UPDATE: Liviu Dragnea vorbește într-o conferință de presă și:
- Amenință cu pușcăria pe oricine vorbește despre Pilonul II. Să îmi fac griji?
- Dezminte desființarea Pilonului II, dar nu exclude suspendarea contribuțiilor la Pilonul II. Așa cum am scris și mai jos, fix același lucru l-a făcut și Orban în Ungaria, mai întâi suspendare, apoi naționalizare.
- Linia oficială pare să fie că se va analiza și românii vor alege dacă vor Pilonul I sau Pilonul II. Asta înseamnă că, pentru moment, suntem în continuare pe drumul care duce spre scenariul Ungaria (vezi mai jos).
A devenit oficială intenția Guvernului de a suspenda contribuțiile la Pilonul II. PSD nu e departe de modalitatea comunistă de a comunica lucruri: cu cât un lucru e negat mai vehement cu atât mai mari sunt șansele să fie adevărat.
Dacă în trecut erau doar declarații și zvonuri ”pe surse”, acum lucrurile sunt clare: Guvernul vrea să suspende plățile către Pilon II. Iată ce zice Programul Legislativ pentru perioada mai – decembrie 2018:
- contributiile CAS sunt incasate integral la buget;
- suspendarea contributiilor in perioada 1.07-31.12.2018
- contributie angajat in suma fixa de 84 lei in primul an si creste anual pana la 125 lei in anul 5-dedusa din impozitul pe venit;
- contributie angajator egala cu a angajatului si dedusa din impozitul pe profit in funtie de marimea companiei(50,25,10 angajati);
Cele mai importante consecințe, câteva întrebări și idei mai jos:
Care ar fi motivul suspendării
Având în vedere informațiile limitate singura concluzie logică ar fi că Guvernul a rămas fără bani și încearcă să acopere o gaură în buget. Execuția bugetară putea fi mai bună, adevărat, dar nu sunt semne ale unei crize iminente sau o amenințare directă la adresa finanțelor publice.
România are o problemă majoră cu sustenabilitatea bugetului de pensii, dar nu e o problemă care nu putea fi rostogolită de guvernul PSD următoarei guvernări.
Ceea ce face motivul unei eventuale suspendări a Pilonului II cu atât mai misterios. Cauza evidentă și ce vor spune PNL și USR e că guvernul nu mai are bani. Guvernul nu a rămas fără bani, cel puțin nu încă.
Temporar sau permanent
Pe de o parte se vorbește despre o suspendare temporară a contribuțiilor la Pilonul II, pentru perioada iulie – decembrie 2018. Pe de altă parte însă cred sunt șanse mari ca măsura să se transforme din temporară în permanentă. De ce spun asta?
Pentru că textul vorbește de o contribuție angajat și angajator despre care nu știm nimic. Textul vorbește despre creșterea lor progresivă de la 84 RON la 125 în anul 5. Ce sens ar avea o suspendare temporară dacă vorbim despre contribuții alternative care să crească periodic până în anul 5? E clar că intenția e pentru o soluție permanentă.
Același mod de operare l-a urmat și Ungaria:
Soon after he was elected in 2010, Orban’s government ended mandatory payments into the private funds and nationalised most of the money they contained. That effectively allowed the government to take $12 billion in private pension assets. Poland has since made a similar change to its pension system.
Economists and investors were alarmed at the Hungarian move, but the government softened the impact. It said savers could choose to stay in the private funds, although the mandatory contributions would not go to them.
About 60,000 people stayed in the funds. The change the government has now submitted to parliament is that the funds will be closed down, and their assets absorbed into the state pension system, unless at least 70 percent of savers are paying membership fees to the private funds each month.
At the moment, only around 10 percent pay those monthly fees, meaning that the funds would have to close, according to Horizont, the biggest private fund in Hungary.
O astfel de mutare ar fi permanentă, asta e foarte clar.
Ce e acea contribuție
Textul vorbește și de o contribuție de 84 – 125 RON plătibilă atât de salariat cât și angajator. Nu îmi e clar ce anume reprezintă. E un impozit nou? Nu cred, ar fi fost semnalizat astfel. E oare o deducere suplimentară? Pe sistem: luăm contribuția la Pilon II, dar oferim posibilitatea de a plăti niște bani și îi facem și deductibili.
O deducere suplimentară însă nu ar avea nici ea prea mare sens pentru că în Codul Fiscal există deja o prevedere care spune că angajatorul poate deduce o sumă de până la 400 de euro / an / angajat. Sumele de mai sus sunt mai mici însă. Așa că nu pot să nu mă întreb:
- Vor fi deduceri separate pentru Pilon II și Pilon III?
- Se va diminua deducerea de la Pilon III?
Efecte
Speranța
Veți citi peste tot despre cum vi se fură banii de pensie. Asta e fals și trebuie să înțelegeți lucrul acesta! Banii din Pilonul II nu sunt banii noștri, nu au fost niciodată! Banii aceia sunt contribuții de pensii plătite de noi către stat iar statul dă acei bani unor fonduri de investiții care să îi investească. Acei bani din Pilonul II devin ai noștri în momentul în care ieșm la pensie, nici o secundă mai devreme!
Ceea ce ni se fură de fapt e speranța că veți trăi decent la bătrânețe. Sunt șanse mari ca acei bani să nu facă diferență între un trai bun și unul rău, dar cât timp sunt în numele cetățeanului, el îi vede ca pe o speranță. Chiar dacă acei bani nu sunt ai oamenilor care i-au plătit, la nivel psihologic naționalizarea lor va fi un eveniment care va marca societatea românească urbană.
Datoria de stat
Nu mulți se știu chestia asta, dar o mare parte din banii din Pilonul II se întorc la stat sub formă de obligațiuni guvernamentale. Pe scurt:
- Cetățeanul plătește contribuția către stat.
- Statul dă banii fondurilor de pensii.
- Fondurile de pensii împrumută statul român cu banii obținuți.
- Statul plătește banii înapoi plus o dobândă.
- Fondurile cetățenilor cresc prin adăugarea dobânzii la valoarea deja investită.
Fondurile de pensii își iau un comision din banii voștri și, pe lângă a împrumuta statul român mai bagă bani și în alte chestii, dar în general sume mai mici ca procente.
Acum, întrebare pentru clasa a IV-a: ce se va întâmpla când miliardele de euro din Pilonul II nu vor mai merge pentru a acoperi datoria?
Răspuns: Atunci când scade cererea de obligațiuni (adică de a cumpăra datorie), dar oferta rămâne aceeași, dobânzile cu care se împrumută statul român cresc!
Trebuie reținută o chestie însă: naționalizarea Pilonului ar duce la dispariția unei părți din datoria națională, dar momentan nu vorbim despre naționalizare ci doar de suspendare a plăților. Prin urmare, suspendarea va duce la creșterea dobânzilor în condițiile în care statul se va împrumuta la fel de mult. Ori îmi vine greu să cred că statul nu se va mai împrumuta la fel de mult în perioada asta.
Partea și mai proastă e că trecem printr-o perioadă în care inflația e ceva mai mare, ceea ce duce la o creșterea a dobânzilor la împrumuturi. Dacă mai scade și cererea de obligațiuni acele dobânzi vor crește și mai mult. Chestia asta nu se va vedea imediat însă, pentru că datoria nu e distribuită uniform, sunt perioade și ani în care bucăți mari din datorie trebuie achitată sau rostogolită și abia atunci se văd problemele.
Bursa de Valori București se va duce în cap
Altă urmare logică din păcate, pentru că o parte din banii din Pilonul II mergeau pe bursă și erau investiți în obligațiuni. Suspendarea plăților va înseamna mai puțini bani către bursă, lichiditatea mai mică și implicit interes mai scăzut pentru listări viitoare, ceea ce va face ca bursa din București să nu fie teribil de atractivă pentru firme care vor să se finanțeze de pe bursă.
Investitorii
Există deja o listă lungă de asociații și forumuri ale investitorilor care spun că o astfel de măsură nu e atractivă pentru investitorii din România. De ce îi deranjează pe ei?
Pentru că sunt conștienți că o măsură de genul acesta va duce la o diminuare puternică a rolului bursei în România. În al doilea rând pentru că e un semn al instabilității macroeconomice pentru că vorbim de o țară care nu poate să își pună singură în ordine finanțele.
Cine va vrea să investească într-o țară care trebuie să naționalizeze fonduriile de pensii? Inspiră credibilitate?
PSD va suferi…din nou
Chestia asta îi va lovi serios pe PSD și văd că deja încep să se delimiteze de acea propunere de parcă nu ar veni tot de la ei.
Momentul e cât se poate de prost ales, pentru că PSD abia reușise să se regrupeze în jurul atacului nefericit al lui Ludovic Orban cu ”Înalta Trădare”. Ei bine, acea înaltă trădare e ca și uitată pentru câteva zile grație acestui document surpriză. Pentru PSD e însă grav pentru că documentul în cauză vine din instituțiile controlate de ei. De data asta nu mai e Soroș, nu mai e PNL sau USR, multinaționalele sau mai știu eu cine. De data asta e un document oficial!
Banii din Pilonul II sunt nenegociabili din punct de vedere politic în România, chestie pe care PSD a înțeles-o doar parțial. Aparent încă sunt structuri în PSD care vor să meargă mai departe cu propunerea asta (vezi mai jos).
Concluzia mea ar fi că documentul acela i-a luat inclusiv pe cei de la PSD prin surprindere și îi va lovi destul de rău la capitolul imagine și încredere.
De unde vine propunerea
Asta e o chestie foarte interesantă și e cheia în a înțelege întreaga poveste. Cei de la Finanțe zic așa:
“Noi nu stim nimic despre modificări la Pilonul II de pensii. Noi ne luăm după ce spune vicepremierul Viorel Ștefan. Și, din cate am înțeles, nu se schimbă nimic în acest sens. La Finanțe nu există niciun proiect și nu se lucrează la nimic legat de Pilonul II. Acum aflăm și noi că este un proiect inițiat de Secretariatul General al Guvernului”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Finanțe.
Olguța de la Ministerul Muncii zice și ea:
„Este o soluție a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG. Nu suntem de acord cu ea. Nu se va întâmpla, pentru că trebuie să ajungă la noi”, a declarat Vasilescu, la Antena 3.
Documentul spune clar de unde vine propunerea:
SGG e Secretariatul General al Guvernului. CNSP e Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Cine o fi pe acolo mă întrebi? Uite o știre:
Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, i-ar fi chemat la Palatul Victoria pe șefii celor șapte administratori de pensii private, cărora le-a prezentat un draft de proiect în care se stipulează contribuții zero la Pilonul II de pensii, scrie Cotidianul.ro, fără a preciza când a avut loc întâlnirea.
Înțelegeți de unde vine propunerea? De la un om care a fost condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani.
La CNSP în schimb e Cristian Socol, un alt consilier pe probleme economice al PSD și profesor la ASE. Sunt curios dacă și el a fost implicat în discuțiile astea, având în vedere că acum mult timp, în vremuri când îmi era profesor, considera Pilonul II o idee foarte bună.
Ce e ciudat în toată povestea asta e că CNSP nu are nici o treabă cu a face propuneri legislative. CNSP poate face recomandări pe partea de macroeconomie, dar în nici un caz propuneri atât de detaliate. Nu pentru așa ceva există CNSP!
SGG nu poate face nici el propuneri către altcineva în afara de Guvern și atât. Ori, în mod normal astfel de lucruri trebuie să treacă prin Parlament, unde să fie dezbătute, nu să treacă direct la Guvern.
Întreaga poveste arată foarte straniu!
O speculație și nimic mai mult
Am o idee creață pe care nu o pot susține neapărat prin chestii concrete, dar care pare să explice brambureala de azi, deși, la nivelul acesta e pură speculație:
Dacă de fapt suspendarea plăților către Pilonul II nu era în planul PSD pentru moment? Dacă de fapt e o ”nucleară” dată acum rapid în PSD pentru a acoperi tâmpenia făcută de Orban cu ”Înalta Trădare”?
Zău, nu mă înțelegeți greșit, nu spun că PSD nu are intenția de a naționaliza Pilonul II, sunt prea multe semne pentru a nu crede că o astfel de variantă e posibilă, dar dacă această amenințare nu e de fapt atât de gravă acum, însă cineva a dat drumul documentului informației acesta pentru a lovi în PSD acum, nu peste luni de zile?
Concluzii
- Suspendarea plăților, dacă se dovedește reală va duce la creșterea dobânzilor la împrumuturile guvernamentale, la o cădere puternică a bursei și la deteriorarea sentimentului investitorilor
- Românii care au bani în Pilonul II se vor simți furați de această măsură și se poate lăsa cu proteste de stradă masive dacă e dusă la capăt.
- PSD nu pare să fi avut în agendă (zic ei) o astfel de măsură în perioada următoare
- Propunerea pare să vină de la Darius Vâlcov, despre care au mai fost speculații că se află în spatele acestei idei
O recomandare
Dacă nu va fi acum, sunt șanse mari să fie cândva în viitor! Naționalizarea Pilonului II e un risc cât se poate de real care se poate întâmpla la prima criză (nu recesiune) economică care va lovi România.
Nu vă bazați pe Pilonul II și începeți să economisiți pentru bătrânețe de acum. Nu contează neapărat cum economisiți sau cât economisiți atât timp cât începeți să faceți chestia asta.
Există de asemenea și fonduri de investiții care fac același lucru ca Pilonul II, dar cu banii voștri, nu cu taxele voastre ca Pilonul II. Pe aceia sunt șanse mici să îi ia guvernul înapoi.
Dacă aveți un salariu mai mare de 3.000 RON vă puteți rupe 200 RON/lună din salariu pentru zile negre sau bătrânețe.
“Răspuns: Atunci când scade cererea de obligațiuni (adică de a cumpăra datorie), dar oferta rămâne aceeași, dobânzile cu care se împrumută statul român cresc!”
Nu e de fapt invers, cererea e aceeasi si oferta scade (prin nationalizare) ?
Stiu ca e un pic contraintuitiv, pentru ca, in economia normala, e un pic invers: scade cererea, pretul se duce in jos. Dar aici ceea ce se vinde e increderea ca vei primi banii investiti inapoi. Cand toata lumea are incredere in acel stat, dobanda scade pentru ca datoria e considerata sigura si statul solvabil. Asta inseamna cerere de obligatiuni mare = dobanzi mici.
Cand putini au incredere intr-o tara ca le va returna banii imprumutati, cererea e mica si dobanzile platite sunt mari.
Fondurile de pensii sunt obligate prin lege sa investeasca minim 65% din banii din portofoliu in obligatiuni guvernamentale. Asta inseamna ca ele creaza cerere de obligatiuni pe piata pentru ca sunt obligate sa cumpere datorie. Atunci cand ai cerere mare, statul se imprumuta mai ieftin, pentru ca toata lumea vrea datoria emisa de el. Disparitia fondurilor de pensii va duce la disparitia acestei cereri.
In mod normal te-ai astepta ca odata cu transferul banilor din Pilonul II la Pilonul I sa dispara si necesarul de finantare, adica si statul sa se imprumute mai putin. Asta ar inseamna ca si oferta de obligatiuni sa scada. In practica insa lucrul acesta se intampla doar pe termen scurt, pentru ca statul trece inapoi la a se imprumuta pana in limita de deficit de 3%.
De aceea zic ca cererea de obligatiuni guvernamentale va scadea (dispar fondurile de pensii care sunt obligate sa cumpere), dar oferta va ramane (probabil) la acelasi nivel.