image_pdfimage_print

Știrile false și propaganda politică în media nu sunt ceva nou, dar una e când un ziar se  declară suporter al unei mișcări politice (spre exemplu afilierea New York Times la doctrina liberală este asumată și publică) și e cu totul altceva când o publicație se declară neutră, dar publică articole cu dedicație. Zilele trecute vă prezentam un articol postat de Digi 24 în care dezinformau că salariul minim ar fi crescut prețul pâinii. Astăzi e rândul Ziarului Financiar să facă jocuri politice:

Articolul poate fi citit integral pe siteul lor și afirmă glorios încă din titlu că:

”Firmele cu capital privat româ­nesc au fost în 2015 de trei ori mai profitabile decât multi­na­ţio­nale­le, cu un rezultat net (pro­fituri plus pierderi) de 27 mld. lei la o cifră de afaceri totală de 551 mld lei, faţă de un rezultat net de 9 miliarde de lei la o cifră de afaceri totală de 580 miliarde de lei pentru firmele străine, arată a doua ediţie a studiului „Capitalul Privat Românesc“ realizat de ZF cu sprijinul PIAROM – Patro­natul Investito­rilor Au­toh­toni din România.”

Cine are curiozitatea să citească efectiv articolul află însă ceva mai jos că în realitate, expresia ”de 3 ori mai profitabile” nu înseamnă cum ai crede că, în medie, o firmă românească obține de 3 ori mai mult profit decât una străină, la cifre de afaceri egale. Ce înseamnă de fapt e că adunând profitul obținut de toate firmele românești ajungi la o cifră de afaceri de 3 ori mai mare decât adunând profitul obținut de toate firmele cu capital strain. Iar asta poate să fie ok, dacă există un număr similar de firme românești și străine. Doar că, surpriză, tot din articol aflăm că sunt de 10 ori mai multe companii românești decât străine.

Dacă punem toate cifrele cap la cap și facem un calcul de clasa a 2-a obținem următoarele rezultate:

Tip Număr Profit total (RON) Profit / firmă (RON)
Firme românești 433,000 27,000,000,000 62,356
Firme străine 37,000 9,000,000,000 243,243

Concluzia ar fi că firmele străine sunt, în medie de 4 ori mai profitabile decât cele românești. Cam mare diferența față de titlul articolului.
Cât despre partea cu cifra de afaceri, aplicând același raționament obținem următoarele rezultate:

Tip Numar Cifra de afaceri (RON) Cifra de afaceri / firmă (RON)
Firme românești 433,000 551,000,000,000 1,272,517
Firme străine 37,000 580,000,000,000 15,675,676

Concluzie: cifra de afaceri medie a unei companii străine e de mai bine de 12 ori mai mare decât cea a unei societăți românești.
Articolul e mult mai lung și prezintă la final 10 concluzii. În lipsa metodologiei prin care au ajuns la acele rezultate și concluzii îmi e greu să mă pronunț dacă sunt adevărate sau nu.
Am să pun articolul în categoria fake news pentru că, din punctul meu de vedere, prezintă în mod intenționat distorsionat adevărul.

Spune și altora

2 Comments

  1. Excelent si le-ai demonstrat prin propriile date cat de prost este articolul. Dezinformarea asta vine tot de la ei pe niste date din 2013 sau 2014 (cand se introdusese taxa pe stalp a lu’ peste prajit) cand companiile straine au intrat pe minus in timp ce antreprenorii au facut profituri de vreo 14 mld. ron. De mentionat ca antreprenorii nu platesc decat acel impozit si nesuportand povara taxelor marite, au ramas pe profit. 2 la mana, orice analizeaza serioasa trebuie sa se bazeze pe companiile active in economie. Si atunci este foarte greu de gasit numarul de firme romanesti care ar trebui comparat cu cele straine. Daca luam numarul de persoane active la firmele cu capital strain/autohton putem vedea cifra de afaceri per capita si acolo se vede relatia intre cele 2. Firmele straine nu produc mai mult cu ordin de marime, ci undeva la 70-80% mai mult.

    1. Partea neplacuta e ca am vazut articolul comentat de oameni care citisera doar titlu si chiar credeau ca o companie romaneasca e mai profitabila decat una straina.
      Mi-ar fi placut sa vad metodologia de calcul si pentru celelalte informatii, dar articolul nu zice prea multe in privinta asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *