Facebook copiază tot ce mișcă

image_pdfimage_print

Îmi place când aud tot felul de chestii despre inovația tehnologică din Silicon Valley și cum companiile astea revoluționează lumea. Și de fiecare dată îmi aduc aminte cum Facebook a copiat tot ce nu a putut cumpăra, exemplul clasic fiind felul în care a copiat în întregime Snapchat.
Și nu a fost o chestie întâmplătoare, dovadă fiind faptul că acum Facebook va copia tot ce poate din cealaltă aplicație unde fug adolescenții de părinți: Tik Tok. Iată ce zice presa americană (sursă):

Facebook’s Instagram app will reportedly launch a new service in the coming weeks that copies the wildly popular features of the controversial TikTok app.
Instagram Reels — which, like TikTok, allows users to make 15-second video clips set to music — will make its global debut soon as TikTok faces growing scrutiny over its Chinese ownership from governments worldwide, NBC News reported.

Adică știți voi, Facebook sunt americani și ei sunt mama capitalismului. Tik Tok sunt chinezi comuniști, nu știu ei să inoveze, doar copiază de la alții. Doar că nu, Facebook nu are nici un fel de jenă să copieze tot de la competitorii săi.
Și chiar mă miram cum în ultimele 2-3 luni am văzut campanii întregi la adresa Tik Tok pe Facebook, Reddit și alte locuri. Și nu îmi era clar care era faza, dar acum încep lucrurile să aibă mai mult sens.

Care e diferența între Facebook și Tiktok?

Am tot văzut fazele alea cu Tik Tok vă fură datele personale. Și am stat și m-am întrebat: ce dracu fură Tik Tok de la mine dacă îl instalez?
Haideți să vedem, unde mă urmărește TikTok? Păi pe telefon pentru că au doar aplicația aia și atât.
Unde mă urmărește Facebook? Păi peste tot, pe aplicația lor de pe mobil, în browser pe site-ul lor și pe multe alte site-uri care au buton de like / share. Ca paranteză, butonul de pe blogul acesta nu are tracker pentru că nu e ”butonul oficial”, ci o chestie care mimează butonul.
Ce informații are Tiktok despre mine? Că mă uit la oameni care mai de care mai dubioși făcând chestii dubioase pe ritm de muzică. Ocazional îmi mai apare și câte un tik tok cu șeptari.
Ce știe Facebook despre mine? Păi cu ce postări interacționez, orientarea mea sexuală (nu glumesc, de prin 2013 se știa că poți face asta), cu ce oameni și subiecte interacționez, ce cumpărături fac de multe ori, cu cine vorbesc pe messenger și așa mai departe.
Dintre cele două companii cine credeți că a făcut experimente psihologice asupra utilizatorilor săi?
Și văd că lumea a uitat scandalul Cambridge Analytica și rolul jucat de Facebook în Brexit și alegerea lui Trump.
Tipul ăsta zice bine:

Spune și altora

2 Comments

 1. La fel cum lumea a uitat rolul facebook in alegerea lui obama
  https://www.usnews.com/opinion/articles/2008/11/19/barack-obama-and-the-facebook-election
  Greu de zis cine l-a facut presedinte pe trump: cambridge analytica sau putin?
  Miza razboiului 5g este similara. Accesul la very big data.

  1. Si pe Iohannis in primul mandat zic unii si asa mai departe.
   La 5G nu e vorba doar de date (datele sunt importante) ci si de faptul ca poti oprii emitatoarele adversarului tau. In caz de razboi poti pune in cap multe instalatii industriale sau intrerupe activitatea economiei in general.
   In epoca end to end encryption nu stiu cat din datele alea pot fi decriptate, dar de oprit se pot opri sigur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *