Știm cu toții că atunci când un guvern ia o măsură politică proastă acea măsură poate să se întoarcă împotriva politicienilor care au introdus-o prin scăderea popularității, voturi mai puține la următoarele alegeri sau alte chestii similare. De exemplu OUG 13 care a cauzat proteste masive în stradă.
Știm cu toții de asemenea cã atunci când un guvern ia o măsură economică proastă chiar dacã acea măsură se întoarce împotriva initiatorului din punct de vedere politic, din punct de vedere economic factura o vor plăti cetățenii și mediul de afaceri, adică acele categorii grupate sub denumirea de contribuabilii. Aici aș aminti gafele lui Tăriceanu din 2008, care a reușit performanța unică în istoria României de a băga o economie ce creștea cu aproape 8% în recesiune în anul următor.
Ei bine, astăzi vreau să vă vorbesc despre o a treia modalitate de a da vu bata in balta, cea în care declarațiile iresponsabile ale unor politicieni (atenție, nu acțiuni, doar declarații) duc la o notă de plată mai mare pentru cetățeni.
Iata ce zice hotnews.ro:
Finantele intentioneaza sa imprumute anul viitor circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe pietele externe, in functie de conditii si oportunitati, cu peste 60% fata de nivelul atras in 2017, iar de la bancile din Romania vrea sa se finanteze cu 48-50 miliarde lei, nivel similar cu cel propus pentru anul in curs, arata Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru 2018, potrivit News.ro.
Încă una din aceeași sursă:
Pentru primul trimestru din 2018, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute intre 12 si 14 miliarde de lei de la bancile locale, prin emisiuni de titluri de stat.
Deci statul român, prin Ministerul de Finanțe trebuie să se împrumute o căruță de bani. De unde va lua banii? Păi cea mai mare parte de la băncile din România.
Așa, acum haideți să ne amintim ce zicea actualul Prim Ministru Tudose despre băncile din România acum doar cateva luni (Sursă Adevărul):
„Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun“
În cazul în care nu știți cine este Terente, ei bine a fost un celebru bandit de la început de secol XX.
Altă declarație (Sursă Evenimentul zilei):
”Felicitari, dle ministru Mișa pentru alocuțiunea de la început. Tocmai am aflat acum că niște sucursale ale unor bănci au dat liber angajaților pentru a participa la mitingul din față. Deci sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase, eu vă felicit”
Încă una (sursă Pro TV):
”Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită”
Atenție, nu am făcut referire la declarațiile care vizau faptul că băncile nu ar plăti taxe, acele afirmații au măcar o urmă de decență sau motivație economică, aici mă refer strict la acele declarații făcute cu unicul scop de a demoniza băncile.
Bun, acum haideți să înțelegem ce se întâmplă:
Mai întâi Mihai Tudose, Primul Ministru al României, zice că băncile fură bani de la români (a se vedea declarația cu Terente).
Apoi Guvernul condus de Mihai Tudose se duce la bănci și zice: am nevoie să îmi împrumuți niște bani!
Acum întrebare: credeți că băncile vor împrumuta Guvernul Tudose la o dobândă:
- mai mică decât dacă n-ar fi făcut declarațiile
- neschimbată pentru că băncile nu se supără pe declarațiile lui Tudose
- mai mare pentru că Tudose e iresponsabil?
Dacă dobânzile la împrumuturile acestea cresc, credeți că Guvernul:
- va tăia lefurile parlamentarilor,
- va face bani prin recuperarea prejudiciilor din corupție ale lui Voiculescu și altor politicieni corupți sau
- va crește taxele și impozitele?
Și iată cum nu doar faptele politicienilor ci și cuvintele lor pot să ne ia bani din buzunar.