Economiști gone wild: Nouriel Roubini

image_pdfimage_print

Inaugurez o nouă rubrică pe blog: ”Economiști gone wild”. De ce gone wild? Pentru că deși economiștii par (și sunt uneori) teribil de plictisitori, mai sunt și unii interesanți. Când zic interesanți nu mă refer la partea profesională ci la genul acela de oameni cu care nu îți pare rău să ieși la o bere.
Și deschid rubrica nimeni altul decât Nouriel Roubini.

Cine e Nouriel Roubini

Pentru cine nu știe Nouriel Roubini, acesta a intrat în lumina reflectoarelor odată cu criza economică. A fost unul din puținii oameni care au ieșit în public și au spus că o uriașă bulă speculativă se umflă în sectorul imobiliar american. A avertizat atunci că spargerea subită a bulei poate băga economia într-o recesiune profundă. A și scris un ”position paper” pe tema asta în 2006 în cadrul FMI.
I se spune Dr. Doom pentru că e cel mai bine cunoscut pentru predicțiile sale legate de criza economică. Și tipul pare a se fi specializat pentru a discuta despre chestii nasoale din economie. Recent, spre exemplu, a lansat ”Boom & Bust” care analizează piețele care par să se apropie de momentul când se sparge bula.

De ce gone wild?

De ce discutăm azi despre el? Pentru că e unul din puținii economiști din mainstream media (alături de Paul Krugman) care spune că bitcoin și cryptocurrency în general sunt o farsă.
Conform BBC, Roubini a fost invitat la o dezbatere pe tema asta în cadrul unei conferințe de specialitate. Roubini aparent a fost extrem de vocal și a numit bitcoin ”overhyped” și ”cesspool”. Overhyped știți ce e. Dar ce e ”cesspool”? Păi cuvântul s-ar traduce prin ”băltoacă infectă”, genul de loc de unde nu te aștepți să trăiască altceva decât chestii nasoale.
Dar aparent nu vom vedea prea curând dezbaterea pentru că adversarul lui Roubini la această dezbatere e și tipul care deține drepturile media asupra evenimentului. Și, din câte se pare nu prea vrea să le dea drumul pe internet. Ba mai mult, conform BBC, tipul a zis că:

After the event, Mr Hayes told Bloomberg that Prof Roubini was merely envious of Bitcoin’s success.

He said: “He’s a hater. He’s a no-coiner – someone doesn’t have any Bitcoin and watched the price rocket in their face over the past few years.”

Ceea ce l-a făcut pe Roubini să ia foc:

Și apoi asta:

Încă nu au apărut înregistrările din păcate. Și sunt șanse mari să nu apară niciodată. Dar, daca vreți să vă faceți o idee despre ce zis Roubini vedeți tweetul de mai jos (dați click pe tweet și vedeți în comentarii continuarea):


Țin minte că am scris și eu la un moment dat cum cryptofanaticii stricau atmosfera prin grupurile de economie de pe net. Așa că mă bucur să văd că mai sunt și alții care sar la gâtul lor.
Și dacă aveți cont pe twitter, îl puteți urmări pe Nouriel Roubini la @Nouriel.
 

Spune și altora

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *