USR face o gafă monumentală cu split TVA-ul

image_pdfimage_print

”Drumul spre iad e pavat cu bune intenții” spune o vorbă de duh de prin Vest.

”Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană; nu sunt foarte sigur de univers” e o vorbă de duh a lui Einstein.

Ce face acum USR-ul cu split TVA e o combinație între cele două. În cazul în care ați ratat știrea, un deputat USR pe nume Claudiu Năsui s-a gândit că ar fi bine să pune bețe în roate Guvernului și să depună 5.000 de amendamente la legea privind split TVA-ul. Procedura e numită ”filibuster” și are drept scop întârzierea unei proceduri cât de mult posibil pentru că, evident, durează ceva timp până trece prin nu știu câte mii de amendamente.

Iată-l pe parlamentarul USR mândru de inițiativa sa:

Ce e neregulă cu asta? Pe scurt: TOTUL!

În octombrie 2017 a intrat în vigoare o Ordonanță a Guvernului privind aplicarea sistemului split TVA care spune că noul sistem split TVA poate fi aplicat opțional de la 1 octombrie 2017, dar va fi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018 pentru toate firmele din România.

Vreau să subliniez o chestie: acea ordonanță de guvern a fost publicată, produce efecte juridice și dacă nu va fi abrogată va obliga cam toate firmele înregistrate în scopuri de TVA să aplice sistemul.

Ei bine, consultanții fiscali înjurați de guvern se dau de ceasul morții să convingă Guvernul și Parlamentul să elimine sistemul ăsta sau să îl aplice doar pentru anumite categorii de contribuabili (în general cei cu probleme).

Prevederile din ordonanțele guvernului trebuie aprobate printr-o lege (așa zice procedura). Din acest motiv o parte a opoziției încearcă să modifice prevederile ordonanței privind split TVA prin intermediul legii care o va aproba.

În practică, acea lege va suna ceva de genul: ”Prin prezenta lege se aprobă Ordonanța privind split TVA, DAR se modifică următoarele chestii…”. Printre acele chestii se numără aplicarea split TVA pentru contribuabili care au restanțe la bugetul de stat de exemplu, nu pentru toată lumea.

Ei bine, din cauza celor 5,000 de amendamente ale parlamentarului USR șansele ca acea lege să fie publicată scad semnificativ. Știți ce înseamnă asta? Înseamnă că Ordonanța Guvernului va rămâne în forma actuală (care se aplică) și odată venit 1 ianuarie 2018 toată lumea va fi obligată să aplice split TVA!

Pur și simplu nu înțeleg ce vrea parlamentarul USR! Practic omul ajută PSD să păstreze split TVA în forma actuală!

Partea bună e că nici cei de la PSD nu mai par convinși că legea trebuie să se aplice în acea formă și sunt șanse mari să ”discute” acele 5.000 de amendamente în jumătate de oră și să le arunce la coș.

Mai mult, observ că nici domnul Năsui nu își susține amendamentele semn probabil că i s-a atras atenția că a făcut o gafă monumentală.

Acum haideți să ne gândim unde ar fi fost utilă o chestie de genul ăsta? Cumva amendamentele alea puteau fi depuse la legea privind modificarea justiției? Puteau! S-a gândit cineva de la USR la treaba asta? Normal că nu, doar fraierii ăia care ies pe străzi și îngheață protestând se gândesc la subtilități din astea:

Nu mă înțelegeți greșit, nu îl bănuiesc pe Claudiu Năsui de fraternizare cu PSD, dar gafa lui e atât de mare încât îmi pun serioase semne de întrebare vis-a-vis de oportunitatea de a-l avea în comisia parlamentară care discută split TVA-ul, mai ales că are zero experiență pe partea de politică fiscală și taxe în general.


 


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul, dar ești o persoană ocupată (știu cum e!), îți pot trimite un newsletter săptămânal pe mail cu ce articole am mai scris. Nu îți fă griji, te poți dezabona automat oricând vrei (un click și s-a rezolvat). Tot ce trebuie să faci e să introduci emailul în căsuța de mai jos și un nume (ca să pot spune ”Bună Mihai”, nu ”Dragă utilizator”) apoi verifică emailul pentru linkul de confirmare (dacă nu apare nimic vezi și în Spam).

Abonare Newsletter pe mail

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *