nu are nici un interes sa aplice niciuna din cele 3 propuneri (300 de parlamentari nu le convine, mai ales cand sunt pe val, li se falfaie de familia traditionala si au suficienti penali si fosti penali in partid incat sa nu vrea nici initiativa USR). USR la randul ei nu are interes sa se aplice masura cu 300 de parlamentari, nici cea cu familia traditionala. Singura motivatie a USR e la “Fara penali”, dar nu cred ca e suficient de puternica incat sa renunte la locurile in Parlament sau sa isi puna in cap progresistii).
Repet: Nimeni in momentul asta nu are interes sa modifice Constitutia. Daca toate 3 referendumurile astea ar fi validate niciun partid nu ar avea interes sa le puna in aplicare. Poti sta ani de zile bine mersi fara sa modifici Constitutia si toate 3 astea ar ramane pe pauza pana atunci. 1 singur tur de scrutin de exemplu favorizeaza pe PSD si PNL. De ce ar modifica asta?
Si apropo, Constitutia nu e lege sa se modifice de 3 ori pe an. Pot sa treaca zeci de ani fara o modificare in Constitutie pentru ca, prin definitie, Constitutia e un set de principii, nu de reguli. Regulile se pun in legi, HG-uri, OUG-uri sau alte acte juridice, Constitutie e culegere de principii pe baza carora trebuie facute acele legi.
Aceasta este parerea ta, o respect, dar nu pot fi de acord. Unele modificari legislative, cele profunde pot fi facute doar cu schimbarea Constitutiei: de exemplu transformarea in republica parlamentara. Daca s-ar incerca aceste schimbari, atunci majoritatea parlamentara s-ar lovi tocmai de referendumurile validate.
Pai de ce ar schimba cineva Constitutia pentru a transforma Romania in republica parlamentara? Din cate vad e suficient sa interpretezi legile intr-un anumit fel, apoi le trimiti la CCR si gata, ai luat din atributiile presedintelui fara sa modifici nimic in Constitutie. Nu asta face PSD acum cu succes?
“Dacă un om a furat o găină de foame, a stat 1 an la pușcărie și 10 ani mai târziu vrea să intre în politică nu prea are sens să îi spui că nu poate pentru că a furat o găină de foame. ”
Ba are perfect sens. Inteleg ca foamea impinge pe oameni la multe, insa, pe de alta parte, sunt multi care prefera sa nu fure si sa manance mai putin, poate chiar deloc, decat sa incalce niste principii de existenta in societate. Ca atare, si dupa 10 ani, cine imi spune mie ca nu va fura din nou, atunci cand este pus sub suficienta presiune?
Daca va trece sau nu initiativa de parlament este irelevant. Oricum votantii lor se asteapta ca PSD & Co sa puna bete in roate procesuui respectiv, sa traga de timp cat de mult pot. Nu intra decat in randul asteptarilor pe care cei care si-au pus semnatura pe foile alea le au de la cei de la putere.
Trebuie sa vedem dincolo de prezent. Da, acum PSD si Dragnea ne pun probleme. Insa speram ca vom fi aici, ca tara, ca natie, si dupa ce Dragnea va pleca, pe cale naturala, dinrte noi. Mereu cei ajunsi la putere vor fi tentati, ca atare prin acest demers se impiedica accesul la butoane pentru indivizii care nu corespund. Evident este ca ei, indivizii, vor gasi alte mijloace – de exemplu Dragnea cu premierul sau – insa nu putem avea pretentia de a da o lege care sa fie permanent valabila si actuala. Sa nu uitam ca si SUA si-a amendat constitutia de 27 de ori, ajustand-o la realitatile noi. In istoria lor de 242 de ani au avut un amendament la 8.9 ani. Cel mai lung amendament – pana la ratificare – a luat 202 ani. Asa ca si daca ar dura 10 ani pana sa treaca amendamentul farapenali, nu e nimic nou.
Off…cand spun ca a furat o gaina de foame ma refer la faptul ca nu a avut nimic altceva de mancat, nu ca putea manca mai putin si gaina a fost un moft. Nu stiu daca stii, dar in Romania 5% dintre copii sunt subnutriti si 1% sufera de subnutritie severa. Si acolo unde sunt calorii mancarea e proasta. Ia uite aici:
Medicul de familie Remus Lupu, care are în grija locuitori din zona Magurele, spune ca la copiii pe care îi îngrijeste se pune mai degraba problema nutritiei de proasta calitate. „E ca o casa strâmba pe care degeaba o zugravesti. Acesti copii sunt hraniti cu pâine, biscuiti, cartofi ca alimente de baza. Sunt calorii goale. Din cauza asta ajung obezi hipertensivi si au performante slabe la scoala. Parintii îmi spun ca nu au bani sa le cumpere si altceva”.
Sursa: http://www.medierenet.ro/2014/07/17/intre-subnutritie-si-obezitate-romania-cel-mai-prost-hraniti-copii-din-europa/#.W3WX8ihKiCo
Insist pe chestia asta pentru ca multi romani nu stiu ca in satele romanesti inca sunt oameni care fura de foame. Nu e o figura de stil din pacate ci realitatea.
Trecand peste asta, toata povestea cu reabilitarea nu e optionala, fie ca suntem sau nu de acord cu ea. Si apropo de furt, a pune o poza luata de pe net sau a copia articole intregi (cum am patit eu) fara acordul autorului sau licentiere corespunzatoare se numeste tot furt. Daca e sa ma intrebi in cine am mai mare increde: o persoana care a furat o gaina de foame si a facut puscarie sau unul care fura articole atunci raspunsul va fi intotdeauna “ala cu gaina”.
Legat de chestia cu “accesul la butoane”, gandeste-te ca in Constitutie va ajunge (daca va ajunge) un principiu. Acel principiu va fi vag si ambiguu ca orice alt principiu. Va fi nevoie de o lege care sa puna in aplicare acel principiu, iar acolo va incepe distractia. PSD poate sta linistit cu principiul “fara penali” in Constitutie, dar sa manareasca legea de aplicare. Atunci ce am facut? Nu mai bine se concentreaza USR pe a oferi o alternativa la PNL si PSD? Un partid cu un plan, cu o viziune care sa ii convinga pe indecisi ca e total diferit de orice alt partid pentru ca stie ce vrea sa faca si are si oamenii potriviti pentru asta?
Foarte interesant Daniel si bine argumentat (inclusiv comentariile). Felicitari!
Mersi Sorin,fac si eu ce pot de la distanta.