Eco activismul investițional

image_pdfimage_print

Prin UK tot apar niște oameni care vor cu tot dinadinsul să enerveze lumea. În cazul în care nu era clar ”awareness-ul” e boala secolului XXI, acolo unde munca propriu zisă pentru o cauză e prea grea, dar toată lumea face awareness.

Așa și în cazul de față, acolo unde niște oameni sub sloganul ”Just Stop Oil” aruncă cu chestii în tablouri celebre prin muzeele lumii:

Când au început să apară genul ăsta de proteste a trebuit să mă uit serios dacă sunt la mișto sau nu. Nu știu cum se face, dar oamenii ăștia bifează cu brio cam toate lucrurile necesare pentru a face publicul să urască cu pasiune genul activismul ecologist. În loc de acțiuni și gesturi care pot realist vorbind să schimbe lumea în bine ei urmăresc la virgulă manualul de radicalizare.

Despre ce vorbesc? Într-un articol mai vechi citam dintr-un manual al FSB (serviciul secret rus) via Bild care explica cum se face propagandă eficientă:

 Project “ADOLF”. The plan was to create a “pro-Moldova” and a “pro-Sandu” – “anti-hero” who, with his “scandalous anti-Russian personality”, would gamble away sympathy for the pro-European camp. The avowed “right-wing extremist” should “extremely criticize all candidates, except Maia Sandu,” both on social media and on various TV channels.

Tehnica era așa: Rusia promova un candidat anti-Rusia și pro-Maia Sandu extremist. Extremismul lui trebuia să fie super nasol și de dreapta extremă astfel încât să alunge publicul moderat al Maiei Sandu.

Dacă mă uit un pic la oamenii ăștia de la Just Stop Oil să mor de nu am impresia că fac fix același lucru. Aruncă cu diverse chestii nasoale peste opere de artă foarte populare și au un discurs caricatural de zici că e scris de un copil de 7 ani. Extremismul ăsta de doi bani e teribil de nepopular în rândul britanicilor, chestie pe care o cam zice toată lumea. Ocazie cu care mă întreb serios care e planul lor? Enervează lumea, atrag atenția…apoi ce? Nu există un plan concret, nu există un ”call to action” gen ”haideți în Piața cutare la data cutare să protestăm” sau ceva similar. Nope, nimic de substanță în discursul lor.

Dacă Greta Thunberg a reușit să atragă un număr mare de tineri și adulți în acțiunea ei, oamenii ăștia nu fac altceva decât să alieneze suportul câștigat cu greu timp de atâția ani. Și nu doar în rândul tinerilor, inclusiv în rândul populației mai în vârstă prin vandalizarea statuii Regelui Charles III, un avid susținător al cauzei ecologiste.

Apropo de Greta Thunberg, în comparație cu cei de la Just Stop Oil pare incredibil de moderată, fiind inclusiv o susținătoare a energiei nucleare.

Iar treaba asta face extremismul celor de la Just Stop Oil mai bătător la ochi. Inclusiv aruncatul cu supă la conservă e anunțat și pregătit de dinainte, cel puțin cu presa. În majoritatea clipurilor nu apare alt unghi decât cel promovat de Just Stop Oil, dar la AFP se poate vedea că toată treaba asta nu a fost spontană ci a fost planificată și anunțată în avans (vedeți la secunda 14):

Altfel nu ar fi o grămadă de reporteri cu aparate foto pregătiți să filmeze și fotografieze scena.. Cum ziceam mai sus, scopul e awareness și să oripileze cât mai mulți oameni, nu să încurajeze susținerea unei cauze verzi.

Tot nu mă credeți?

Atunci trebuie doar să ”Follow the money” cum ar zice americanii:

Just Stop Oil states it is partially funded by the Climate Emergency Fund (CEF), founded by Aileen Getty, granddaughter of oil tycoon John Paul Getty. The Getty Family, collectively, has an estimated wealth of around £3.9B. Getty personally put a foundational sum of £900,000 into CEF.

CEF acts as an umbrella organisation which distributes funds to eco-activist groups worldwide. 

With two members of the Aileen Getty Foundation on the board of CEF (with one of them appointed President), it seems that the millionairess essentially directs the organisation.

Deci nepoata unui miliard american care a făcut bani din petrol finanțează un ONG din banii familiei care face activismul ecologic super nepopular. Hmm…nu m-aș fi așteptat la așa ceva. Nu e ca și când ar avea un interes în direcția asta, cu siguranță astea sunt coincidențe.

Și apropo de subiectul intereselor financiare, e o vorbă care tot circulă de câțiva ani de când a început apocalipsa: ”Nu lăsa o criză bună să treacă nefolosită”. Oamenii cu mulți bani nu stau degeaba, caută întotdeauna oportunități noi de investiție.

Așa a ajuns de exemplu veganismul să treacă de la o dietă populară la o afacere de sute de miliarde de euro. Aruncați o privire la ce se întâmplă doar în Olanda acolo unde se prefigurează un hub tehnologic de cercetare și dezvoltare axat pe agricultura intensivă a unor culturi agricole gen soia. Credeți că toate acele miliarde nu necesită un marketing agresiv de genul ”nu mâncați carne că distrugeți Planeta, mai bine băgați niște soia din asta care distruge solul cu nitrați”

În tot timpul ăsta activiști de la un ONG frate cu Just Stop Oil intră în supermarketuri și varsă laptele de vânzare pe jos:

Și na, vă dați seama că acel ”plant based future” de care vorbesc ei nu are nicio legătură cu banii care se aruncă în sectorul agricol pe bucata asta. Cine zice treburi din astea e conspiraționist care o arde cu fakenews.

Nu știu de voi, dar a vrea să faci un lucru bun (să salvezi umanitatea sau planeta) nu trebuie să te împingă automat să susții aberații de genul celor de mai sus nici să cazi în plasa unor extremiști. Moderația e mama succesului în viață de obicei.

Spune și altora

5 Comments

 1. Cauti o explicatie foarte complicata cand raspunsul e mult mai simplu: aia sunt bolnavi psihic. Uita-te la comportamentul lor deviant, sunt parte din generatia asta care vine careia nu i s-a spus “nu” niciodata, crescuti in spiritul “justitiei sociale”, spalati pe creier ca ei trebuie sa salveze planeta de trecutul construit de albii rasisti, poluatori, opresori etc. Ai uitat crizele alea de nervi ale Gretei? “How dare you” ala isteric si patetic? Privirea aia de taur la corida cand il vede pe Trump in fata ochilor? Fata aia a fost considerata eroina, iar astia doar repeta ce facea ea. Nu trebuia facut un model dintr-o nescolarizata care habar n-avea despre ce vorbea dar indraznea sa traga de urechi oameni in toata firea ca de ce nu fac cum vrea mintea ei dementa. Sunt si mai disperati in perioada asta pt ca interesul pe subiect a scazut mult de cand cu razboiul si perspectiva reala de a ingheta, si-a dat seama lumea ca multe dintre propunerile lor erau aberatii de doi lei. Iar proteste fac si au tot facut, doar ca, asa cum ziceam, nu mai intereseaza pe nimeni. Asa ca recurg la gesturi mai stridente.

  Aia ca sunt sprijiniti de un magnat care face bani din petrol e chestie de imagine. Toti poluatorii fac pe margine ceva de ochii lumii sa arate ca desi polueaza la greu, baga bani si in verde. Sa fac o paralela, uite-l pe Gates, tine minte cum ani intregi a ajutat copii de prin Africa, iar acum e evident pt toata lumea ca de fapt era doar o afacere din care cauta sa scoata banul gros. Si-a construit intai imaginea de filantrop cat sa inchida gura oricui isi pune vreo intrebarea despre demersurile lui (tii minte mistourile din pandemie cu conspirationistii care il atacau pe saracul Bilache), dupa care si-a dat arama pe fata.

  1. Persoanele care cred ca aruncand cu ciorba in van Gogh sunt cel putin naive, dar asta nu inseamna ca nu pot fi folositi ca idioti utili care sa extremizeze publicul.
   Nu am auzit pe nimeni in UK care sa zica de bine de oamenii astia, nici de la stanga nici de la dreapta.
   De aia zic, daca cineva ar vrea sa distruga cauza ecologista atunci cu siguranta ar face fix ce fac astia.

   1. Nu sunt naive, sunt demente. Aia e toata diferenta. Tu ai pretentia de logica si comportament normal de la oameni care au probleme psihice. Uita-te la figurile lor. Am vazut oameni la psihiatrie cu figuri mai normale.

 2. https://unherd.com/thepost/greta-thunberg-throws-her-lot-in-with-the-anti-capitalist-left/?fbclid=IwAR0WZV1bg_AjO5C-3N3QFq9-GrPcGQtMX2nk6eIG_5a7ExECbU3IM1lfgKI

  Apropo de “moderata” Greta de care vorbesti in articol. Imi place de ea, macar nu mai umbla cu jumatati de masura. Ma rog, nu ea, aia care o imping de la spate si care au propulsat-o. E probabil cel mai sociabil copil din istoria celor care sufera de Asperger.

 3. […] globale sunt cele din Europa, mai precis din Uniunea Europeană. Tot în țările europene se lipesc activiștii de tablouri și poduri, nu se duc în China sau Arabia Saudită să protesteze. Tot în Europa sunt taxe care […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *