Un articol din Wall Street Journal anunță că Facebook vrea să doneze 1 miliard de dolari (via WSJ):
Facebook Inc. said it is providing $1 billion to help ease a shortage of affordable housing in Silicon Valley, the third tech giant this year to commit to addressing the issue as the industry seeks to soften the impact of its rapid growth.
The social network company estimates its initiative will produce up to 20,000 new housing units over the next decade, much of it aimed at teachers, police and other middle-class workers near its headquarters in Menlo Park, Calif.
Care e problema?
Problema ar fi că Silicon Valley (și California în general) au o mare problemă despre care nu se discută prea des în România: Gentrificarea.
Concret oameni cu venituri considerabil peste media zonei vin într-un oraș sau cartier. Pentru că au bani mai mulți își permit să plătească chirii mai mari, prețuri mai mari la mâncare, utilități și așa mai departe. Piața înțelege asta și proprietarii de apartamente și case cresc prețurile în linie cu veniturile nou veniților. Ați crede că asta nu e cine știe ce problemă.
Ba e, mai ales atunci când nou veniții nu sunt 100 de oameni ci 10.000 de oameni într-un singur cartier sau câteva sute de mii într-un oraș. Fix asta se întâmplă cu programatorii din Silicon Valley. Ei nu sunt născuți în Silicon Valley (nimeni nu e) așa că veniturile lor mari îi împing pe locuitorii din zonă la periferie din ce în ce mai tare.
Așa și? Legile pieței îmi veți spune! Să se apuce de programare sau să se mute în altă parte!
Ei bine, fix asta se întâmplă. Doar că nici așa nu e bine pentru că între acei oameni sunt și profesori, educatori, pompieri, polițiști și așa mai departe. Din cauza salariilor de stat mici școlile din zonă nu au profesori. De ce? Pentru că din salariu de profesor nu poți acoperi chiria, ce să mai vorbim de alte cheltuieli.
Cum încearcă Facebook să rezolve problema?
Păi cică ar vrea să doneze 1 miliard de dolari pentru a susține construcția de case. Foarte drăguț din partea lor ați spune
În Uniunea Europeană guvernele au decis să lovească Facebook cu niște amenzi nu să aștepte donații până își repară sistemul de impozitare. SUA nu pare foarte dornică să schimbe sistemul de impozitare.
Credeți că Facebook a decis să facă asta de bunăvoie? Nu, stați liniștiți! O fac pentru că angajații lor au copii iar copiii nu pot fi lăsați la școală. E mișto să nu plătești taxe până când nu infrastructura oferită de stat începe să intre în colaps.
Deci, ar fi acceptat Facebook?
Ceea ce ne conduce de fapt la întrebarea din titlu: Dacă guvernul american ar fi forțat Facebook să plătească impozite mai mari și ar fi încercat el să repare problema Gentrificării, ar fi acceptat Facebook?
Răspunsul e destul de clar pentru mine: NU! Pentru că întreaga atitudine și mentalitate a oamenilor din Silicon Valley e că statul e nașpa iar antreprenorii vor schimba lumea (în bine evident) și vor face o gălăgie de bani în același timp.
Apoi realitatea îi contrazice. Dar vor recunoaște eroarea? Nu, vor prefera soluții de genul: donații boss!
Dar știți care e șmecheria? În afară de faptul că Facebook face treaba asta pentru proprii angajați, e important de reținut că SUA are niște scheme extrem de generoase când vine vorba despre donații, fie că e vorba despre indivizi sau companii. De fapt, sunt atât de generoase încât mai toți miliardarii de prin SUA, în special cei din Silicon Valley au fundații prin care sifonează banii ăștia.
E bună filantropia miliardarilor?
Bob Reich, un filozof american, explică foarte bine de ce filantropia miliardarilor nu face bine societății și tind să îi dau dreptate. El punctează excelent care e esența acestor donații:
Big philanthropy — more than ordinary small donations that most people make — is an exercise of power. It’s an attempt to direct your private assets for some public influence, often with a naked aspiration to change public policy. And in a democratic setting, wherever power is exerted, it deserves our scrutiny, in order to understand whether it’s serving democratic purposes or undermining them. And philanthropy shouldn’t be exempt from that examination.
Despre asta e vorba: despre companii și oameni foarte bogați care încearcă să exercite presiune asupra instituțiilor democratice. Mai faimos decât Bob Reich e Rutger Bregman, un istoric din Olanda. În timpul unei sesiuni de discuții de la Davos omul a pus punctul pe i și a zis chestiile astea:
Stop talking about philantropy and start talking about taxes
Vă recomand să să îl ascultați, e doar un 1:51 minute și omul e dezarmant de direct și sincer:
Me @Davos. ‘Stop talking about philanthropy, start talking about taxes.’ pic.twitter.com/jML9JLC1Cu
— Rutger Bregman (@rcbregman) January 25, 2019
Așa că vorba lui: Lăsați filantropia și plătiți taxe! Restul e bullshit!