Cum se face fake news ca la carte

image_pdfimage_print

Văzusem zilele trecute un articol despre cum Rusia a încercat să influențeze alegerile din Republica Moldova. Nu vă imaginați că s-a apucat G4Media de făcut jurnalism de investigație, pur și simplu au tradus și ei niște chestii dintr-un articol al publicației germane Bild.

Sunt două motive pentru care articolul ăsta mi-a rămas în cap:

  1. au fost avansate niște cifre legate de presupusa campanie de influențare a alegerilor
  2. sunt ceva detalii despre strategia folosită

Pe partea de cifre suma avansată e ridicolă, chiar și pentru o țară mică precum Moldova: 11,5 milioane.

Aici cred că a intervenit dorința de a avea un titlu senzațional. Suma e mai de grabă alocată pentru anumite proiecte media, dar asta nu înseamnă că ăla a fost întregul buget. Trebuie să te fi născut ieri să crezi că doar atât s-a cheltuit.

A doua chestie interesantă e descrierea strategiei. Poate vă așteptați ca banii ăștia să meargă la niște oameni care să laude Rusia și să arunce cu rahat în Uniunea Europeană și România. Ei bine nu, iată ce zice Bild (tradus cu Google Translate din germană):

▶ ︎ Project “ADOLF”. The plan was to create a “pro-Moldova” and a “pro-Sandu” – “anti-hero” who, with his “scandalous anti-Russian personality”, would gamble away sympathy for the pro-European camp. The avowed “right-wing extremist” should “extremely criticize all candidates, except Maia Sandu,” both on social media and on various TV channels.

Four video clips per month, in which he addresses the (pro-Russian) socialists and their voters, were to be produced over three months and shared on Facebook. Kremlin-friendly people should be portrayed as “corona sick”, “blacks” and “dwarfs”.

The goal: to create disgust for the pro-European camp.

Așadar Rusia ar fi vrut un personaj extremist foarte pro-UE și pro-Sandu care, prin limbajul violent, să alunge votanții moderați prin extremizarea taberei pro-UE.

Ia fiți voi copii deștepți acum și vă întrebați: avem în România oameni care înjură și atacă o tabără peste tot pe unde poate cu mesaje care să facă centrul moderat să fie dezgustat?

Gen oamenii care sunt atât de anti corupție într-o singură direcție de ți se face greață? sau anti PSD? sau anti PNL / USR? sau anti Rusia ori anti SUA? anti LGBT? anti conservatori?

Nu mă înțelegeți greșit, sunt și mulți idioți utili în social media și presă care sunt extremiști din proprie convingere, nu neapărat pentru că sunt plătiți. Dar sunt și alții pe acolo care fac asta știind că vor demobiliza electoratul celuilalt. Și nu, să nu credeți că ”ai mei sunt buni, nu ar face niciodată asta”…toată lumea folosește schema asta.

Altă chestie interesantă:

▶ ︎ The “Creamy Moldova” project was supposed to produce a prominent Telegram channel, which “with 80 percent true news and 20 percent fake news” should shake citizens’ trust in politics and thus prevent them from voting.

Asta e o tehnică veche, dar de care surprinzător de puțină lume știe: știri reale, știri reale, știri reale, fake news, știri reale, știri reale. Dacă 80% din știri sunt pe bune mulți vor crede fake news-ul sau se vor îndoi că e fake news.

Cu toții credem că suntem prea deștepți pentru a crede în fake news-uri, dar în realitate nu suntem. Indiferent de unde vă luați știrile ar trebui să aveți în vedere că e posibil ca scârba care vi se face după ce citiți ceva să fie rezultatul unei campanii intenționate.

Încă o chestie care merită remarcată: mai sus sunt 2 tehnici, articolul prezentat de Bild vorbește de mai multe însă (puteți citi și traducerea românească). Când vrei să influențezi alegeri sau opiniile politice ale oamenilor nu folosești un singur instrument ci o gamă întreagă de strategii, fiecare adaptată unui anumit segment al populației: pe unii îi agiți cu mesaje de mobilizare, pe alții îi scârbești și demobilizezi.

Ah da, să nu uităm totuși: alegerile au fost pierdute de Dodon, deci orice strategie, oricât de bună, nu îți garantează succesul. Sau poate dacă băgau mai mulți bani le ieșea?

P.S: Nu prea înțeleg de ce articolul ăsta din Build nu a generat mai multe discuții în România. Ai putea crede că mulți dintre vectorii din media și social media ar fi interesați de genul ăsta de știre, nu? Sau poate lovește un pic prea la sentiment și la noi?

Spune și altora

1 Comment

  1. Daca te inteleg bine, nu mi se pare o paralela prea nimerita. Adica metoda rusa, daca e adevarata, mi se pare una destul de finuta. Sa “sustii” o tabara la modul desantat in ideea sa scarbesti fanii ei e o metoda destul de ingenioasa. Nu i-as banui pe ai nostri de fineturi de astea. La noi e pe ura pura, pe sistemul “ba pe-a ma-tii”, ce prosti sunt votantii PSD/hAUR/pupatorii de moaste/cine nu voteaza ca mine etc. Ma indoiesc ca aia care scuipa ura impotriva unei tabere de maniera asta joaca sah 4D si isi propun de fapt ca lumea sa voteze cu PSD/AUR etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *