Hai că parcă am vorbit prea mult despre România și ar fi cazul să ne mai uităm și pe la alții ce fac. De exemplu în SUA în momentul ăsta se întâmplă o chestie foarte interesantă (via WSJ):
The National Security Agency has recommended that the White House abandon a surveillance program that collects information about U.S. phone calls and text messages, saying the logistical and legal burdens of keeping it outweigh its intelligence benefits, according to people familiar with the matter.
Vești bune pentru cetățenii americani vor spune mulți. Și la o primă vedere aș fi de acord cu ei: unul din cele mai intruzive programe de supraveghere se va închide.
Doar că…nu asta e toată povestea. Dacă citiți cu atenție puteți observa că NSA-ul strângea informații despre:
- telefoane date și primite în SUA
- mesaje text
Ori mare parte din conversațiile între oameni în momentul de față nu se fac prin telefoane și SMS-uri ci prin messenger și whatsapp în SUA.
Facebook surveillance
Facebook a fost implicat în ultima vreme în numeroase scandaluri privind datele personale ale utilizatorilor săi. De fapt scandalurile sunt despre cum aceste date sunt folosite în moduri lipsite de etică.
Facebook s-a ales așadar cu o reputație că e chiar mai intruziv decât NSA-ul în materie de informații strânse de la utilizatorii săi. Ba mai mult, utilizatorii lor au fost ținta unor campanii de dezinformare masive. De aceea scriam la un moment dat că Facebook e un pericol pentru însuși conceptul de democrație.
Așadar să recapitulăm:
- NSA-ul își restrânge activitatea de culegere a informației pe canale pe care nu le mai folosește lumea
- Facebook strânge chiar mai multe informații pe canale (messenger, whatsapp) pe care lumea le folosește.
Care e logica aici? Că NSA-ul se poate duce la Facebook și poate lua toate informațiile de care are nevoie. Partea mișto e că o poate face fără să cheltuie o gălăgie de bani. Facebook face treaba NSA-ului probabil chiar mai bine decât NSA-ul. De ce spun asta? Pentru că în afară de informații privind mesaje și apelurile, Facebook știe și pe ce siteuri umblați, atât timp cât acel site are iconiță de ”share pe Facebook”.
Vorbim de fapt de un ”outsourcing” sau o ”privatizare” a ceea ce americanii numesc ”surveillance”. Iar chestia asta e un win-win:
- NSA-ul nu mai cheltuie bani publici făcând surveillance pe bucata asta
- Facebook va fi probabil lăsată să strângă date în continuare la fel de intruziv.
Așa că nu vă entuziasmați când citiți chestii de genul ăsta. Se spune că următorul război rece va fi unul cibernetic. Așa că cine stăpânește datele, poate schimba cursul istoriei unei țări. Iar americanii știu asta foarte bine.
Din cover: Francesco Ungaro from Pexels
Iar americanii știu asta foarte bine.
Iar românii tot niște xenofili au rămas, să copieze ce spun, ce aud de la alții.
Toate culturile copiaza de la americani si de la Vestici, nu doar noi. Romanii nu iubesc americanii mai mult decat altii, dar ne place cultura lor.
A fi xenofil e echivalent cu a fi un ilot.